(Ne)varni spolni odnosi pogostejši poleti

Spolno prenosljive okužbe po vsem svetu in tudi pri nas naraščajo. Predvsem počitnice in dopusti so povezani z večjim tveganjem. Naj nas s poletno avanturo povezuje le prijeten spomin, ne pa spolno prenosljiva bolezen.

(Ne)varni spolni odnosi pogostejši poleti - Foto: Shutterstock.com, Profimedia

Počitnice, morje in sonce imajo, predvsem na mlade, od nekdaj poseben vpliv in čar. Sproščenost, brezskrbnost, nova znanstva, druženja in nore zabave prispevajo k pogostejšim avanturam in intimnim odnosom, kar potrjujejo tudi mednarodne raziskave.

Pri preprečevanju širjenja okužb je predvsem pomembno ozaveščanje javnosti o varni spolnosti, saj so nezaščiteni spolni odnosi najpogostejši način prenosa okužbe.

Ker podatki mednarodnih raziskav kažejo, da je čas počitnic in dopustov oziroma  novih poznanstev, avantur in intimnih stikov povezan z večjim tveganjem za spolno prenosljive okužbe, je potrebna previdnost. “Zdrava spolnost ni pomembna zgolj s stališča preprečevanja spolno prenosljivih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja,” je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in poudarila skrb zbujajoč podatek, da pri nas beležimo povečano stopnjo odkritih okužb s HIV/aidsom.

Poleg kontracepcije tudi kondom 

"Poleg neželene nosečnosti je treba misliti tudi in predvsem na prenos spolno prenosljivih bolezni, pred katerimi se najzanesljiveje zaščitimo s kondomom. Medtem ko na primer kontracepcijske tablete ščitijo pred nenačrtovano nosečnostjo, ne zaščitijo pred spolno prenosljivimi okužbami. Zato ob uporabi zanesljive kontracepcije svetujemo dvojno zaščito, to je uporabo zanesljive kontracepcije in hkratno uporabo kondoma oziroma pravilno in predvsem dosledno uporabo kondoma. Kondom mora biti obvezen del prtljage vsakega popotnika in popotnice,” svetuje Evita Leskovšek z NIJZ.

  • Kako pravilno natakniti kondom?

    Kondom natakneš na vrh penisa, ko nabrekne, in ga obviješ vdolž penisa do konca. Po izlivu je treba penis takoj izvleči iz vagine ali anusa in takrat kondom pazljivo sneti. Kondom je le za enkratno uporabo.

Spolnost in mladina

Tri četrtine mladih, ki je zgodaj imelo spolni odnos, meni, da bi o spolnosti morali vedeti več. Med temi jih je večina dejala, da bi o spolnosti najraje izvedeli več od staršev in pri spolni vzgoji v šoli, ki še vedno ni sistematično urejena. Vendar ista raziskava opozarja tudi na velik delež tistih (59 %), ki so informacije o spolnosti dobili po spletu, kjer pa informacije niso vedno preverjene in strokovno korektne.

Elektronski mediji nam po drugi strani ponujajo številne mobilne in spletne aplikacije, ki ponujajo najrazličnejše in pogosto tvegane usluge, tudi spolne. S tem še pospešijo možnost pogostejših stikov med ljudmi, predvsem med mladimi. Odločitev o tem, katera metoda zaščite je najustreznejša, v tej množici informacij in različnih oblik zaščite ni vedno najlažja.

Raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje so pokazale, da kondom ob prvem spolnem odnosu uporabi okoli tri četrtine mladostnikov, slabša pa je uporaba kondoma pri zadnjem spolnem odnosu.

Raziskava NIJZ z naslovom Spolna vzgoja v okviru vzgoje za zdravje v slovenskih srednjih šolah je pokazala, da so mladi premalo informirani o spolnosti

Glede na to, da se mladi za spolnost odločajo čedalje prej in pogosto menjajo partnerje, ne preseneča, da po vsem svetu narašča pojavnost spolno prenosljivih okužb (SPO), ki lahko potekajo tudi brez simptomov, lahko pa pri okuženem pustijo trajne posledice.

ABC zdrave spolnosti

Za osrečujočo spolnost, predvsem pa zdravje, je potreben v resnici zelo preprost razmislek o pravilu ABC

  • A kot abstinenca pomeni vzdržati se tveganih spolnih odnosov, odlog prvega spolnega odnosa, ustvarjanje zaupanja vrednega partnerskega odnosa in učinkovito zaščito.
  • B – bodi zvest (angl. be faithful): v spolni odnos naj bi se podali z enim stalnim, neokuženim partnerjem in spolnih partnerjev naj ne bi menjali.
  • C (angl. condom) pa je prispodoba za dosledno in pravilno uporabo kondoma, kadarkoli nismo povsem prepričani, da med intimnim odnosom resnično ni možnosti za prenos SPO.

Toda, ker je sicer preprosto pravilo, predvsem za mlade, v praksi relativno težko dosegljivo, je pomembno tudi, da spolno prenosljive okužbe ne tabuiziramo, ob prvih težavah poiščemo zdravniško pomoč in da sta terapije deležna oba oziroma vsi intimno vpleteni. Ne nazadnje se lahko s SPO okuži vsak, okužbe so v porastu, nekatere, denimo gonoreja in sifilis, pa se lahko prenesejo tudi z mame na otroka ob porodu.

Poleg tega SPO že tako pogosto potekajo brez vsakih simptomov. Takšna je denimo klamidijska okužba, ki je druga najpogostejša SPO in ki povzroča težave le polovici moškim in komaj tretjini žensk. Toda ta bakterija je eden od osrednjih vzrokov za neplodnost in zunajmaternične nosečnosti. Zato je prav, da o zdravi spolnosti razmišljamo, se vzdržimo tveganih ravnanj in se, če do okužbe vendarle pride, o tem pogovorimo in se ustrezno zdravimo.

Malo prijavljenih SPO

V Sloveniji so najpogostejše spolno prenosljive okužbe genitalne bradavice, klamidija, nespecifična vnetja sečnice in materničnega vratu, gonoreja, genitalni herpes in sifilis. Med zelo pogoste sicer spadajo še okužba z virusom HIV in hepatitisi.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije naj bi se vsako leto na novo okužilo najmanj 125 milijonov ljudi. V Sloveniji vsako leto beležijo več sto primerov SPO, a je dejansko število bistveno večje, saj mnogo okužb poteka brez simptomov in resnici na ljubo tudi ginekologi pogosto ali najpogosteje ne odkrivajo vzroka infekcijske bolezni, temveč predpisujejo le terapije in tako SPO ne diagnosticirajo in posledično tudi ne prijavljajo.

Največje tveganje za tovrstne okužbe je sicer pri mladih, pri ženskah je največ okužb v obdobju med 20. in 24. letom, pri moških pa med 25. in 29. letom.

Ste imeli tvegan odnos?

Nevaren seks je vsak odnos, pri katerem pride kri ali sperma ene osebe v telo druge osebe. Pri penetraciji se virus prenese prek sperme ali prek sluznice spolnih organov, zato je nujna uporaba kondoma. Pri oralni stimulaciji sperma ali kri (menstruacija!) ne smeta priti v usta.

V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa se priporoča obisk zdravnika v primeru znakov okužbe (spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, bolečine, srbečica, izcedek) oziroma testiranje na virus HIV in viruse hepatitisov.

Zgodnje odkrivanje pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni. Prav tako je treba tudi odrasle spomniti na tveganja in zaščito, kajti HIV/aids in druge spolno prenosljive okužbe ne poznajo meja kot tudi ne starostnih omejitev. Varnejši seks je seks z neokuženim stalnim in varnim partnerjem ali pa seks s kondomom. Ta se seveda ne sme strgati ali sneti.

Kondom mora biti kakovosten, iz lateksa in pravilno uporabljen. Najboljši so kondomi s spermicidnim premazom. Priporočljivo je uporabljati tudi polzila (lubrikante) na vodni osnovi.

Varen seks je objemanje, božanje, gnetenje, drgnjenje teles, poljubljanje, vzajemna masturbacija (ter seveda bogate seksualne fantazije) – vse to so razmeroma varne spolne tehnike, seveda le če kri ali sperma enega ne pride v telo drugega partnerja.

Trenutek neprevidnosti ima lahko velike posledice 

HIV/AIDS je ena od najbolj smrtonosnih epidemij sodobnega časa, definiran kot skupek simptomov in okužb, ki so posledica izčrpanosti imunskega sistema zaradi okužbe z virusom HIV, virusom človeške imunske pomanjkljivosti.

HIV se prenaša z neposrednim stikom sluznice ali krvi s telesnimi tekočinami, ki vsebujejo virus HIV. Prenaša se lahko z okužene na zdravo osebe pri vaginalnem, oralnem ali analnem spolnem občevanju, transfuziji krvi (prenos okužbe s transfuzijo krvi je v razvitih državah zelo malo verjeten, saj je vsa kri pregledana na prisotnost virusa), z uporabo okuženih igel, z okužene matere na otroka med nosečnostjo, rojstvom ali dojenjem ter ob drugih izpostavitvah okuženi krvi, spermi, nožničnim izcedkom, predsemenski tekočini in materinemu mleku.

HIV-okužbi se lahko izognete, če:

  • uporabljate kondome,
  • ne uporabljate pribora za injiciranje, ki je bil v stiku s krvjo nekoga drugega.

HIV se ne prenaša z uporabo istega stranišča, kuhinje; ne prenaša se z dotiki, objemanjem, rokovanjem, poljubljanjem (razen če je prisotna kri ali semenska tekočina); tudi kihanje, kašljanje in piki insektov HIV ne prenašajo.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza