Izziv prehranskega strokovnjaka: V prehrano vnesite več zelenjave in jagodičja

Izziv prehranskega strokovnjaka: V prehrano vnesite več zelenjave in jagodičja (foto: profimedia) profimedia
13. 3. 2020

Prehranskega strokovnjaka s certifikatom Precision Nutrition (Pn1) in farmacevta Nika Popovića smo prosili, naj pripravi izziv, s katerim bomo izboljšali prehranjevalne navade in nam to hkrati ne bo pretežko. 

Niko ne zagovarja prav nobene diete, njegov pristop temelji na zdravih navadah, ki jih počasi vpelje v jedilnik posameznika. Veliko pozornosti nameni temu, da je privajanje na novo in opuščanje slabega počasen proces, ki se mora določeni osebi zdeti precej lahek. 

Njegov cilj je uvesti način prehranjevanja, ki se ga bo njegov klient lahko držal do konca življenja. 

Za aktivni.si je v sodeluvanju z Merkur zavarovalnica pripravil poseben izziv, da bi tudi mi naredili spremembo v pravo smer. 

Cilj bo vsak teden preprost: uvesti majhne spremembe, ki bodo vodile do zdravih navad.

Preden se ga lotimo, Niko opozarja, da je priporočljivo o spremembi jedilnika razmišljati še pred obrokom, na primer: 

1) Ko smo v trgovini, razmislimo o obrokih, ki sledijo, in o tem, na kakšen način bi lahko pojedli več zelenjave in jagodičja.

2) Preden gremo v restavracijo, pogledamo meni, in preverimo, kakšna je ponudba solat.

3) Če si pripravljamo kosilo za v službo en dan vnaprej, ob pripravi razmislimo, kako dodati zelenjavo k obroku.

IZZIV: Teden zelenjave in jagodičevja

V tem tednu (začenši z danes) skušajte povečati dnevni vnos zelenjave in jagodičja. 

Nekaj primerov, kako lahko to storite: 

  • K zajtrku dodajte sveže ali odmrznjeno jagodičje – borovnice, maline, robide, jagode (mimogrede, zmrznjeno sadje obdrži večino koristi svežega sadja).

  • Pri kosilu povečajte količino zelenjavne priloge in/ali si pripravite oziroma naročite solato.

  • Pri večerji razmislite, kako v obrok vključiti zelenjavo (npr. češnjev paradižnik, korenček, popečene bučke, itd).

Preostanek jedilnika naj ostane takšen, kot vedno. Ne uvajajte drastičnih sprememb, saj se jih na dolgi rok verjetno ne boste držali. Zaenkrat bo dovolj, če se držite zgornjega izziva. 

In zakaj je Niko Popović izbral ravno jagodičje? Ker ima veliko fitonutrientov, hkrati pa manj kalorij in je tako še posebej primerno za ljudi, ki želijo izgubiti telesno težo na zdrav način. Tudi druge vrste sadja so zelo dobrodošle in zdrav dodatek k jedilniku, še posebej kadar nadomestijo kakšno procesirano sladkarijo.

Več o Niku Popoviću lahko preverite TUKAJ

Želite, da Niko Popović svetuje tudi vam? Pripravil je posebno ponudbo, mesta so omejena!

Niko Popović sicer nudi individualno svetovanje tistim, ki bi radi v kontaktu ena na ena povsem spremenili svoje navade in se začeli zdravo prehranjevati. Program traja dva meseca, cena je 75 € na mesec.

Za bralce našega portala pa je pripravil posebno ponudbo skupinskega svetovanja, pri katerem skupino petih do desetih kandidatov dva meseca vodi skozi tedenske izzive, odgovarja na vprašanja in daje točna navodila, kako izboljšati svoje prehranske navade.

Pravi, da je ob uvajanju povsem preprostih sprememb v tem obdobju realno pričakovati izgubo 3-5 kilogramov (ravno prav za poletno postavo 😊). Še bolj pomembno pa je, da bodo kandidati po dveh mesecih imeli vso znanje, da sami nadaljujejo z zdravimi navadami po zaključku programa.

Program se bo odvijal zgolj preko elektronskih/telefonskih stikov, zato je še posebej primeren v trenutnem obdobju.

Cena je samo 19 € na mesec. Ker se pričakuje veliko povpraševanja, je število mest omejeno. Prijave zbira na: niko@zdravenavade.si (zadeva: Skupinsko svetovanje).
Merkur zavarovalnica pa bo s svojimi storitvami poskrbela, da bomo s pravimi odločitvami preprečili nezgode in ne samo upali, da se ne bodo zgodile. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri