Nezdravljena steklina skoraj 100% vodi v smrt

Steklina je izjemno resna in tudi smrtno nevarna nalezljiva bolezen, zato je potrebno ob kakršnemkoli sumu na njo takoj k zdravniku.

Nezdravljena steklina skoraj 100% vodi v smrt - Foto: Profimedia

Steklina je bolezen toplokrvnih živali, ki pa se prenaša tudi na človeka. Običajno se prenese s slino, lahko pa tudi preko opraskanine ali sluznice.

Za preprečitev nastanka bolezni in s tem tudi smrti, je potrebno v primeru ugriza ravnati resno. Mesto ugriza je potrebno temeljito očistiti, pri zdravniku pa vas bodo proti steklini tudi cepili.

Ob kakršnem koli stiku s sumljivo živaljo, je potrebno ravnati zelo resno

Steklino povzroča virus, katerega posledica je vnetje možganskega tkiva. Njena inkubacijska doba traja od dni do nekaj mesecev, lahko tudi do enega leta. Po okužbi namreč virus nekaj časa miruje in niti ne vemo, da smo okuženi s tem izjemno nevarnim virusom.

Prvi znaki bolezni se tako pojavijo šele nekaj tednov ali mesecev po ugrizu, odvisno od tega, koliko časa potrebuje virus, da pride do osrednjega živčnega sistema. Pomembno je vedeti, da, ko se začnejo simptomi bolezni enkrat prikazovati, je bolezen praktično neozdravljiva in običajno v nekaj dneh zaradi srčnega zastoja in prenehanja dihanja, tudi usodna.

Kako se simptomi stekline kažejo pri ljudeh?

Simptomi stekline se stopnjujejo od najblažjih do veliko bolj resnejših:

  • Prvi simptomi stekline so povišana telesna temperatura in pogosto bolečine ali neke vrste mravljinčenje, zbadanje ali pekoč občutek na mestu ugriza. Ti prvi začetni znaki so podobni simptomom vnetja, ki se običajno pojavijo ob različnih okužbah.
  • Kasneje sledijo veliko bolj resnejši simptomi kot so glavobol, slabo počutje, bruhanje, vročina, izčrpanost, razdraženost in akutne bolečine.
  • Na koncu pa sledijo hujši bolezenski znaki, ki vključujejo sunkovito gibanje telesa, nenadzorovano vznemirjenje, manije in duševno otopelost, hidrofobija ali aerofobija, halucinacije, božjastni napadi ali paraliza.

Bolezen poteka na dva načina

Potek bolezni je zelo težak in poteka na dva načina, v obdobju 2 do 7 dni:

  • Najpogosteje pride do tega, da je oboleli motorično nemiren, na nek način hiperaktiven. V svojem obnašanju je razdražljiv in razburjen, pojavita pa se strah pred vodo in letenjem. Vsi ti procesi na koncu vodijo do srčnega zastoja in odpovedi dihalnih funkcija, čemur sledi smrt.
  • Pri drugih pa je sam potek bolezni veliko bolj počasnejši in manj dramatičen. Pri 30% obolelih pride do paralize mišic, pri čemer se paralizacija začne na mestu ugriza oziroma praske. Takšno napredovanje bolezni vodi do kome in smrti.

Diagnosticiranje je nemogoče

Pred nastopom kliničnih znakov stekline, je bolezen nemogoče diagnosticirati, saj ni na voljo noben test za diagnosticiranje stekline. Zaradi njenega izjemno težkega poteka in praktično 100% smrtnosti, so zato preventivni ukrepi toliko bolj pomembni.

Za vse tiste, ki so dnevno izpostavljeni nevarnostim, da pridejo v stik z virusom stekline je vsekakor priporočljivo cepljenje. To so običajno veterinarji in zdravstveni delavci v laboratorijih, ki ravnajo z vzorci stekline.

Prav tako je priporočljivo cepljenje za ljudi, ki delajo z živalmi (v zavetiščih) in ljudi, ki redno zahajajo na oddaljena in izolirana gozdna območja in je verjetnost, da pridejo v stik s steklo živaljo toliko večja. Za steklino se boste morali cepiti tudi v primeru, če potujete v dele sveta, v katerih je steklina še vedno pogosta.

Po izpostavljenosti virusu, torej morebitnem ugrizu sumljive živali, pa je cepljenje nujno potrebno, če želimo preprečiti smrt.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza