Opozorilni znaki za raka trebušne slinavke

Rak trebušne slinavke je v svetu zelo razširjen. V Sloveniji je na leto približno 400 primerov raka trebušne slinavke, opozorilni znaki pa so žal velikokrat spregledani. Ker simptomov ni veliko, zdravniki bolezni ne diagnosticirajo dovolj hitro.

Opozorilni znaki za raka trebušne slinavke - Foto: Shutterstock.com

Preden pomislijo na raka, sumijo na običajno vnetje želodca, žolčnika ali na težave s hrbtenico, ki so pri ljudeh zelo pogoste. Zelo malo pacientom se bolezen odkrije v začetnem stadiju, ko se lahko nastali tumor v celoti odstrani z operativnim posegom. Ta vrsta raka spada med najbolj agresivne in se zelo hitro razvija ter širi.

Najpogostejši opozorilni znaki

 • nenadne slabosti: 
  Opozorilni znaki se kažejo v nenadnih slabostih, ki jih pacient občuti.
 • nepojasnjena izguba kilogramov:
  Včasih se lahko pojavi nepojasnjena izguba kilogramov ter spremenjeno izločanje blata. Pri izločanju blata opazimo nepojasnjeno drisko ali pa steatorejo, ki se kaže v oljnih kapljicah na blatu.
 • nenaden pojav sladkorne bolezni:
  Zelo pogost znak je tudi nenaden pojav sladkorne bolezni, ki ni povezana s preveliko telesno težo.
 • nenadne bolečine v trebuhu in sredi hrbta:
  Pozorni moramo biti na nenadne bolečine v trebuhu in na bolečine na sredini hrbta.
 • pojav zlatenice:
  Tudi pojav znakov zlatenice nakazuje na možnost raka trebušne slinavke. Zlatenica je eden izmed zanesljivejših znakov bolezni. Kadar se nam pojavi temen urin in svetlo blato, lahko pomislimo na možnost raka. Ti znaki kažejo na tumor, ki je nastal ob žolčnem vodu. Kasneje pride do zapore žolčnika in zato nastopi zlatenica. To je eden izmed najzgodnejših simptomov, ki nam omogoča zgodnje prepoznavanje bolezni.
 • nepojasnjena depresija:
  Česar ljudje navadno ne vedo, je to, da se lahko pojavi tudi nepojasnjena depresija, ki jo bomo zelo redko povezali z rakom trebušne slinavke. Depresija je eden izmed netipičnih znakov bolezni. Vendar raziskave kažejo, da veliko ljudi na začetku bolezni postane depresivnih iz neznanega razloga.  
 • nenavadna utrujenost:
  Ljudje, ki zbolijo za to obliko raka, velikokrat občutijo tudi nenavadno utrujenost.

Vzroki za nastanek bolezni

Vzroki za nastanek raka na trebušni slinavki so različni. Eden izmed glavnih vzrokov sta kajenje in alkoholizem. Velikokrat se bolezen pojavi pri starejših ljudeh ter pri bolnikih s prekomerno težo. Seveda je razvoj raka tudi deden, saj velikokrat zbolijo člani iste družine.

Diagnosticiranje bolezni

Raka trebušne slinavke diagnosticirajo s pomočjo laboratorijskih preiskav, z natančno računalniško tomografijo (CT), ki omogoča trirazsežen računalniški pogled v opazovanem telesu. Zdravniki opravijo tudi tankoigelno biopsijo ter magnetno resonančno holangiopankreatikografijo, ki poda natančno sliko našega telesa.

Zdravljenje

Po diagnosticirani bolezni zdravniki bolezen zdravijo na različne načine, odvisno od razsežnosti in možnosti zdravljenja. Tumorje kirurško odstranijo, pomagajo si z radioterapijo in seveda s kemoterapijo, ki jo lahko kombinirajo s tarčnimi zdravili.

Žal je uspešna operacija možna samo, ko tumor še nima prevelikih razsežnosti in ko bolezen še ni razširjena na okoliške organe. Na žalost raka trebušne slinavke največkrat odkrijejo prepozno in ravno zato je stopnja umrljivosti tako velika.

Možnost ozdravitve

Možnost ozdravitve je zelo majhna. Le 10 do 15 odstotkov bolnikov z rakom trebušne slinavke uspešno premaga bolezen. Tudi sama operacija je zelo zapletena in ima veliko stopnjo umrljivosti. Čeprav za to boleznijo umre veliko ljudi, je še vedno slabo raziskana in ji v Evropi ne posvečamo dovolj pozornosti.

Na vse simptome morajo biti pozorni predvsem starejši ljudje, saj se rak trebušne slinavke pojavi pri bolnikih starejših od 65 let. Nezdrav življenjski slog je glavni krivec za raka na trebušni slinavki zato je zelo pomembno, da pazimo na prehrano ter se veliko gibamo.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza