Kje tičijo pravi razlogi za debelost?
Debelost prištevamo med bolezni, katerih vzroke gre iskati v čustvenem ozadju, kjer se skrivajo depresivna in druga stanja, zaradi katerih postane hrana nadomestek za nekaj drugega, nekakšno sredstvo za čustveno polnjenje, iz katerega izhaja tudi sindrom prenajedanja. Večletno nabiranje prekomernih kilogramov pa vodi k številnim srčno-žilnim boleznim.
Vsi poznamo skrivnost do zdravega življenja: zdrava prehrana in fizična aktivnost. A pomembno si je ustvariti tudi zdravo rutino, ki bo organom v telesu omogočila pravilno delovanje.
Je bolje jesti trikrat na dan, petkrat na dan ali na vsaki dve uri? Nekateri strokovnjaki pravijo, da zajtrk pospeši porabljanje, pet do šest obrokov na dan pa poskrbi za to, da se metabolizem ne ustavi. Sicer drži, da prebavljanje obroka metabolizem rahlo pospeši; temu pravimo termični učinek hrane. Dejansko količino energije, ki jo človek porabi med prebavljanjem obrokov, pa v resnici določa količina zaužite hrane. Zato bodo trije obroki v vrednosti 3,347 kJ (800 kalorij) učinkovali enako kot šest obrokov v vrednosti 1,673 kJ (400 kalorij). Razlike ni nobene.
Zajtrk – da ali ne?
Ljudem pogostejše obroke velikokrat svetujejo, da bi uravnali raven sladkorja v krvi. Splošno prepričanje pravi, da večji obroki povzročajo hitro zviševanje oziroma zniževanje ravni sladkorja v krvi, manjši in pogostejši obroki pa naj bi čez dan raven uravnavali. V resnici znanost tega ne podpira, ker so raziskave pokazale, da imajo ljudje, ki zaužijejo manj obrokov (ki pa so večji), v povprečju nižjo raven sladkorja v krvi. Drži, da se jim raven bolj dvigne kot drugim, a je v povprečju precej nižja, kar je še posebno pomembno pri ljudeh, ki imajo težave s sladkorjem v krvi, ker lahko visoka raven povzroči kopico težav. Manj pogosti obroki v primerjavi s pogostejšimi tudi pozitivno vplivajo na občutek sitosti in zmanjšujejo lakoto. Pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi igra pomembno vlogo tudi zajtrk.
Raziskave so pokazale, da jutranje oziroma zgodnje uživanje največjega dnevnega obroka znižuje povprečno dnevno raven sladkorja v krvi. Splošno prepričanje pravi, da je zajtrk nujen, ker pospeši metabolizem in pripomore k izgubi telesne teže. Poleg tega raziskave ves čas potrjujejo, da so tisti, ki zajtrk izpuščajo, bolj nagnjeni k debelosti kot tisti, ki zajtrkujejo. V praksi seveda ni vedno tako. Podatki sicer poudarjajo, da je zajtrkovanje povezano z manjšim tveganjem za debelost, ne dokazujejo pa, da pripomore k izgubi telesne teže kot take. To je verjetno posledica tega, da tisti, ki zajtrk izpuščajo, tudi sicer manj skrbijo za svoje zdravje. Morda si v službi privoščijo kakšen rogljiček, potem pa se za kosilo najejo v restavraciji s hitro prehrano.
Zajtrkovanje pa kljub temu pripomore k boljšemu zdravju, ker naj bi bilo uravnavanje ravni sladkorja v krvi zjutraj boljše. Zato visokokaloričen zajtrk pomeni tudi nižjo povprečno dnevno raven sladkorja v krvi, kar pa ne velja za visokokalorično večerjo. Kot splošen nasvet naj velja: če zjutraj niste lačni, zajtrk izpustite, le pazite, da boste čez dan jedli zdravo. Izbrati je treba prehranjevanje, ki se ga bomo lahko držali vse življenje. To torej ne pomeni stradanja, izločanja celih skupin živil ali življenja samo s solato. Namreč, pri prenizkem energijskem (t. j. kaloričnem) vnosu se lahko bazalni metabolizem zmanjša do te mere, da je kalorična bilanca na ničli in kvečjemu škodimo telesu.
Krivci za debelost
Pravočasno odkrijte krivce za debelost, jih odstranite iz svojega vsakdana ter začnite živeti zdravo. Vse več ljudi se otepa z odvečnimi kilogrami, posledično pa njihovo zdravje peša.
Pri ljudeh s preveliko težo se povečajo možnosti za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen, nastanek žolčnih kamnov, celo za možganski udar ali infarkt, debelost lahko celo povzroči anksiozna stanja in depresije.
Stanje prehranjenosti lahko ugotovimo z indeksom telesne mase (ITM), ki ga izračunamo tako, da težo v kilogramih delimo s kvadratom višine v metrih. Če je dobljena številka večja od 25, potem se uvrščate v prvi razred debelosti, če je večja od 30, spadate v drugo kategorijo ljudi s prekomerno telesno težo, vaše zdravje pa je lahko močno ogroženo, če številka presega vrednost 40. V vseh treh primerih ste predebeli!
Napitek za čiščenje črevesja
Čiščenje črevesja je zelo pomembno za telo, saj pomaga pri odstranjevanju strupov in odpadnih snovi, ki se v njem nabirajo in lahko negativno vplivajo na naše zdravje. Po njem se ne boste le počutili bolje, ampak boste tudi manj napihnjeni. Posledično se bo to poznalo na vaši zunanjosti, saj bo vaš trebuh bolj raven.
Sestavine:
40–50 g ovsenih kosmičev
150 g papaje, 1–1,5 dl mandljevega mleka (lahko tudi navadnega) in
1/4 žlice cimeta (vsi dobro poznamo njegov učinek pri izgubi maščobe in uravnavanju sladkorja v krvi)
Priprava:
Vse sestavine zmešajte v mešalniku. Napitku lahko izjemoma dodate malo medu, če se vam zdi preveč grenak.
Vsako jutro spijte en kozarec napitka in kmalu boste opazili spremembe tako na telesu kot splošnem počutju. Poleg tega, da ga lahko zelo preprosto in hitro pripravite, je napitek tudi eden izmed najmočnejših in najučinkovitejših naravnih pripravkov za boj proti številnim zdravstvenim težavam. Zapomnite si: zdravo črevesje pomeni tudi zdravo telo.