Naravna svetloba je ključna za dobro počutje in zdravje

Svetloba ima za človeka izjemen pomen, saj z njo vidi in čuti okolico in vse okrog nje.

Naravna svetloba je ključna za dobro počutje in zdravje - Foto: Jayson Hinrichsen, Unsplash

Naravna svetloba močno vpliva na človeško počutje

Uveljavljena ameriška strokovnjakinja za zdravje in notranja oblikovalka Deborah Burnett je pred kratkim gostovala v Sloveniji in poudarjala, da ima naravna svetloba takšen vpliv, kot imajo na človeka zdravila in poživila (kava, alkohol, marihuana). Meni, da ima naravna svetloba vitalen pomen na človeka in jo ni moč nadomestiti z nobeno umetno svetlobo.

Dnevna svetloba se nenehno spreminja in s tem uravnava biološko uro

Dinamika naravne svetlobe odločilno vpliva na človeško biološko uro. Ker se stalno spreminja, od sončnega vzhoda do zahoda, ima ob vsaki uri dneva različno količino posamezne valovne dolžine, ki pa pomembno vplivajo na številne procese v telesu:

  • potrebe po hrani in pijači,
  • spanje in budnost,
  • nihanje telesne temperature,
  • nivo številnih hormonov v telesu,
  • nivo srčnega tlaka.

Veliko težav tiči ravno v pomanjkanju naravne svetlobe

Ste vedeli, da dolgotrajna odsotnost dnevne svetlobe lahko povzroči resna obolenja? Vsako človeško telo ima svoj lasten ritem, ki se od jutra do večera stalno spreminja. Ko človeškemu telesu primanjkuje sončne svetlobe, lahko pride v telesu do motenj in posledično temu, izbruh številnih bolezni, kot so na primer rak, avtoimunske bolezni, diabetes, debelost, bolezni presnove in tudi razne psihološke motnje.

Zakaj je sončna svetloba koristna?

Zavedati se moramo, da je gibanje na prostem in izpostavljanje telesa sončni svetlobi eden od poglavitnih dejavnikov za tvorjenje vitamina D v telesu, ki je ključen za zdravje kosti in kože, zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni, prekomerno telesno težo ter različnih vrst raka.

Ali veste, da okrog 15% svetovnega prebivalstva v jesenskem in zimskem času trpi za različnimi motnjami v razpoloženju? Nekateri tem motnjam pravijo tudi zimska depresija. Da boste preprečili stanje brezvoljnosti in izčrpanosti, v tem letnem času poskrbite, da boste dobili čim več dnevne svetlobe.

Ne samo stres, depresija, bolezni srca in razne okužbe, ampak tudi pomanjkanje naravne svetlobe vplivajo na spanje. Študija na pisarniških delavcih leta 2014 je razkrila izboljšane spanja, če so bili le-ti dovolj izpostavljeni dnevni svetlobi.

Več svetlobe v naše domove

Sedaj, ko poznamo koristnost naravne svetlobe, se moramo vprašati, kako je torej čim več spustiti v svoje domovanje, poslovne prostore ali javne ustanove. Večino arhitektov se že pri načrtovanju zgradb odloča o postavitvi notranje opreme, oken in vrat na takšna mesta, da se svetloba lahko izkoristi najbolje.

Tudi sami lahko na različne načine poskrbite, da v svoj dom spustite prijetno naravno svetlobo:

  • Si želite imeti sobe še svetlejše in delo opravljati čim dlje pri dnevni svetlobi? To lahko dosežete z ogledali na stenah, ki omogočajo, da se svetloba, ki prihaja v prostor, odbije od ogledala in soba tako postane svetlejša 
  • Verjetno ima vaša mama zelo rada zavese, saj ne želi, da bi jo sosedje opazovali. Res je, da so zelo lepe in marsikaj prikrijejo, ampak umik težkih in gosto tkanih zaves pomeni v prostoru tudi več svetlobe.
  • Še več svetlobe si boste v prostoru pridobili, če boste stene prebarvali v svetlih pastelnih barvah in na tleh, ki je največji vir temnosti, položili svetlejši tepih. S tem ukrepom boste vizualno povečali prostor, sončni žarki, ki pa se odbijajo od svetlih površin, vam bodo pa omogočili več svetlobe.
  • Na 30.000 učencih, ki so bivali v učilnicah s fasadnimi in strešnimi okni, so naredili raziskavo o koristnosti dnevne svetlobe od zgoraj. Ugotovili so, da so se rezultati pri testu matematike v 20% izboljšali in v 26% so bili boljši testi branja. Zato je potrebno razmisliti, da bomo delovno površino in površino za učenje postavili k oknu, kjer bomo lahko izkoristili najbolje naravno svetlobo.

Uporaba svetlobnih virov naj bo premišljena in preverjena pri strokovnjakih 

Kompaktne fluorescenčne sijalke (CFL), ki jih uporabljate, ko primanjkuje dnevne svetlobe, so sicer varne, ampak lahko pri nenehni uporabi izzovejo povišan stresni odziv, pri nekaterih pa se lahko poviša tveganje za migreno in utrujene oči.

Za bivanje je najprijetnejša topla bela svetloba in ta daje občutek udobja, zavetja, varnosti in prijaznosti. Raziskovalci in inovatorji se danes poskušajo s svetlobnimi viri čim bolj približati naravni svetlobi. Do sedaj so najboljši približek LED-diode. Prednost teh je, da ne utripajo, takoj dosežejo polno moč, niso občutljive za prižiganje in ugašanje, prav tako pa lahko izbirate med različnimi barvnimi temperaturami.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri