Koža je lepa tudi zahvaljujoč kisiku

Kisik najdemo v vsaki najmanjši celici telesa, je naš pogon, življenjski eliksir –  brez kisika ni življenja. Toda pogosto se sploh ne zavedamo, kako pomemben dejansko je.

Tako je vaša koža videti na dnevni svetlobi ... - Foto: Beiersdorf

Prinašalec energije

Verjetno tudi vam niso neznani tisti zaspani dnevi, ko vas ne prebudi niti skodelica jutranje kave. Takoj ko stopite na prag hiše in nekajkrat globoko vdihnete in izdihnete, pa ste že budni. Vaše telo je namreč zelo hitro dodaten kisik spremenilo v energijo. Skozi pljuča potuje v ožilje in od tam v možgane. Naše telo se na ta element odzove neverjetno občutljivo, nujno potreben pa je tudi za večino presnovnih procesov.  

Vir mladosti

Koža je prvi kazalnik oskrbe telesa s kisikom. Je napeta in sijoča ali bolj siva in upadla? Pomembna sta tudi gibanje in šport, saj pospešita prekrvavitev, ki prav tako poskrbi za prenos kisika v našem telesu. S prehrano dobimo potrebne hranilne snovi, ki jih potem s pomočjo kisika absorbira naše tkivo. Svojo pojavo boste torej lahko povsem preprosto izboljšali z več kisika, za nagrado pa boste videti mlajši in bolj sveži.

Dihanje

To počne vsak, in to ves čas. Večinoma se zgodi popolnoma nezavedno. Prav
zato je tako pomembno, da nekajkrat na dan tudi povsem zavestno globoko vdihnete in izdihnete. Pri enem vdihu človek vsrka približno tretjino litra zraka s približno 20 odstotki kisika. Pogosto pri tem sploh ne izrabimo polnega  volumna pljuč, saj dihamo preplitko in uporabljamo le zgornji del pljuč.

Dihanje s trebuhom je tista prava iztočnica. Raztegnite se in povsem zavestno vdihnite s trebuhom – čutiti ga morate vse do popka. Takoj boste začutili novo energijo, ki vam bo pričarala nasmeh na obraz.

Možgani

Naše zmožnosti so zelo odvisne od življenjsko pomembnega elementa – kisika. Ta je namreč prehrana za naše male sive celice. Miselni organ je v primerjavi z drugimi deli telesa sicer dokaj majhen, kljub temu pa porabi od 20 do 30 odstotkov kisika v krvi, da lahko pravilno deluje.

Kdor torej na splošno premalo povečuje odmerke kisika – na primer prek rednega gibanja – bo opazil, kako mu pešajo tudi umske sposobnosti. 

Koža

Koža je zdrava in lepa, predvsem zahvaljujoč kisiku. Ta poskrbi za regeneracijo kožnih celic in absorpcijo hranilnih snovi. Z njegovo pomočjo se tvorijo predvsem nove celice. Dihajo tudi celice. Do globine 0,4 mm jih koža ne preskrbuje s krvnim obtokom, temveč ima to nalogo zrak s kisikom. Prav zato je pomembno, da jo dobro očistite in odstranite stare kožne delce.

Na obrazu je koža običajno veliko občutljivejša in tanjša kot na drugih delih telesa. Na njem je zelo jasno videti, ali dobivate dovolj kisika. Če smo videti utrujeni, je lahko krivo prav pomanjkanje kisika. Vendar pa si je v tem primeru bolje privoščiti kratek sprehod na svežem zraku kot pa kremo z dodanim kisikom.

Gibanje

Čudežno sredstvo za sijočo kožo, zdravje in sprostitev najdemo pred svojimi vrati: športne aktivnosti na svežem zraku. Dovolj gibanja izboljša imunsko sposobnost telesa, kondicijo in predvsem absorpcijo kisika v pljuča. Kdor se torej vsak dan ukvarja s športom, poskrbi za več kisika v telesu in ga tudi bolje izkoristi. Prekrvavitev spodbudimo že z malce gibanja – na primer s hojo po stopnicah, ki kisik prenese v vse predele telesa. S športom spodbudimo tudi izgorevanje maščob in kisik je v tem primeru pomemben predvsem kot  pogonsko gorivo'. Za vitko in napeto postavo je torej alfa in omega prav gibanje na svežem zraku.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri