Pozimi ne zanemarjajte stopal

Ali ste vedeli, da moramo v zimskem času, tako kot si zaščitimo svoje dlani, zaščititi ter negovati tudi svoja stopala?

Pozimi ne zanemarjajte stopal - Foto: Profimedia

Stopala so namreč zelo pomemben del našega telesa, ki ga vse prevečkrat zanemarjamo. Ta so izpostavljena negativnim vplivom, predvsem v zimskem času, ko so temperature lahko precej nizke.

Pozimi mraz slabo vpliva na zdravje našega organizma, še zlasti slabo vpliva na naša stopala. Nizke temperature lahko povzročijo dermatitis, ekceme, ozebline in v ekstremnih primerih tudi zamrznitev stopal. V najbolj ogroženo skupino ljudi tu zagotovo spadajo starejši ljudje, majhni otroci ter osebe, ki se veliko ukvarjajo z zimskimi športi.

Da se lahko lažje borimo proti omenjenim težavam, se moramo držati naslednjih navodil:

 1. Uporabljati moramo nogavice iz naravnih materialov, kot je na primer volna. Volna je odličen material, ki bo naše noge grel in nam jim pri tem ne bo stiskal ter tako povzročal slabe cirkulacije krvi.
 2. Zimski čevlji morajo biti dobri in kvalitetno izdelani, saj le tako lahko čevlji dihajo in ne povzročajo neprijetnega potenja nog ter s tem še krepijo občutek mraza.
 3. Izogibati se moramo direktnemu kontaktu s toploto. Mrzlih nog ne smemo nasloniti na peč, radiator ali na grelno blazino, saj to povečuje možnost nastanka ozeblin.
 4. Uporabljati moramo posebne kreme, s katerimi zaščitimo kožo pred mrazom, saniramo razpoke na koži ter uravnotežimo strukturo naše povrhnjice.
 5. Vsakdo, ki se pozimi veliko ukvarja s športom, bi moral uporabljati posebne nogavice, ki preprečujejo nastanek ran in žuljev ter pripomorejo k vzdrževanju suhih in toplih nog.
 6. Vse osebe, ki imajo veliko težav s cirkulacijo krvi, bi morale noge izmenično namakati v mrzli in mlačni vodi ter tako pospešiti cirkulacijo krvi. To bi morali izvajati predvsem po zimskih aktivnostih, kot so smučanje, deskanje ali pohodništvo.
 7. Izogibati bi se morali tudi alkoholu in kajenju, ki pripomoreta k dehidraciji povrhnjice ter s tem povečujeta možnost za nastanek ozebli
 8. Ko se odpravimo na zabavo in si želimo biti elegantni, je bolje, da namesto salonarjev obujemo škornje, ki pomagajo pri ohranjanju toplih nog.
 9. Če ne želimo, da bi nas na mrazu pretirano zeblo v noge, je priporočljivo ohranjati cirkulacijo krvi, tako da se čim več gibljemo in si, ko sedimo, občasno zmasiramo noge.
 10. Seveda pa je priporočljivo tudi to, da si obujemo čevlje, ki imajo dober podplat, s katerim nam pri hoji ne bo drselo. Tako preprečimo padce, ki lahko povzročijo neprijetne zlome kosti na nogah.
 11. Ko se zvečer vrnemo domov iz službe ali iz zabave na prostem, si privoščimo masažo nog. Razvajajmo svoje noge z uporabo dobrih krem, ki si jih s pomočjo masaže vtremo v kožo.
 12. S tem, ko si bomo noge zmasirali s primerno kremo, bomo tudi omogočili njihovo hidratacijo. Pozimi nog nikakor ne smemo zapostaviti ter jih pustiti, da se koža na njih popolnoma izsuši. Ker je ponoči prekrvavitev nog večja, je dobro, da si noge namažemo, preden se odpravimo spat, in tako poskrbimo, da bodo koža na naših nogah mehka in zdrava.
 13. Od časa do časa si privoščimo dober piling kože na nogah in tako poskrbimo za odstranitev mrtve kože ter s tem preprečimo nastanek trde kože, ki jo bomo stežka odstranili. Če bomo sledili vsem priporočilom in se bomo poleg tega vsaj dvakrat na leto oglasili na pedikuri, bodo naše noge zagotovo veliko bolj zdrave, naša koža pa bo mehkejša in prijetnejša že na otip.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza