Na kakšne načine lahko najmlajšim predstavimo škodljivosti kajenja?

Vsi se zavedamo, kako zelo škodljivo je kajenje, nikakor pa ne smemo pozabiti, kako zelo je pomembno, da to vrsto škodljivosti predstavimo tudi našim najmlajšim ter jih s tem že od mladih nog vzgajamo v duhu, da je bolje, da prav nikoli ne prižgejo prve cigarete. Prvi zgled smo jim vsekakor mi, ki jim moramo z najbolj prepričljivimi načini pokazati, da je kajenje ne samo škodljivo, temveč zelo škodljivo.

Na kakšne načine lahko najmlajšim predstavimo škodljivosti kajenja?

V nadaljevanju si preberite nekaj najbolj učinkovitih načinov, kako lahko otroku predstavimo škodljivost kajenja.

 1. Slika pove več kot tisoč besed


  Pri mlajših otrocih in tudi starejših ljudeh na sploh velja, da lahko s ustreznimi slikami oziroma fotografijami dosežemo največ. V ta sklop sodijo še video posnetki. S pomočjo takšnih sredstev lahko z že zelo malo besed ali pa nič, dosežemo želeni učinek.

  Čeprav naj otrokom ne bi kazali slik ali fotografij ali videov, ki že na prvi pogled izgledajo grozno, pa je v tem primeru, ko jim poskušamo povedati, kako škodljivo je kajenje, ta način več kot ustrezen.

  Za začetek jim morda pokažemo človeka, ki je zbolel za posledicami kajenja. Zagotovo bodo otroci zgroženi nad sliko, poleg tega se jim bo zagotovo globoko vtisnila v spomin. Takoj zatem jim lahko v obliki videa pokažemo, kako izgledajo osebe, ki kadijo; kje vse se jim to vidi …

 2. Intervju z osebo, ki je nekoč kadila


  Ko najmlajšim otrokom želimo razlagati o škodljivosti kajenja, lahko v goste povabimo osebo, ki je nekoč kadila in za posledicami kajenja tudi resno zbolela. Z njo opravimo kratek intervju. Vprašanja naj bodo dobro skrbno načrtovana in ne prezahtevna za otroke. Osebi naročimo, naj pove še, kako se počuti sedaj, ko ne kadi, kaj je bolje, kaj se jim je dogajalo v obdobju, ko so kadili. Izpostavijo naj, da so se slabo počutili, da so imeli rumene zobe, prste, da so zelo smrdeli, da so zapravili ogromno denarja, ki bi ga lahko porabili za kaj drugega …

  Na koncu naj prav vsak od otrok pove, kaj si je najbolj zapomnil. Poleg tega otroke izzovemo, da gostu postavijo vprašanje.

 3. Povemo jim nekaj dejstev, ki jih že razumejo


  Čeprav pogosto mislimo, da nas otroci pri našem razlaganju o resnejših zadevah ne bomo prav dobro razumeli, pa se pogosto motimo. Otrok že zelo kmalu ve, kaj je prav in kaj ne. Ko jim bomo pripovedovali o škodljivosti kajenja, jim podamo nekaj dejstev, ki jih bodo zagotovo razumeli in bili nad njimi zgroženi. Lahko izpostavimo, kako kajenja vpliva na deklice in kako na fante. Zagotovo jim ne bo vseeno, ko bodo izvedeli, da morda zaradi kajenja sami ne bodo mogli imeti otrok ali pa da fantje ne bodo imeli takšne postave, kot si želijo.

S pomočjo zelo zgovornih slik, fotografij, videov, intervjuja ter pomenljivih dejstev lahko torej že najmlajšim otrokom poskušamo dopovedati, kako zelo škodljivo je kajenje. Zavest o škodljivosti te razvade jih bo spremljala tudi kasneje in veliko manj verjetnosti bo, da bo taka oseba kadila. Zagotovo!

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri