Mediteranska prehrana je odlična tudi za obolele za psoriazo s srebrnkasto luskavo kožo

Proti psoriazi se lahko borimo tudi čisto naravno - z zdravo hrano, ki naj bazira na mediteranskih principih.

Mediteranska prehrana je odlična tudi za obolele za psoriazo s srebrnkasto luskavo kožo - Foto: Profimedia

Psoriaza je avtoimuna bolezen, s katero se bori vse več posameznikov. Pojav bolezni lahko opazimo na komolcih, kolenih, na hrbtu, ritnicah ter na lasišču. V nekaterih primerih pa jo lahko opazimo tudi na nohtih. Kaže se v tako imenovanih »plakih«, ki so lahko rožnate ali pa sive barve. Navadno jih prekriva srebrnkasta luskava koža.

Vzroki za psoriazo

Še vedno nam niso znani točni vzroki. Znano nam je le, da je razlog pospešena menjava celic. Ker je tako celic preveč, se kožne celice hitro pomikajo proti površini kože. Njihov cikel tako traja le nekaj dni, namesto nekaj tednov in ker celice v tako hitrem času ne morejo biti odstranjene, se naberejo na koži, kar se kaže v pojavu tipičnih svetlih lusk.

Nekateri pravijo, da so možni vzroki tudi dejavniki iz okolja, kot je stres, razne okužbe, nekatera zdravila ter hujše poškodbe kože. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na genetiko, saj se velikokrat zgodi, da za njo boleha več članov v družini. Pri določenih posameznikih pa njen nastanek povezujejo tudi s psihološkimi težavami. Nekateri pa psoriazo povezujejo tudi s prekomernim uživanjem mesa in sira

Kako zdravimo psoriazo?

Vsi, ki se soočajo s psoriazo, povedo, da imajo boljša in slabša obdobja. Med boljša obdobja zagotovo spada poletje, ko veliko časa preživijo na morju ter na soncu. Stanje pa se poslabša s prihodom jeseni.

Seveda je dobro, da pri psoriazi začnemo paziti na svojo prehrano. Najbolje se proti bolezni borimo, če uživamo veliko sadja in sezonske zelenjave, ki naj bo (če se le da) pridelana doma ali pa kupljena na ekološki kmetiji.

Kaj naj torej vsebuje naš jedilnik?

Za boj proti psoriazi je odlična mediteranska prehrana, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave, polnovrednih žitaric, stročnic, suhega sadja in oreščkov ter primerna količina mesa, rib in jajc. Paziti pa moramo pri vnosu živalskih maščob.

Vsakdo, ki se bori proti psoriazi, mora torej dnevno zaužiti dovolj vlaknin, ki jih bo najprej našel v polnovrednih žitaricah in v stročnicah. Poleg tega pa so zelo priporočljivi tudi oreščki, ki vsebujejo ogromno zdravih maščob. To so mandlji, orehi, lešniki, pinjole … Seveda pa ne smemo pozabiti na ribe. Najbolje je da v ribarnici izberemo modre ribe (sardele, skuše, tune …), ki so polne maščobnih kislin omega-3, ki jih najdemo tudi v lanenih semenih, ki jih moramo pred zaužitjem zmleti, lahko pa jih zaužijemo tudi v obliki olja.

Izredno dobro sadje je ananas, ki deluje protivnetno, saj vsebuje encim bromelain, ki deluje tako, da vzpodbuja zdravljenje kože. Poleg tega pa ananas dobro vpliva na prebavo in na razgradnjo maščob.

Seveda ne smemo pozabiti na rabo oljčnega olja ter svežih zelišč.

Nekateri vitamini (kot so A, C in E) ter železo, magnezij, cink, selen, baker in mangan so polni antioksidantov, ki ugodno vplivajo na vnetne procese, kot je psoriaza.

Med prehrano, ki vsebuje naštete elemente, spadajo polnozrnati riž, žito, oves, ječmen, pira in rž ter tudi ajda, kvinoja ter amarant.

Pomembno je uživanje probiotikov in prebiotikov ter fermentirana živila, kot je fermentirana zelenjava, kefir in kombuča, ki odlično vplivajo na bakterije v črevesni flori. Vzdrževanje zdravega črevesa ugodno vpliva na celotni imunski sistem. 

Česa se moramo izogibati?

Vsekakor bi se vsakdo, ki se spopada s psoriazo, moral izogibati uživanju mlečnih izdelkov, rdečega mesa, odpovedati bi se moral sladkorju ter alkoholu oziroma vsem živilom, ki v telesu povzročajo vnetja. Študije so pokazale, da bi bilo dobro, da se odpovemo tudi glutenu, ki se nahaja v žitaricah.

Kljub temu, da sta sadje in zelenjava odlična za naše zdravje, bi bilo iz jedilnika dobro odstraniti špinačo, jagode, maline, arašide, banane in kivi, ter paradižnik, paprike, jajčevce, krompir in poper, ker sprožajo vnetne procese.

Termalna voda

Poleg prehrane pa na psoriazo blagodejno vpliva tudi termalna voda, ki je odlična pri tistih, ki imajo blago obliko bolezni.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza