Pogosto zardevate? Preverite, zakaj!

Ljudje, ki imajo kožo, nagnjeno k rdečici, najprej opazijo, da pogosteje zardevajo. Začasna rdečica se lahko z leti spremeni v trajno rdečino obraza, pozneje pa se pridružijo tudi vidne razširjene žilice na licih, nosu, bradi in čelu.

Pogosto zardevate? Preverite, zakaj! - Foto: Profimedia

Kožo moramo v toplejših mesecih vedno dobro zaščititi pred sončnimi žarki, pozimi pa predvsem pred mrazom. Neprijetna težava občutljive kože je pogosto tudi rdečica, ki je lahko znak resne kožne bolezni.

Kako prepoznati rdečico?

Ljudje, ki imajo kožo, nagnjeno k rdečici, najprej opazijo, da pogosteje zardevajo. Začasna rdečica se lahko z leti spremeni v trajno rdečino obraza, pozneje pa se pridružijo tudi vidne razširjene žilice na licih, nosu, bradi in čelu. Koža je po navadi suha, peče in skeli. Brez  ustreznega ukrepanja bolezen lahko še napreduje – njena skrajna oblika je trajna zadebelitve kože. Najbolj znana je gomoljasta zadebelitev nosu ali rinofima.

Ko rdečica ni le odraz zadrege

Rdečica je povsem naraven odziv našega telesa na različna čustvena stanja, na nihanja temperature ozračja, pogosto se pojavi tudi ob telesnih naporih. Ko ob srečanju z osebo, ki nam pospeši utrip srca, zardimo, verjetno nismo zaskrbljeni.

Precej bolj pa so psihično obremenjene osebe, pri katerih pordelost z obraza ne izgine tako hitro, ampak tam ostane daljši čas ali celo trajno.

Rdečica prizadene predvsem ženske s svetlo in občutljivo kožo, nagnjeno k suhosti. Pojavi se lahko okoli 25. ali 30. leta, najpogostejša pa je pri 45 letih.

Poznamo 5 stopenj rdečice, in če ne ukrepamo takoj, se stanje začne slabšati in preide v  naslednjo stopnjo:

  • začasna rdečica ali zardevanje,
  • trajna rdečica (eritroza) – na primer na licih,
  • trajna rdečica in hkrati vidne krvne kapilare (kuperoza),
  • papulo-pustularna rozacea,
  • rinofima.

Kaj vpliva na rdečico?

Rdečica nastopi zaradi prekomernega izločanja VEGF (žilni endotelijski rastni faktor), ki povzroči širjenje krvnih kapilar. Sicer pa so sprožilci rdečice lahko notranji in zunanji kot na primer: okolje (mraz, veter, vročina, sonce, onesnaženost …) ali pa preveč začinjena hrana, alkohol, kava, hormonsko neravnovesje, stres, čustva, zdravila …

Lahko pa je eden izmed pomembnih krivcev tudi uporaba neustreznih kozmetičnih izdelkov. Dokazano pa je, da je največji sovražnik rdečice sonce. Kar 60 % ljudi, ki ima rozaceo, trdi, da sonce močno poslabša stanje njihove kože. Sonce namreč segreva našo kožo in tako širi kapilare, ki so posledično še bolj izrazite in vidne.

Kako negovati kožo, ki je nagnjena k rdečici?

K izboljšanju težav z rdečico obraza vsekakor pripomore ustrezna nega in izdelki. Izjemno  pomembno je, da vedno sledimo vsem korakom pri negi kože. Najpomembnejši korak je priprava kože na nadaljnjo nego, torej vsakodnevno temeljito čiščenje kože zjutraj in zvečer.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza