Kako lahko na hiter in učinkovit način odpravimo dražeč kašelj?

Če smo vas ujeli ravno v času, ko se borite s prehladom, ki ga spremlja še zoprn dražeč in izsušen kašelj, potem vas moramo razveseliti, da smo za vas pripravili izjemno učinkovite nasvete, ki vam bodo pomagali to nadlego odpraviti v najkrajšem možnem času.

Kako lahko na hiter in učinkovit način odpravimo dražeč kašelj? - Foto: Shutterstock.com

Na trgu sicer lahko najdete veliko izdelkov, ki vam obljubljajo, da boste kašelj odpravili na hitro, vendar se pogosto izkaže, da izdelek vendarle ni tako zelo učinkovit, poleg tega pa ste zanj odšteli kar nekaj denarja.

Mi smo vam pripravili nasvete, kako lahko kar doma pripravite sredstvo, ki vam bo pomagalo rešiti tovrstni problem. Sestavine, ki jih boste potrebovali imate zagotovo pri roki oziroma jih lahko po ugodnih cenah kupite v vsaki živilski trgovini.

Pripravite si sirup iz črne redkve in medu

V domači kuhinji si lahko pripravite izjemo učinkovit sirup iz črne redkve in medu, ki ga lahko uživate večkrat na dan. Primeren je tako za starejše kot tudi najmlajše osebe. Zanj je značilno, da lahko v zelo hitrem času ublaži močan kašelj, ki se vidno zmanjša. Tudi ponoči boste lahko lažje in mirneje spali.

Priprava: Črni redkvi, ki jo boste najlaže kupili na tržnici, čisto na vrhu odrežete pokrovček in jo nato izdolbete le toliko, da vanjo date 2 veliki žlici medu. To pokrijte z odrezanim pokrovčkom ter pustite stati vsaj 2 dni. Redkev bo v tem času spustila svoj sok, ki ga nato popijete 1 žličko naenkrat.

Pripravite si prsni obkladek iz kamilic

Na nekaj kapljicah olja prepražite najmanj 2 pesti suhih kamilic. Te naj malo potemnijo in močno zadišijo. Nato jih stresite v krpo, to zavijte, in sicer v vsaj 2 krpi naenkrat. To položite na prsi, in sicer direktno na kožo. Poskrbite, da bo obkladek kar se da vroč. Ko se bo ohladil, ga boste najlaže pogreli v mikrovalovni pečici. Nato postopek ponovite.

Pripravite si inhalacijo iz kamilic: Zavrite do 3 litre vode in vanjo dodajte 2 žlici kamiličnih cvetov in timijana. To pustite 10 minut, nato vse skupaj prelijte v večjo posodo za inhaliranje. Počasi in globoko vdihujte, vendar največ 15 minut.

Pripravite si čaj iz navadnega sleza

Čaj iz sleza pripravite tako, da 1 žličko slezovih korenin prelijete s približno 2,5 litra hladne vode. Tako ne boste uničili učinka korenin. To pustite delovati 2 uri. Na dan lahko popijete tudi do 4 skodelice takega čaja.

Pripravite zeliščne bonbone

Zavrite vodo in vanjo dodajte zelišča ali čaj. To pustite delovati približno 20 minut. Nato odstranite zelišča ali čajno vrečko. Tekočino, ki ste jo dobili, zmešajte skupaj z medom. Nato zmes zmešajte in kuhajte v posodi na 150 stopinj Celzija, približno pol ure. Če se bo mešanica sproti strnjevala, potem je primerna za uporabo. Zmes nato zlijte v majhne modelčke, ki so primerni za pripravo bonbonov. Poškropite jih z jedilnim oljem. Če bonboni ne bodo preveč lepljivi, jih povaljajte še v fino zmlet sladkot in zavijte v papir.

Pripravite si aromaterapijo z olji

Doma lahko zmešate manjšo mešanico vode in eteričnega olja čajevca. To grgrajte nekaj minut in nato izpljunite na primerno mesto. Postopek čim pogosteje ponovite.

Pripravite žganje iz smrekovih vršičkov

Preostanek vršičkov po ožemanju s sladkorjem razredčite s prekuhano vodo. Dodajte še tropinovec ali drugo vrsto žganja. Dobili boste smrekov liker oziroma žganje, ki ga lahko dodajate v čaj.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza