Sonce je naš prijatelj in sovražnik

UV-žarki lahko pomembno poškodujejo nezaščiteno kožo. Vendar lahko tudi na soncu uživamo, ne da bi kožo poškodovali.

Sonce je naš prijatelj in sovražnik - Foto: Profimedia

S seboj vzemite dober izdelek za zaščito pred soncem in slamnik, v vsakem primeru pa se izogibajte opoldanski vročini. Pred izbiro pravega izdelka za zaščito pred soncem spoznajte nekatera uporabna dejstva.

Naša koža je nežna

Koža se odziva na spremembe v okolju in pokaže znake, da nekaj ni v redu. Eden takšnih dejavnikov, ki vplivajo na kožo, je tudi sonce. Preveč izpostavljenosti soncu brez zaščite lahko povzroči sončne opekline, gube, starostne pege, hiperpigmentacijo in druge negativne učinke: 80 odstotkov gub povzročijo UVAžarki in do 90 odstotkov kožnega raka je posledica izpostavljenosti soncu.

Koža ima svoje samozaščitne mehanizme

UVB-žarki sprožijo tvorbo melanina v celicah. Melanin je pigment v koži, ki obkroža jedro celice in ga ščiti, tako da absorbira UV-žarke, ki vstopijo skozi kožo. Toda to je učinkovito samo do določene mere.

Sončna svetloba je sestavljena iz različnih vrst žarkov, od katerih so najbolj znani UVA- in UVB-žarki. 90 odstotkov UV-žarkov lahko prodre celo skozi oblake. UVA-žarki povzročajo dolgoročne poškodbe, kot je staranje kože. UVB-žarki so odgovorni za sončne opekline in so lahko tudi vzrok za druge zdravstvene težave pozneje v življenju – imajo visoko energijsko raven in lahko ob prodiranju v kožo poškodujejo DNK v celicah.

Kožne celice zaradi ponavljajočih se poškodb izgubijo svojo sposobnost popravljanja poškodb. Če se poškodovana celica nato deli, se poveča tveganje za kožnega raka. To je tudi razlog, zakaj preveč nezaščitene izpostavljenosti UV-sevanju na dolgi rok lahko resnično škodi naši koži in našemu splošnemu zdravju.

Sonce pa je za nas tudi dobro

Spodbuja tvorbo vitamina D, ki je bistvenega pomena za zdravo strukturo in gostoto kosti, in naši koži podari zdrav sijaj, ki ga od zunaj vidimo in znotraj občutimo – sončna svetloba namreč tudi pospeši naravno tvorbo serotonina, hormona sreče. V koristnih učinkih sonca lahko uživamo in obenem ohranimo varnost kože, če poskrbimo za ustrezno zaščito v obliki izdelkov za zaščito pred soncem z zadostnim ZF (zaščitnim faktorjem).

Odrasla oseba za ustrezno prekritje telesa potrebuje približno 30 ml ali 2–3 jedilne žlice zaščitnega sredstva. Raven ZF v zaščitnem sredstvu nam pove, koliko dlje se lahko zadržujemo na soncu, ne da bi dobili sončne opekline, v primerjavi s časom na soncu brez zaščitnega sredstva.

Koža večine izmed nas ima čas samozaščite med 5 in 40 minut. ZF 30 bi torej pomenil, da smo
lahko izpostavljeni soncu 30-krat dlje od časa samozaščite – če sredstvo ponovno nanesemo vsaki dve uri ter po potenju in otiranju z brisačo.

Otroci potrebujejo največ zaščite

Njihova mlada koža ne doseže svoje polne debeline ali sposobnosti pigmentacije vse do najstniških let. Otroci morajo uporabljati zaščito, ki je posebej razvita za mlado kožo in zagotavlja, da lahko vsi starši najdejo zaščito pred soncem, ki ustreza potrebam njihovih otrok. In za tiste malčke, ki imajo še bolj občutljivo kožo, je na voljo kar nekaj sredstev, ki z visoko UVA-zaščito zmanjšajo tveganje za alergije in razdraženost zaradi sonca – in ki so jo seveda odobrili pediatri.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri