7 preprostih nasvetov za zdravo prehrano otrok

Za zdrave in srečne otroke se velja potruditi tudi v kuhinji. Še posebej, ko vemo, da prve izkušnje s hrano pomembno vplivajo na izoblikovanje prehranskih navad, pri čemer imajo starši pomembno vlogo, saj s svojim zgledom odločilno vplivajo na njihov razvoj. Preberite, na kaj morate paziti pri prehrani, da boste poskrbeli za zdrav telesni in psihični razvoj svojih otrok.

Otroci - Foto: Profimedia

Lokalna sezonska živila

Živila za pripravo jedi izbiramo glede na letni čas in podnebje, v katerem živimo. Spomladi uživajte spomladanska, poleti poletna, jeseni pa le tista živila, ki zrastejo jeseni. Pozimi uživajte recimo suhe slive in kislo zelje. Na ta način skrbite za bolj zdravo hrano, pa še za razbremenitev družinskega proračuna za hrano. 

Ekološko pridelana živila

Pri pripravi jedi za otroke segajte po ekološko pridelanih živilih. Ta ne vsebujejo škodljivih škropiv, umetnih gnojil, dodatkov oziroma aditivov in drugih snovi, ki bi lahko negativno vplivale na zdravje.

Deklaracija kot osebna izkaznica

Pred vsakim nakupom živila natančno preberite deklaracijo. Na deklaraciji je zapisano, kdaj je bil izdelek izdelan in do kdaj je uporaben, iz česa je narejen, ali vsebuje konzervanse oziroma druge dodatke (aditive) ter v kakšnem deležu, katere dodatke še vsebuje … Pomembno je, da na tak način kupujemo skupaj z otroki, da bodo kot odrasli lahko tudi sami varovali svoje zdravje.

Ne pozabite na vodo

Otroci velikokrat pozabijo na žejo, zato je pomembno, da otroku večkrat na dan ponudimo vodo. K vodi prištevamo tudi jedi, ki jo vsebujejo, in zdrave napitke: naravno limonado, domače nesladkane čaje ter blago oslajeni (lahko z medom ali rjavim sladkorjem) kompoti iz svežega ali suhega sadja.

Kaj pa maščobe?

Najboljša so nerafinirana, hladno stisnjena olja, kot je ekstra deviško olivno olje. Pomembno je, da na okus zdravih maščob otroke navadimo že doma, zato kupujte preverjena olja v temnih steklenicah, ki jih nato hranite v temnem prostoru.

Pripravljajte tudi brezmesne obroke

Vsaj kakšen dan v tednu uživajte v brezmesnem meniju. Meso lahko nadomestite s sojo, polento, fižolom, s kakšno rižoto s svežo zelenjavo, špageti s paradižnikovo omako ali pa različnimi zelenjavnimi enolončnicami.

Prigrizki

Otroci za zdravo rast in razvoj potrebujejo več kot samo tri glavne obroke na dan. Poleg svežega in suhega sadja, sveže zelenjave in oreščkov pa lahko za otroka vedno posežete tudi po kakšnem priboljšku, kot so slani sirni prigrizek ali pa mlečni deserti z vanilijo in čokolado, a pazite, da ne vsebujejo umetnih barvil, želatine in konzervansov, pomembno pa je, da so polni kalcija in vitaminov, ki prispevajo k zdravemu razvoju.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza