Higiena ust je ključna, saj se bakterije iz ust lahko naselijo tudi v drugih organih telesa

Poleg tega, da imajo naši zobje pomembno funkcijo sekanja, trganja in mletja hrane, pa so na drugi strani tudi ogledalo našega zdravja. Pomanjkljiva skrb za zobe lahko povzroči mnoge zdravstvene težave, zato so redni obiski pri zobozdravniku zelo pomembni.

 

Higiena ust je ključna, saj se bakterije iz ust lahko naselijo tudi v drugih organih telesa - Foto: Profimedia

Ustna votlina ima veliko skritih kotičkov, ki v primeru pomanjkljive ustne higiene in nerednih zobozdravstvenih pregledov postanejo idealno mesto za gojišče bakterij. Zavedajte se, da takrat ko zaboli zob, je že daleč prepozno, saj se takrat posledice le še zdravijo, ne pa preprečujejo.

Parodontoza prizadene polovica odraslih

Ali ste vedeli, da naj bi samo ustno votlino naseljevalo kar 20 milijard bakterij, od tega 600 do 1000 različnih bakterijskih vrst? Ob rednem ščetkanju zob imate na enem zobu do 100 000 bakterij, v nasprotnem primeru se le te razmnožijo. Mehke in trde zobne obloge ter jezik so idealno mesto za njihovo razmnoževanje, še posebej delikatni pa so vsi težko dosegljivi medzobni prostori.

Brez ustrezne ustne higiene tako pogosto prihaja do kariesa oziroma zobne gnilobe, vnetja dlesni in parodontoze. Le ta v najslabšem primeru povzroči postopen propad kosti pod zobom, zaradi česar zob sčasoma izpade. Zasledili smo podatek, da naj bi danes več kot 50% odraslih pestila neka stopnja parodontalne bolezni, 10% delež odraslih pa ima celo tako hudo parodontozo, ki povzroča izgubo zob.

Usta so lahko pomemben izvor številnih zdravstvenih težav

Bakterije v ustni votlini pa ne bi bile tako problematične, če ne bi obstajala nevarnost, da se naselijo tudi na druge organske sisteme človekovega organizma.

Številne dosedanje raziskave so pokazale, da so bakterije iz ustne votline tesno povezane s pojavom nekaterih težjih bolezni:

  • razvoj dihalnih bolezni, kot sta na primer pljučnica ali vnetje sinusov,
  • razvoj srčno žilnih bolezni,
  • pojav arteroskleroze, s katero se poveča možnost za srčni infarkt ali kap,
  • okužba srčnih zaklop, ki lahko vodi v trajno okvaro srca,
  • razvoj demence pri starejših,
  • poslabšanje stanja pri revmatoidnem artritisu,
  • pojav raka ustne votline.

Bolezensko stanje ustne votline, pa je lahko tudi pokazatelj nekaterih bolezni, kot so na primer sladkorna bolezen, Crohnova bolezen, slabokrvnost in osteoporoza.

Ustrezna ustna higiena ni dovolj

Med vsakodnevne jutranje in večerne higienske ukrepe uvrščamo tudi temeljito ščetkanje zob. Poleg pravilne tehnike ščetkanja, je za čim bolj učinkovito odstranjevanje zobnih oblog pomembna izbira primerne zobne kreme, ter uporaba ostalih pripomočkov, kot so na primer ščetka za medzobne prostore, zobna nitka, ustna vodica ali ustna prha.

Zobozdravniki priporočajo umivanje zob vsaj dvakrat dnevno, vendar nikoli takoj po jedi. Priporočljivo je, da s ščetkanjem počakate vsaj pol ure po jedi. Zobe si je potrebno umivati vsaj tri minute s priporočeno tehniko, pri čemer istočasno z nežnimi krožnimi gibi masirate tudi dlesni.

Za ščetkanje zob uporabljajte zobno krtačko iz umetnih vlaken, ki niso tako občutljiva na razvoj bakterij. Vlaknine krtačke ne smejo biti pretrde, zato so vam na voljo zobne krtačke različnih trdot. In še podatek na katerega sami velikokrat pozabimo. Zobno krtačko je potrebno menjati vsaj na dva meseca.

Z običajnim ščetkanjem z zobno krtačko pa ne morete doseči težko dostopnih medzobnih prostorov. Za to je potrebno uporabiti ščetke za medzobne prostore, ki mehansko odstranijo umazanijo s površin, ki niso dosegljive z zobno krtačko. Ob tem pa ne pozabite tudi na zobno nitko, ki jo je prav tako potrebno uporabiti praktično vsak dan.

Različne ustne vode sicer zmanjšujejo razmnoževanje bakterij, začasno preprečijo vnetja in prekrijejo slab zadah, vendar same po sebi še niso zagotovilo za preprečevanje zobne gnilobe ali kariesa.

Vendar pa ljudje velikokrat pozabljamo, da redno ščetkanje zob ni dovolj, da se znebimo legla ustnih bakterij. Poleg tega so potrebni tudi drugi higienski prijemi, kot sta redno čiščenje zobnega kamna in takojšnje zdravljenje obolelih zob. V številnih zobozdravstvenih ordinacijah vam je tako danes na voljo tudi ustni higienik, ki poskrbi, da so zobje in medzobni prostori temeljito očiščeni.

Na zdravje zob vpliva tudi prehrana

Zobozdravniki z razlogom opozarjajo na prekomerno uživanje sladkarij pri otrocih. Sladkor je namreč glavni sovražnik zob, saj se spremeni v mlečno kislino, ki je še posebej ugodna za razvoj bakterij. Pri izbiri sladkarij se skušajte odreči čokoladam, lizikam, karamelam in bonbonom. Te običajno ostajajo v ustih dalj časa, s čimer se poveča tudi nevarnost kvarjenja zob.

Namesto sladkarij raje izbirajte hrano, ki velja za naravne čistilce zob. To so na primer jabolko, korenček in drugo trdo sadje ali zelenjava, mlečni izdelki in izdelki iz polnozrnatih žitaric in semen.

Poskrbite za redne preventivne zobozdravstvene preglede

Preventivna skrb za vaše zobe je zagotovo eden od ukrepov v katerega se splača vlagati. Danes je med ljudmi še vedno premajhen delež tistih, ki redno obiskujejo svojega zobozdravnika. Tovrstni preventivni zobozdravstveni pregledi, ki bi jih moral vsak opraviti najmanj enkrat letno, so namenjeni pravočasnemu odkrivanju morebitnih težav, ki se na ta način sproti odpravijo.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza