Kontracepcija: Treba je imeti možnost izbire

Morda ne veste veliko, morda mislite, da vse veste, a nikoli ni odveč vedeti še kaj o kontracepciji. Ne pozabite, medicina ves čas napreduje, zato je dobro svojega ginekologa sem in tja kaj vprašati o stvareh, ki bi jih radi izvedeli.

Kontracepcija: Treba je imeti možnost izbire - Foto: Profimedia

Kontracepcija nekoč

Najstarejši zapisi o uporabi kontracepcije so stari približno štiri tisoč let, saj je leta 1850 pr. n. št. nastal zapis o uporabi mešanice krokodiljega blata in kislega testa, ki naj bi delovala spermicidno, torej onemogočala gibanje spermijev. Znane so tudi mešanice iz medu, drevesne smole in akacijevega lubja ali kislega sadja, oreškov, medu in olja. V tako mešanico naj bi ženske namočile volno in jo vstavile v nožnico.

Odstotek zanesljivosti

Odstotek varnosti se pri kontracepcijskih sredstvih giblje od 90 do 95 odstotkov. No, izbor zaščite pa je odvisen od veliko stvari – od starosti, splošnega zdravstvenega stanja, števila partnerjev, stabilnosti zveze in drugih.

Od tabletk do hormonskih vsadkov

 • PREKINJEN SPOLNI ODNOS
  Najmanj varen način kontracepcije je prekinjen spolni odnos, saj ga ne moremo nadzirati.

 • KONTRACEPCIJSKE TABLETKE
  Najbolj pogosta vrsta zaščite so še vedno kontracepcijske tabletke, ki so v zgodnejših letih uporabe vsebovale zelo velike odmerke estrogena in progesterona. Danes so v kontracepcijskih tabletah bistveno manjši odmerki hormonov. Novejše derivate pa odlikuje boljša prenosljivost. Še posebej priporočljive so za ženske, ki imajo neredne menstrualne cikle. Če je interval med enim in drugim ciklom predolg oziroma prekratek, test za izračun plodnih dni ni primerno kontracepcijsko sredstvo. V tem primeru kontracepcijska tabletka ponuja učinkovito kontracepcijo, poleg tega pa terapevtsko uravnava tudi menstrualni cikel.

 • VAGINALNE OVULE, KREME IN GELI
  Včasih lahko jemanje kontracepcijskih tablet povzroči izsušitev nožnice, zaradi česar so spolni odnosi boleči. V teh primerih lahko uporabljamo vaginalne ovule, kreme ali gele z vlažilnim učinkom. Dobre rezultate lahko dobimo tudi z izdelki na osnovi vitaminov A in E.

 • MATERNIČNI PLASTIČNI VLOŽEK
  Za tiste, ki morda ne zaupajo temu, da bodo v svojo dnevno rutino sprejele jemanje tabletk, strokovnjaki priporočajo vstavitev materničnega plastičnega vložka v obliki črke T, ki ima na spodnjem koncu pritrjeno nitko. Ginekolog ga skozi nožnico in maternični vrat (cerviks) vstavi v maternico, kjer se prilagodi ali spremeni okolje v maternici, oslabi tako gibljivost kot plodnost semenčic in prepreči ugnezdenje oplojenega jajčeca v maternično sluznico.

 • SPERMICIDI
  Zgoraj omenjene načine kontracepcije lahko dopolnimo še z uporabo spermicidov. To so kreme, peneče se tablete, želeji in nožnični kontracepcijski 'filmi', ki se vstavijo v nožnico, v glavnem pred spolnim odnosom, kot dodatni varnostni ukrep pa včasih tudi po njem. Kreme ustvarijo kemično pregrado, ki semenčice ubije ali jih naredi nedejavne. Običajno se ne uporabljajo same, temveč kot dodatek drugim metodam, npr. kondomu ali diafragmi.

 • NUVARING IN OBLIŽ EVRA
  Od začetka leta 2003 je na voljo nuvaring, ki se za tri tedne vstavi v nožnico in tam izloča hormone. Pomemben napredek: ženska lahko sama vstavi obroček, estrogen in gestagen pa zatreta delovanje jajčec. Podobno deluje obliž evra, ki je na trg prišel malce pozneje. Dobro je vedeti, da se zanesljivost kontracepcijske metode meri po indeksu Pearl. Ta pove, koliko žensk od sto jih je statistično zanosilo, potem ko so bile tri leta zaščitene z določeno metodo. Kolikor nižji je, toliko bolj zanesljiva je metoda.

 • HORMONSKI VSADKI
  Če ženska ni izpostavljena dejavnikom tveganja, kot so kajenje, prekomerna telesna teža, visok krvni tlak in motnje koagulacije krvi, v zdravniškem oziru nič ne govori proti hormonskim zaščitnim sredstvom. Če še nimate želje po otroku, vam lahko zdravnik pod kožo nadlakti vstavi hormonski vsadek – ta istočasno izloča gestagen, ženski ni treba skrbeti za redno uživanje tabletke, mesečne krvavitve pa so slabotnejše.

 • STERILIZACIJA
  Najbolj skrajna oblika pa je sterilizacijska metoda, za katero se navadno odločijo ljudje, ki si želijo trajno kontracepcijo. Kot vsak kirurški poseg tudi ta pomeni tveganje. Ljudje, ki se odločijo za poseg sterilizacije, ne načrtujejo več potomstva. V Sloveniji se po zakonu lahko za sterilizacijo odločijo ženske, starejše od 35 let, ne glede na število otrok. Možnost za uspešno poznejšo kirurško obnovitev plodnosti (refertilizacijo) je namreč le približno 20-odstotna. 

 • MINI TABLETKA ZA DOJEČE MAMICE
  Tabletke z estrogenom povzročajo zastoj nastajanja mleka, zato se doječim materam priporoča mini tabletka. Ta vsebuje  gestagen, ki zgosti sluz v materničnem vratu in omogoči prodiranje spermijev ter oslabi mesečno krvavitev. Odločilno za zaščito je jemanje ob vedno isti uri – že triurni zamik lahko povzroči zmanjšanje zaščite.

 • HORMONSKA SPIRALA
  Če ženska v naslednjih petih letih ne načrtuje novih zanositev, ginekologi priporočajo zaščito s hormonsko spiralo, ki se še lažje vstavi po porodu, ker se razširi maternično ustje. 

 • TEMPERATURNA METODA
  Ženska si mora vsako jutro ob istem času izmeriti telesno temperaturo in jo vnesti v poseben koledarček. Iz izmerjene vrednosti lahko izračuna, kdaj ima ovulacijo. Pogoj za uspešno izvajanje te metode sta redni ciklus in veliko discipline. Na trgu je tudi kar nekaj avtomatskih merilnikov temperature, ki olajšajo redno merjenje: na primer ovularni obroček in pa različni mini računalniki za merjenje in beleženje vrednosti.
   
 • BAKRENA SPIRALA
  Po zadnji nosečnosti nekateri ginekologi priporočajo vstavljanje bakrene spirale, ki poskrbi za ustrezno kontracepcijsko zaščito za obdobje treh do petih let. Podobna je bakrena žička, ki se nekoliko drugače usidra v maternico in je bolj primerna tudi za mlajše ženske. Če ima ženska po vstavljanju težave z bolečimi rednimi mesečnimi krvavitvami ali pa težave pred meno, ki povzročajo suhost nožnice, je treba poseči po hormonski spirali ali tabletki z naravnim estrogenom.

Odločitev nosi vsak posameznik 

Vsaka ženska se na podlagi lastnih meril in pogovora pri ginekologu odloči za obliko, ki ji najbolj ustreza. Veliko vlogo pri tem pa igrata starost in življenjski položaj. 

Kontracepcija po 50. letu

Zadnja krvavitev se pri ženskah pojavi nekje okoli 50. leta. Po letu dni brez mesečne krvavitve bi lahko z gotovostjo trdili, da ženska več ne more zanositi. Do takrat pa mora poskrbeti za običajno kontracepcijsko zaščito – bodisi s tabletko z naravnim estrogenom bodisi s spiralo.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza