12 pomembnih sprememb, ki jih potrebujete, če se ta trenutek počutite tako

12 pomembnih sprememb, ki jih potrebujete, če se ta trenutek počutite tako (foto: Profimedia) Profimedia
3. 7. 2017

Ura je 11 in vase zlivate že četrto skodelico kave. Izčrpani ste - fizično in psihično. Brez volje. Celo stvari, ki so vas nekoč motivirale, vas ne ganejo več. In pred vami je še cel dan.

Pred nami je še 5. del akcije Naj si telo odpočije od nezdravih navad, ki poteka v okviru naše nove rubrike Mesec solat.

Prehrana in gibanje sta pomemben del vsake transformacije, pot do boljšega počutja. Zato smo se v 1. delu smo lotili, vsaj za večino, najtršega oreha – sladkorja, v 2. delu preverili, kakšne spremembe v prehrani so še dobrodošle in ugodno vplivajo na počutje, v 3. delu smo našli nekaj super idej za slastne poletne obroke in 4. del namenili gibanju. Povezave do vsebine boste našli na koncu tega članka.

Zdaj pa je čas, da ’pometemo’ še s stresom in poskrbimo, da nam ne upade motivacija.

Mimogrede pa smo dobili še ogromno super receptov in idej za pisane poletne solate. Tudi vi lahko dodate svojega. Sodelujete lahko v super preprostem natečaju in osvojite super nagrade, ki vam jih podarja Spar! Za več kliknite na povezavo Natečaj - mesec solat.

5. del – 2. dan

Danes preverjamo, kako še lahko poskrbimo za dobro počutje.

Potrebno se je zavedati dveh stvari:
  • Izgorelost ni enako uspeh. Telo vam sporoča, da boste morali upočasniti in nekaj spremeniti.
  • Toda vsaka sprememba potrebuje svoj čas. Ničesar ne storite pod pritiskom. Postopoma začnite s spremembami.
Tu je 12 sprememb, ki bodo poskrbele za dobro počujte:

1. O prvi verjetno poslušate vsak dan: poskrbite za kakovosten spanec. Razlogov, zakaj, nam verjetno ni potrebno več naštevati. Ali pač? Potem si poglejte ta VIDEO.

2. Če imate navado kosilo kar zmetati vase, medtem ko pregledujete še pošto in odgovarjate na telefonske klice, si danes za spremembo vzemite čas in pojejte v miru. In potem tako vsak naslednji obrok.

3. Preskočite kavo. Morda je prav kava razlog, da ste nervozni in se še težje zberete.

4. Namesto kave poskusite z vadbo in/ali gibanjem na zraku, ki vas prav tako napolni z energijo. Morda potrebujete jogo. Skratka bodite v gibanju. Ni potrebno veliko – 10 minut, ko ste na tesnem s časom.

5. Občasno prekinite rutino. Enkrat na teden naredite nekaj povsem novega, za vas neobičajnega. Tudi malenkost šteje. Na primer, po živila se odpravite v drugo trgovino.

6. Meditirajte. Meditacija v resnici pomaga: umirili se boste in tudi bolje spali. Že 5 minut meditacije vam polepša dan.

7. Negujte svoje telo tudi od zunaj. Koža potrebuje vašo pozornost. Verjemite, odlično se boste počutili. Vzpostavite jutranji in večerni ritual, kakšen vikend pa ji privoščite še dodatno razvajanje.

8. Naslednji je zelo preprost: počnite stvari, ki vas osrečujejo. Karkoli. Če vas osreči skakanje v dežju, potem se odprvite ven v dežju in skačite.

9. Zanašajte se tudi na intuicijo. Čeprav je znanstveno ne moremo dokazati, intuicija obstaja. Ko se sprašujete o življenjskih odločitvah in smereh, se popolnoma osredotočite na mir, vizualizirajte. Poslušajte se in se prepustite občutku.

10. Gradite na dobrih odnosih. Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi in prekinite toksična prijateljstva. Prijateljstva, ki zlorabljajo vašo nesebičnost in se napajajo z vašo energijo.

11. Naučite se nečesa novega. Na primer: s pomočjo YouTube videov se naučite izdelati naravno kozmetiko. Ali kvačkanja. Poskusite z novim jezikom in se preizkusite v risanju.

12. Pišite dnevnik. Strokovnjaki pravijo, da sprošča in celo pomaga ohranjati motivacijo, saj tako vsak dan ob koncu dneva prevetrite misli in razmislite o novih načrtih. Vendar pozabite na tisti klasični dnevnik, ker v resnici ni potrebno pisati na dolgo in široko. Včasih je dovolj le misel, en stavek ali celo slika, ki ste jo izrezali iz revije, ki vam nekaj pomeni.

Za konec: saj veste, postopoma. Lahko izberete le eno spremembo/novo navado in to vse pogosteje ponavljate. Hitro vam bo zlezla pod kožo.

Če ste se nam pravkar pridružili, preverite, kako smo začeli ...

1. del

1. dan: Kako zelo ste zasvojeni s sladkorjem? Test. 

2. dan: Največji sovražnik – skriti sladkor: izognite se naslednjim živilom 

3. dan: Preprosti napotki, kako zmanjšati količino sladkorja 

4. dan: 3 sladke poslastice brez peke (in brez sladkorja) 

5. dan: 12 stvari, ki se bodo zgodile, če ne boste uživali sladkorja

2. del

1. dan: Sovražnik št. 1: Maščoba ali sladkor?

2. dan: Posledice pomanjkanja omega-3 maščobnih kislin so lahko resne 

3. dan: 3 lahka kosila, ki vsebujejo dobre maščobe

4. dan: 20 dobrot, ki jih še danes uvrstite na jedilnik 

5. dan: 8 načinov, kako prelisičiti možgane in zatreti željo po nezdravi hrani 

3. del

1. dan: 10 nasvetov za boljše počutje in hitrejše razstrupljanje 

2. dan: 10 poletnih zajtrkov za vitko postavo 

3. dan: 5 top poletnih kosil 

4. dan: 3 obroki za čiščenje telesa 

5. dan: Napihnjen trebuh? Teh 10 živil bo poskrbelo, da bo spet plosk

4. del

1. dan: Kako med hojo porabiti več kalorij

2. dan: 8 odličnih razlogov za telovadbo, ki nimajo nobene zveze z videzom 

3. dan: VIDEO: 10 minut na dan za boljšo gibljivost in osredotočenost 

4. dan: Je zdravo dan preživeti v postelji? 

5. dan: 7 idej za izlete in pohode po Sloveniji 

5. del

1. dan: 4 preprosti koraki za povečanje motivacije 

Nasvete vam bomo vsak torek brezplačno poslali tudi na vaš elektronski naslov. Če jih želite prejemati in še niste prijavljeni na redne tedenske e-novice, to storite na TEJ POVEZAVI.