Koga komarji najraje pičijo?

Ena izmed največjih poletnih letečih nadlog za ljudi in živali so poleg muh zagotovo komarji. Vonj in znoj ter mlečna kislina so afrodiziak, zaradi katerega jih bolj ali manj privlačimo.

Koga komarji najraje pičijo? - Foto: Profimedia

Ker so stoječe vode primerne za razvoj ličink, pa smo jim ne glede na druge dejavnike bolj povrženi v naseljih blizu gozda in vodnih virov. Njihovo nadležno brenčanje, ki nas še posebno zmoti ponoči, je posledica zamahovanja s krili, med 300- do 500-krat v minuti. In ker se samci komarjev hranijo le z rastlinskim nektarjem, so samičke krive za vse nevšečnosti. Te obrok krvi potrebujejo za beljakovine, ki omogočajo razvoj potomstva.

85 odstotkov odigrajo geni

Krvna skupina je človeški prstni odtis, tudi presnova vsakega posameznika in kemijska sestava njegovega telesa sta edinstveni. Pri baznem metabolizmu, ko se presnova dogaja v času mirovanja, se proizvajajo ogromne količine ogljikovega dioksida, ki ga telo izloča skozi kožo.

Tega komarji zavohajo dlje kot na 150 metrov, jih pa tudi s povečanim izdihavanjem toliko bolj privlačimo (torej med gibanjem). Nosečnice so zaradi večje proizvodnje ogljikovega dioksida, mirovanja in višje telesne temperature bolj podvržene komarjevim pikom, prav tako ljudje s prekomerno telesno težo. Ko govorimo o krvnih skupinah, pa sta za komarje zlasti privlačni krvni skupini 0 in B, A in AB pa kar dvakrat manj.

Pivoljubci 

Predstavniki dvokrilcev, med katere danes uvrščamo okoli 3.500 živečih vrst žuželk, nasploh obožujejo vonj po alkoholu. Na seznamu priljubljenih žrtev se pogosto umestijo prav ljubitelji hmeljevega napitka – po raziskavah sodeč, je že kozarček piva dovolj, da se vas lotijo komarji.

Zanimivost: Gradnja Panamskega prekopa ustavljena zaradi komarjev

Gradnjo Panamskega prekopa sta zaznamovali malarija in rumena mrzlica. Zaradi številnih smrtnih žrtev je bila gradnja ustavljena, nadaljevali pa so jo šele po organizirani akciji uničevanja komarjev.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza