Celulit: Ker vemo, zakaj nastaja, se lahko proti njemu uspešno borimo

Posledica ohlapnega vezivnega tkiva je celulit. Zanj sicer ni čudežnega zdravila ali mazila, z gibanjem in zdravo prehrano pa vendarle lahko omilite kar precej vdolbinic.

Celulit: Ker vemo, zakaj nastaja, se lahko proti njemu uspešno borimo - Foto: Profimedia

Vezivno tkivo obdaja naše telo kot nekakšna mreža. Služi kot opora organom in mišicam in deluje kot nekakšen zaščitni sloj. Pozornost pa mu največkrat posvetimo šele, ko je oslabljeno. Struktura vezivnega tkiva je genetsko pogojena. Moški so lahko srečni, ker jim je že narava podarila močnejše vezivno tkivo – pri njih poteka mrežasto, pri ženskah pa navpično.

Za okrepitev pomaga redna telesna vadba in ustrezna prehrana.

Preveč soli poskrbi, da se v vezivnem tkivu uskladišči voda, vdolbinice v koži pa so še bolje vidne.
Negativne učinke ima tudi čezmerno uživanje sladkih jedi in napitkov, živil iz bele moke, mastnih jedi in alkohola.

Nad celulit z ustrezno hrano

 • Brokoli
  Vsebuje veliko vitamina C, ki je potreben za tvorjenje kolagena. Poleg tega vsebuje tudi veliko kalcija in karotena in zelo malo kalorij. Lahko ga skuhate ali podušite in pojeste kot zelenjavno prilogo ali juho.

 • Jagodičje
  Mali sadeži vsebujejo veliko vitamina C, pa tudi folno kislino in snovi, ki pospešujejo  prekrvavitev. Z vsebovanimi antioksidanti pomagajo tudi uravnotežiti inzulin in preprečujejo napade volčje lakote.

 • Limone
  Tudi limone so sijajne za regeneracijo kože. Namig: dan začnite s kozarcem tople vode, v katero iztisnite sok polovice limone. To bo pospešilo presnovo in poskrbelo za jutranji odmerek svežine – za vas in vase vezivno tkivo.

 • Ovseni kosmiči
  Vsebujejo veliko vitamina B1, selena, železa, fosforja in aminokisline L-arginin. Ta ima pozitiven učinek na našo kožo, izboljša prekrvavitev in podpira obnavljanje celic. Jutranji odmerek kosmičev lahko dopolnite s svežim sadjem in oreščki.

 • Oreščki
  Vsebujejo vitamin E, ki ščiti in obnavlja celice, zdrave maščobe in L-karnitin. Te snovi spodbujajo energijsko presnovo, olajšujejo presnavljanje maščob in podpirajo nastajanje kolagena. Neslani mandlji, orehi ali indijski oreščki so idealni za prigrizek in zdrava alternativa sladkarijam. Toda, pozor: oreščki vsebujejo tudi veliko maščob. Uživajte jih v zmernih količinah.

 • Jajca
  Jajca so bogata z beljakovinami in vsebujejo esencialni aminokislini lizin in polin, ki sta nujna za nastanek kolagena. Priprava jajc je nadvse preprosta, poskrbijo pa za zdravo raznolikost na jedilniku.

 • Losos
  Osnovni gradnik obnove celic so beljakovine, ki jih najdemo predvsem v mastnih ribah, kot sta na primer losos ali slanik. Poleg tega vsebujejo tudi maščobne kisline omega 3, ki poskrbijo za  boljšo prožnost naše kože. Lososa jejte vsaj dvakrat tedensko. Dober vir beljakovin je tudi puranje ali kokošje meso.

 • Peteršilj
  Peteršilj razstruplja telo in podpira nastajanje kolagena v vezivnem tkivu. Dodatno vsebuje tudi veliko vitamina C in eterično olje eugenol, ki znižuje raven krvnega sladkorja.

 • Voda
  Za prožno in trdno vezivno tkivo pa je odločilno tudi pitje tekočine. Idealno je popiti dva do tri litre vode dnevno. Telesu tako pomagate tudi odplaviti strupene snovi.


Če hočete, da so celice zdrave in da zadržijo dovolj vlage, poskusite jesti sojo ali tofu, špinačo,
pomaranče in paradižnik. Vse to vsebuje lecitin, ki kožo naredi bolj debelo, in celulit ni viden.

Nad celulit tudi z gibanjem

Vsakršno gibanje je dobro za spodbujanje cirkulacije, a samo gibanje celulita ne bo odstranilo. Menjajte različne športe od teka do vaj za moč. Za lepe noge in roke je odlična vadba tudi pilates.

Hoja spodbudi cirkulacijo limfe. Hodite eno uro na dan in naredite raztezalne vaje.

Previdno s proticelulitnimi kremami!

Bodite realni pri uporabi kreme. Masaža s proticelulitnimi kremami ali geli lahko zmanjša celulit za 20 odstotkov, preostalih 80 bo izginilo z zdravo prehrano in gibanjem. Vendar je masaža tudi
odlična, zato si le kupite dobro kremo in se dosledno masirajte dvakrat na dan.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza