7 učinkovitih korakov do boljšega duševnega zdravja

Duševno zdravje je za vsakega posameznika ravno tako pomembno kot telesno.

7 učinkovitih korakov do boljšega duševnega zdravja - Foto: Shutterstock.com

Pot do dobrega počutja dokaj preprosta, samo dosledno se je morate držati:

 1. Zdravo in uravnoteženo prehranjevanje

  Poskusite se vsaj en teden prehranjevati izključno s hrano, ki je bila pridelana na domačem vrtu. Hrano pripravite sami. Uživajte samo vodo ali nesladkan čaj. Počutje po enem tednu primerjajte s počutjem prejšnjega, ko ste, na primer, večinoma časa jedli zunaj domače kuhinje.

  Morda marsikdo med vami dobrega duševnega zdravja ne povezuje s pravilno izbiro hrane, a v resnici sta ti dve področji vašega življenja med seboj še kako zelo povezani. Ste že slišali, koga reči, da pojejte merico svežih malin, da odženete vso slabo energijo in živčnost? Poskusite. Deluje; in to zelo učinkovito.
 2. Veliko gibanja na svežem zraku

  Za dobro duševno zdravje je gibanje na svežem zraku ključnega pomena. To pomeni, da je dobro, da se intenzivneje ukvarjate s športom vsaj trikrat do štirikrat na teden. Ni treba, da se za najboljše počutje ukvarjate s prezahtevnimi vrstami športa.

  Dovolj je že to, da na dan v miru v naravi prehodite vsaj 10 000 korakov. Sliši se veliko, a če boste na sebi imeli fit zapestnico ali pametno uro, vam bo ta hitro pokazala takšno število.
 3. Kakovosten in miren spanec

  Zelo malo ljudi se v resnici zaveda, kako pomembno vlogo ima spanec na kakovost življenja na sploh. Dobro je, da v posteljo hodite pred polnočjo. Enako pomembno je, da spite na kar se da kakovostnem ležišču.
 4. Odlične knjige

  Včasih si pri reševanju lastnih težav ali težav svojih bližnjih ne znate pomagati sami. V takšnem primeru je v roke dobro vzeti kakšno knjigo, ki je morda nastala po resničnih dogodkih, ki so povezani z vašimi težavami. Če niste strastni bralec, si namesto dobre knjige lahko ogledate dober film.
 5.  Druženje z optimističnimi prijatelji

  Ste kdaj pomislili, da na vaše počutje in na duševno zdravje v veliki meri vplivajo tudi vaši prijatelji ali sorodniki? Za kar se da dobro počutje se poskusite družiti z osebami, ki so optimistično naravnane. Že na daleč pa se izognite vsem tistim, ki samo tarnajo.
 6.  Vsaj dvakrat na leto čist odklop od vsega

  Sami, v dvoje ali z družino oziroma prijatelji si vsaj dvakrat na leto privoščite odklop od vsega vsakdanjega. Pojdite na morje ali v gore oziroma tja, kjer boste najlaže ušli velikim dozam stresa.
 7. Enkrat na mesec si kupite nekaj za svojo dušo

  Ne nazadnje pa si enkrat na mesec privoščite nekaj za svojo dušo; če ne drugega kakšen modni kos ali pa posebno vrsto čokolade.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza