Rekreacija v mrzlih mesecih: Zimsko spanje je samo za medvede

Spomladi in poleti izberete kopico športnih aktivnosti, ki jih redno izvajate, in s tem skrbite za svoje zdravje. Potem se z jesenjo po maratonih začnejo mrzli dnevi in vsak teden izpustite kakšno vadbo več. Zima mine v znamenju slaščic in zaobljub, da bo prihodnje leto drugače … Vam je scenarij znan?

Moja diagnoza, 26. 12. 2018
Rekreacija v mrzlih mesecih: Zimsko spanje je samo za medvede - Foto: profimedia

Morda bi si mislili, da je najboljši čas za vadbo na prostem poletje, vendar redni športniki vedo, da je vreme najboljše jeseni.

Pozimi marsikoga odvrnejo mraz, nešteto plasti oblačil, sneg in dež. Sledi muhasta pomlad, ko se ozračje že malce ogreje, ko stopite ven, pa nikdar ne veste, kdaj vas bo ujel dež. Poleti morate biti prilagodljivi in obvezno pripraviti rezervni načrt, saj ob zelo visokih temperaturah gibanje zunaj ni priporočljivo. Jesen pa je ravno pravšnja. Temperature so znosne, še vedno imamo kar nekaj sončnih dni, za vadbo pa ni treba čakati do poznih večernih ur, saj je prijetno (in ne prevroče) že podnevi. Poleg tega lahko občudujete tudi naravo, ki kaže svoje čudovite barve.

Jesen namenite preizkušanju novih aktivnosti, ki bi vas morda zanimale. Udeležite se vsaj ene vadbe, za katero ste prepričani, da ni po vašem okusu, in ji dajte  priložnost. V jeseni se namreč znova začnejo tečaji vodenih vadb, tudi fitnesi spet odprejo svoja vrata in vabijo nove člane. Prvi mesec ali dva je rekreacija brezplačna, zato si privoščite raznoliko vadbo in izkoristite nasvete ter pomoč trenerjev. Morda najdete tudi novo najljubšo aktivnost.

Če boste za utrjeno telo začeli skrbeti že jeseni, lahko s seznama črtate zaobljube o rednem obiskovanju telovadnice, saj boste že dobro pripravljeni, zato z nadaljevanjem zgolj napredujete. Ne čakajte torej na silvestrovo in pocukrane obljube, ampak že jeseni izoblikujte mišice in v novem letu nadaljujte zdrave navade. 

Kako pogosto lahko vadite pozimi?

V popolnem svetu bi ostali aktivni vse leto in tako ne bi potrebovali zaobljub, ki pravijo, da se prihodnje leto spet podate v fitnes in začnete s polno paro. Zakaj ne bi že zdaj poskrbeli, da bo tokrat drugače? Da boste spomladi lahko rekli: “Končno se lahko iz telovadnice prestavim v naravo?” Z nekaj napotki vam bo zagotovo uspelo. 

Vaš načrt vadbe verjetno obsega le toplejše mesece, če ga sploh imate. Če si že pri načrtovanju ne boste dali prostora za opustitev športa, imate več možnosti, da se boste gibali vse leto. Kar takoj razmislite, kaj boste počeli pozimi. Če imate skupinske vadbe, imate zdaj odlično priložnost, da jih nekaj preizkusite brezplačno in se lažje odločite, kaj vam ustreza. Tisti, ki raje trenirate sami, načrtujte, v kateri telovadnici boste izvajali vadbe, ko vreme ne bo dopuščalo, da greste ven v naravo.

Vsak teden se odpravite na izlet. Blizu ali daleč, to sploh ni pomembno. Bistvo je, da vsaj nekaj časa preživite zunaj, stran od elektronskih naprav, stresa, službe, opravkov … Za začetek je dovolj, da si izberete samo en dan v tednu. Ko se boste navadili sproščanja v naravi, pa si boste zagotovo zaželeli več.

Vsak dan pojdite vsaj na sprehod. Zakaj vsaj na sprehod? Ker za vsakega pride dan, ko se mu ne ljubi vstati s kavča in odpraviti ven. Poskušajte se upreti skušnjavi, da bi popoldne preživeli pred televizijo. Toplo se oblecite in se odpravite vsaj na kratek sprehod. Presenečeni boste, ko bo minila že ena ura, vi pa se boste še vedno potikali zunaj.

Ko boste več ali manj aktivni čisto vsak dan, boste spoznali:

  • da se v naravi glava prevetri in misli prečistijo,
  • bolje spite, če se pred nočnim počitkom odpravite na svež zrak,
  • ste bolje razpoloženi,
  • lažje rešujete probleme, ki so se prej zdeli nerešljivi,
  • imate več energije, kot ste jo imeli prej, ko ste popoldneve preživeli na kavču,
  • si želite čedalje več gibanja in sprehod ne bo več dovolj.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza