Imate mačka?

Alkoholni maček (ki redno spremlja decembrsko rajanje) ni nikoli razlog za veselje. Vedno se ga hočemo čim hitreje znebiti. S kavo? Aspirinom? Športom? Same prazne marnje! Preberite, katere napake delamo, ko se ga poskušamo znebiti.

Moja diagnoza, 24. 12. 2018
Imate mačka? - Foto: Profimedia

Mačka po prekrokani noči se je vedno težko znebiti. Z zadnjimi močmi preizkušamo vse možne trike, da bi končali to bedno počutje. Na žalost pri tem naredimo eno napako za drugo:  posežemo po kavi, aspirinu, cigaretah in poskušamo vase spraviti nekaj hrane – na žalost največkrat sladkarije, saj nimamo moči, da bi si kaj skuhali ali pogreli.

Preberite 5 najpogostejših napak, ki jih naredimo v želji, da bi se znebili nadležnega mačka.

1. Aspirin

Bolijo glava in sklepi, slabo nam je, povrh vsega pa se nam še vrti. Aspirin se nam zdi pravo malo čudežno sredstvo. Na žalost skoraj ni slabšega, kot da posežete po tem protibolečinskem
sredstvu.

Molekularni biologi pravijo, da aspirin celo zavre razgrajevanje alkohola v telesu, torej se maček še poslabša, namesto da bi ga pozdravili. Vzrok: alkohol in protibolečinsko sredstvo pristaneta v našem krvnem obtoku in telo ju enako razgrajuje. Poleg tega s tem samo še bolj obremenimo svoja jetra.

2. Kava

Močna kava je naslednja zmota pri zdravljenju mačka. Ta namreč niti najmanj ne pospeši razgrajevanja alkohola! Morda res malce pospeši naš krvni obtok – več pa tudi ne.

3. Potenje

Mačkastim ljudem pogosto svetujemo, naj se preznojijo in tako spravijo alkohol iz telesa. Vendar pa pozor: z bolečo in težko glavo se nikar ne ukvarjajte s športom, preprost razlog: alkohol se uskladišči v naši krvi – ne pa v naših žlezah znojnicah. Zato se ga ne da kar tako spraviti iz telesa s pretiranim znojenjem. Na tek ali hitrejši sprehod se raje odpravite nekaj dni pozneje.

4. Cigareta

Nekaterim se zdi, da je maček naslednji dan blažji, če pokadijo cigareto ali dve. Morda se boste res počutili nekoliko bolj budne – vendar to zagotovo ne bo zaradi nikotina, ki je zdravju tako škodljiv kot alkohol. Telesu s cigareto daste samo dodatno delo – iz sebe mora odpraviti še en strup. 

5. Sladkarije

Če komaj stojite na nogah, si zagotovo ne boste želeli, da bi se vrteli po kuhinji in skuhali uravnoteženo in hranljivo jed. Mačkasti ljudje največkrat posežejo po gotovi hrani, ki pa vsebuje tudi veliko sladkorja. V njej je cela množica praznih kalorij. In vse to še okrepi učinek alkohola – maček postane še hujši, kot že je. Še posebej hud zna biti tudi po sladkih koktajlih.

Lahko pa si privoščite ocvrt krompirček, pečenega piščanca, burger ali pico – telo namreč kar kliče po izgubljeni soli. Odrecite pa se sladkim pijačam in raje popijte na litre vode. Na zdravje!

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza