Samopregledovanje dojk naj postane mesečna rutina 10. dan od začetka menstruacije

Rak prsi je ena od najbolj razširjenih vrst raka pri ženskah po vsem svetu. In čeprav bolezen v večini primerov napade ženske starejše od 50 let, se velikokrat pojavi tudi pri mlajših ženskah. 

Moja diagnoza, 12. 10. 2019
Samopregledovanje dojk naj postane mesečna rutina 10. dan od začetka menstruacije - Foto: Profimedia

V današnjem času lahko s preventivo in natančnimi pregledi, ki so na voljo vsem ženskam v Sloveniji, raka dojke odkrijemo že v zelo zgodnjem stadiju. Torej v obdobju, ko nas bolezen še ne ogroža življenjsko in ni razširjena na ostale organe.

Rak na dojki ne bi smel biti tabu  - pregledovanje dojk

Čeprav se ženske zavedamo pomena svojih prsi, pa jih v večini še vedno precej zanemarjamo. Vse dobro vemo, da bi si morale prsi redno in natančno pregledovati, vendar pa se tega enostavno otepamo, načrtno pozabimo ter jih ignoriramo. Vsaka ženska bi si morala brez težav samostojno pregledati svoje prsi ter se o ugotovitvah brez zadržkov pogovoriti z možem, prijateljicami ali otroki.

Dejstvo pa je, da je rak dojk še vedno tabu, nekaj o čemer ne želimo govoriti in niti razmišljati. Ravno zaradi tega nas je samopregledovanja dejansko precej strah. Strah nas je, da bi med pregledovanjem kaj opazile ali še huje kaj začutile. Nočemo se počutiti bolne in seveda nočemo niti pomisliti, da bi prav nas lahko doletelo to, kar so doživele že mnoge ženske.

Postavimo prsi na prvo mesto

Kaj storiti, da bo samopregledovanje dojk postalo nekaj samoumevnega in nujnega, kot je, na primer nitkanje zob? Ali obstaja način, s katerim bi nam pregledovanje prsi postalo bližje in bolj domače? Najverjetneje bi se na samopregledovanje morale začeti navajati že veliko prej, ko se nam prsi začnejo razvijati. Mogoče bi tako le postale bolj sproščene in se zavedale, da so prsi pomemben del nas in da preventivni samopregled ni nekakšen mučen obred, ki se ga izogibamo. Ženske bi s preventivnim pregledovanjem morale začeti vsaj takoj po osemnajstem letu. A se na žalost s prvim konkretnim pregledom srečamo že precej pozno, nekatere na žalost šele takrat, ko je že prepozno.

Ali sploh obstaja način, s katerim bi lahko samopregledovanje enostavno uvrstile na seznam dnevnih opravil? Da bi med sedmim in desetim dnem po začetku menstruacije enostavno vstale ter si po tuširanju ali umivanju zob pregledale tudi prsi. Nato pa to odkljukale in nadaljevale s svojimi opravili.

Spremembe na prsih lahko namreč izredno hitro opazimo, če dobro poznamo svoje telo.

Velikokrat je med prvimi pokazatelji:

  • sprememba velikosti ali v obliki dojke,
  • pojavijo se spremembe na koži,
  • opazimo lahko nenadni izcedek iz bradavic,
  • bradavice lahko postanejo otekle, tople in občutljive, lahko se nam obrnejo navznoter,
  • hitro bomo opazile tudi otekle bezgavke ter
  • nenadne bolečine v bradavicah ali v prsih.

Vsi od naštetih znakov so lahko pri dobrem opazovanju ter poslušanju lastnega telesa vedno hitro vidni.

Ne pozabimo na zdrav življenjski slog

Poleg samopregledovanja pa moramo seveda paziti tudi na način življenja. Pomembno je, da smo dovolj športno aktivne, to pomeni da vsaj trikrat na teden dodobra razmigamo in preznojimo. Prekomerna telesna teža ima lahko tudi negativne posledice na zdravje naših prsi. Seveda pa sta na prvem mestu med sovražniki zagotovo kajenje in alkohol.

Nikakor pa ženske ne smemo pozabiti na zdravo prehrano. Če hočemo le najboljše za svoje telo, moramo uživati veliko lokalno pridelane zelenjave in sadja. Vse prevečkrat iz jedilnika spuščamo odlične stročnice, ki so polne antioksidantov, proteinov, kalcija, železa in ostalih koristnih vitaminov. Jeseni naj bo na našem jedilniku tudi odlično granatno jabolko, ki je polno zdravju koristnih elementov. V ribarnici večkrat posezimo po modrih ribah, kot so sardele, skuše in sardoni ter tudi priljubljeni tuni. Za ljubitelje gozdnih sadežev pa so tu tudi odlične borovnice, ki jih lahko naberemo v gozdu ter cimet, ki je vsestranska začimba, odlična za naše zdravje.

Zagotovo pa je na prvem mestu spoštovanje svojega telesa ter svojih organov. Vsakodnevno bi se namreč morali nujno opomniti, da je vsak organ in vsak tudi najmanjši del telesa pomemben in odločilen za naše dobro počutje. S sprejetjem sebe se bomo zagotovo bolje borili proti vsem agresivnim boleznim, ki vseskozi pretijo na naše zdravje.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri