Poleti jejte veliko zelenjave in sadja ter pijte vodo

Strokovnjaki v poletnih dneh priporočajo lahko in zdravo hrano, ki zelo dobro vpliva na počutje in vsekakor tudi na vaše zdravje.

Poleti jejte veliko zelenjave in sadja ter pijte vodo - Foto: profimedia

Poleg uživanja primerne hrane je zelo pomembno tudi to, da uživate zadostno količino vode. Če vam ta najbolj ne ustreza, posezite po pijačah, ki so brez dodanega sladkorja ali pa si kar sami pripravite domači napitek, za katerega boste najbolje vedeli, kaj vsebuje.

Zdrava živila za vroče poletne dni

Za vroče poletne dni vam strokovnjaki priporočajo uživanje sredozemske hrane, ki jo boste našli tudi pod izrazom mediteranska. Pri tem mislijo predvsem na ribe najrazličnejših vrst ter vso ostalo morsko hrano.

Uživajte tudi več vrst sadja. V ospredju so melone, lubenice, smokve in grozdje. Pomembno je tudi uživanje zelenjave, predvsem pa mešanih solat, svežih jajčevcev, bučk, paprik, paradižnika, pora, blitve, špinače in korenja.

Mediteranska prehrana naj bo zabeljena z oljčnim oljem. Prav tako naj vsebuje veliko svežih začimb ter dišavnic. Vzporedno s tako prehrano vam bodo strokovnjaki priporočali še pitje kakovostnega vina, seveda v omejeni količinah.

 • Juhe
  Morda se komu od vas zdi čudno, da bi v vročih poletnih dnevih užival juhe. Strokovnjaki pa so povsem drugačnega mnenja, saj menijo, da je doma pripravljena enolončnica zelo priporočljiva. Zakaj? Ker boste z njeno pomočjo dobili zelo veliko vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin. Vse našteto namreč zelo blagodejno vpliva na prebavo, poleg tega pa bo topla juha vaše telo ohladila. Ne verjamete? Poizkusite.
 • Jogurti in sladoled
  Vsekakor je sladoled v vročih poletnih dneh čudovita izbira. Kljub temu pa ne posegajta po vseh vrstah, ki vam v trgovini pridejo pod roke. Priporočamo vam, da si sladoled pripravite kar doma. Če pa si ga boste vseeno raje kupili v trgovini, izbirajte med tako vrsto, ki ima čim manj sladkorja in drugih nezdravih dodatkov. Veliko bolje je tudi, če boste izbirali med vodnimi in sadnimi vrstami sladoleda. Zanje je značilno, da imajo veliko manj kalorij kot pa kremni in mastni sladoledi. Veliko bolje kot sladoled pa je v tem času uživati hladne jogurte. Najbolj vam priporočamo uživanje probiotičnih, saj vam bodo najbolje uravnavali prebavo.

Jedilnik za vroč poletni dan

 • Zajtrk:
  Probiotični jogurt, cheddar sir, prepečenec
 • Dopoldanska malica:
  Skodelica malin, grški jogurt
 • Kosilo:
  Riba na žaru, velika skleda mešane solate, domači pomarančni sok
 • Popoldanska malica:
  Zdrav smuti (veliko receptov najdete na spletu)
 • Večerja:
  Bučke na žaru s sirom, domači sladoled iz malin ali sadja po lastni izbiri

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza