Porod doma je udoben, a priporočljiv le za zdrave nosečnice

Po nekaterih podatkih se danes ženske pogosteje odločajo za porod na domu, vendar pa je potrebno ob tem omeniti dejstvo, da to pri nas še vedno ni sistemsko urejeno.

Porod doma je udoben, a priporočljiv le za zdrave nosečnice - Foto: Shutterstock.com

Zdravstvene ustanove imajo do poroda na domu še vedno odklonilen odnos, kar v primeru zapletov najbolj občutijo porodnice in samostojne babice, ki jih pri tem spremljajo. Vendar pa ženska, ki je zdrava lahko enako varno rodijo tako doma kot tudi v porodnišnici.

Zakaj se nosečnice odločajo za porod na domu?

Ženske, ki se odločajo za porod doma, morajo imeti v prvi vrsti zaupanje vase in v svoje telo. Če se v vas poraja zgolj kanček nezaupanja in negativne misli kaj bi lahko šlo narobe, potem se raje odločite za porod v porodnišnici. Sicer pa za vse zdrave ženske, ki se počutijo dobro in jim dom predstavlja varno zatočišče, porod doma ni ovira.

Za porodnice, ki so že rojevale doma, domače okolje predstavlja varno okolje, v katerem so se lahko popolnoma sprostile in se tekom celotnega poroda počutile domače. Najbolj pomembno pri tem pa je, da so imele porodnice občutek, da same določajo potek poroda, svoje obnašanje in položaje, ki so jim v danem trenutku najbolj udobni. 

Kriteriji, ki jih mora nosečnica izpolnjevati za porod na domu

Nosečnice v Sloveniji se zaenkrat le redko odločajo za porod na domu, nekaj primerov med njimi pa je bilo tudi takšnih, ko je porodnica rodila zgolj ob pomoči moža. Vendar pa se moramo na tej točki zavedati, da je porod za vsako žensko edinstvena izkušnja, ki pa jo je potrebno jemati resno, saj je od njegovega poteka odvisno tudi življenje porodnice in novorojenčka.

In v katerih primerih lahko razmišljate o porodu na domu? Odločitev za porod na domu je odvisna od poteka nosečnosti. Če je le ta vseh devet mesecev potekala nemoteno, potem ste že zadostili prvemu pogoju, da lahko rodite doma. Pomemben podatek je, ali gre za enoplodno ali večplodno nosečnost. Kadar gre za večplodno nosečnost, je prod na domu vsekakor odsvetovan. Tekom rednih ginekoloških pregledov, so nosečnice sproti seznanjene s položajem plodu v maternici. Če gre za običajno glavično vstavo, potem je verjetnost zapletov bistveno manjša.

Priprava na porod je zelo pomembna

Če se odločate za porod na domu, potem vam svetujemo, da poteka v prisotnosti strokovno izučene osebe, to so običajno samostojne babice. Le te imajo pomembno vlogo tako pred, med in po samem porodu. Pri tem je pomembno, da se že pred porodom seznanite z babico, ki vam bo pri porodu pomagala. Običajno se boste pogovorili o samem poteku poroda, morebitnih tveganjih in pripravi prostorov.

Porod na domu pa zahteva veliko angažiranja tudi iz organizacijskega vidika. Predvsem je potrebno primerno pripraviti prostore, v katerih ste se odločili, da bo porod potekal. Pri tem vam bodo v pomoč nasveti babice, s katero se boste natančno pogovorili tudi o vsej potrebnih opremi kot so čisto perilo, rjuhe, čiste brisače in še veliko drugega. Na tej točki je vsekakor pomembno razmisliti o povezavi z bolnišnico, dostopu intervencijskega vozila in hitremu transportu.

In ko se porod začne …

Skozi vsa srečanja se med babico in porodnico običajno splete zaupanje, ki je potrebno, ko se porod začne. Babica porodnico spremlja ves čas tekom poroda, ji svetuje in je ves čas z njo. Prednost poroda na domu je v tem, da porodnici ni potrebno nikamor iti, ko se začne sam proces rojevanja. Enostavno se prepusti toku dogodkov in počne, kar ji v danem trenutku najbolj ustreza. Lahko gre počivat, si skuha kavo ali pa gre na sprehod s partnerjem. Seveda pa ne pozabiti obvestiti vse tiste, ki bodo prisotni pri porodu, kot je na primer babica ali doula, ki bo poskrbela za novorojenčka.

Porod doma je udoben, saj porodnica lahko tekom celotnega rojevanja počne, kar ji najbolj ustreza. Tako ni primorana ležati v postelji, ampak lahko hodi po stanovanju ali stopnicah, ki po nekaterih podatkih dobrodejno vplivajo na potek poroda. Glede na navodila babice porodnica zavzema ustrezne porodne položaje, če pa čuti potrebo, da vstane, lahko to naredi kadarkoli želi.

Babica, ki spremlja porodnico, je običajno tekom poroda opremljena s strokovnim znanjem, uporablja pa zelo malo tehnologije. Svoja ravnanja izvaja zgolj na podlagi opazovanja porodnice, njenega vedenja in telesne govorice. Pri porodu doma tako ne boste dobile zdravil proti bolečinam in tudi ne umetnih popadkov. Pa vendar, v danem trenutku če pride do zapletov, babica odreagira hitro in strokovno.

Po rojstvu ne ostanete sami

Prva ura po rojstvu novorojenčka je namenjena le materi in otroku. To je za mnoge porodnice pomemben podatek, saj na ta način niso prikrajšane za prvi stik z otrokom. To je čas za povezovanje in prvi podoj, tehtanje, merjenje ali umivanje so ravnanja, ki pridejo na vrsto kasneje.

In kar je najbolj pomembno, po rojstvu otroka je izbrana babica še vedno na voljo izključno le za potrebe matere in novorojenčka. Z rojstvom se njeno delo ne konča, ampak prihaja na poporodne obiske, svetuje glede nege in skrbi za novorojenčka in mater.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza