Svojo prehrano obogatite s kurkumo in telo vam bo hvaležno

Kurkuma je izredno priljubljena in popularna začimba, žal pa le redki resnično poznajo njeno izredno moč.

Svojo prehrano obogatite s kurkumo in telo vam bo hvaležno - Foto: Profimedia

Poudariti pa moramo, da se prava moč kurkume skriva v kurkuminu. Različne študije so namreč dokazale, da je ta naravna sestavina kurkume močan antioksidant in ima izredno veliko protivnetnih lastnosti.

Kaj je kurkumin?

Kurkuma je korenasta rastlina iz rodbine ingverja. Prihaja iz Indije, Bangladeša ter Šri Lanke in se uporablja v veliko mešanicah začimb, kot je kari, ras el hanout in amok. Poleg tega pa jo uporabljajo tudi v indijski tradicionalni Ajurvedski medicini. Glavni pigment v kurkumi se imenuje kurkumin, ki kurkumi da njeno značilno rumeno-oranžno barvo. Ravno v kurkuminu so zbrane vse najboljše in koristne lastnosti, ki kurkumi dajejo zdravilno moč.

Dobre lastnosti kurkumina

Korenika kurkume vsebuje veliko aktivnih snovi, ki so zbrane pod imenom kurkuminoidi. Med njimi izstopa kurkumin, ki sestavlja kar 90 % vseh aktivnih snovi v kurkumi.

Kurkumin vsebuje predvsem veliko antioksidantov. Antioksidanti imajo nalogo, da se v našem telesu borijo proti prostim radikalom, ki so odgovorni za staranje celic. Poleg tega, da je kurkumin močan antioksidant, pa ima tudi antibakterijske, protivnetne in antiseptične lastnosti.

Med njenimi glavnimi lastnostmi lahko poudarimo naslednje:

 • Močan protivnetni učinek
  Študije so dokaze, da je kurkumin odlično protivnetno sredstvo, ker ima odlično moč za zaviranje encimov, ki povzročajo vnetne reakcije. Nekateri jo zaradi protivnetnih učinkov primerjajo celo s kortizolom. Torej je izredno priporočljiva za vse, ki trpijo zaradi artritisa, artroze, sindroma karpalnega kanala, Cronove bolezni, ulceroznega kolitisa (kronično vnetje črevesja), vnetja sluznice sečnega mehurja, vnetja očesne veznice, vnetja trebušne slinavke, vnetja dihalnih poti (bolečine v grlu, kašlja, bronhitisa in pljučnice), prehlada ter nevrodegerativnih obolenj. 

 • Je odličen antioksidant
  Kurkumin ščiti hemoglobin ter nanj vpliva antioksidativno. Učinkuje namreč preko posebnih encimov, ki lahko nevtralizirajo proste radikale, tiste slavne molekule, ki so odgovorne za staranje. Prosti radikali lahko poškodujejo tudi celično membrano in povzročijo oksidacijske poškodbe DNA. Ti procesi lahko povzročijo veliko bolezni, kot je rak, ateroskleroza ter nevrodegerativna obolenja.

 • Preprečuje srčno-žilne bolezni
  Kurkumin resnično lahko zaščiti naše srce. Študije kardiologov so dokazale, da vsakodnevno jemanje kurkumina pomaga znižati holesterol, preprečuje strjevanje krvi v venah in arterijah in posledično pomaga pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni. Vsakodnevno jemanje kurkumina naj bi kar za 60 % zmanjšalo možnost srčnega zastoja. Zmanjša pa tudi tveganje za možgansko kap in trombozo.

Poleg tega pa je tudi:

 • odlično preventivno sredstvo proti raku;
 • pomirja bolečine v sklepih, revmatizem in artritis;
 • stimulira imunski sistem;
 • lajša prebavne motnje in čir na želodcu;
 • pomaga pri zmanjševanju holesterola;
 • pomaga pri zdravljenju prehlada, gripe in kašlja;
 • ščiti stene želodca in ščiti želodčni trakt;
 • je naravno zdravilo za psoriazo;
 • preprečuje kandido;
 • preprečuje staranje;
 • čisti in ščiti kožo;
 • ima antibakterijske učinke.

Študije so dokazale, da je kurkumin dober tudi za spomin in je učinkovit za preventivno zdravljenje Alzheimerjeve bolezni.

Kako moramo uživati kurkumo?

Kurkuma se lahko uživa preventivno, ko želimo svoje telo zaščititi pred morebitnimi boleznimi, ali pa na terapevtski način, ko želimo lajšati vnetne bolečine. Ko kurkumo jemljemo za lajšanje tegob, je seveda odmerek večji kot pri preventivnem jemanju.

Kurkumo uživajmo v prehrani. Z njo lahko obogatimo številne jedi - juhe, obare, rižote, testenine, super pa je tudi v sladkih jedeh. Poleg tega mora biti kurkumin zaužit skupaj s poprom, saj ga tako telo lažje asimilira. Piperin, alkaloid v popru, poveča delovanje kurkumina in podpira vsrkanje v črevesne stene.

Stranski učinki

Zdravi ljudje lahko kurkumo jemljejo brez kakšnih koli zadržkov, ravno zato jo lahko jemlje večina odraslih ljudi. Vsekakor pa morajo biti ljudje, ki imajo kakršnekoli zdravstvene težave, pozorni in pazljivi pri jemanju kurkume.

Paziti morajo predvsem tisti, ki imajo težave z okluzijo žolčnih kanalov. Težave z žolčnikom lahko v kombinaciji s kurkumo postanejo še hujše.

Ker ima kurkuma antikoagulativne učinke, je potrebno biti previden pri jemanju, če imamo težave s strjevanjem krvi. Če jemljemo zdravila proti strjevanju krvi, moramo biti pazljivi, saj navadno niso kompatibilna s kurkuminom. V primeru dvomov je dobro, da se pred začetkom jemanja posvetujemo s strokovnjaki.

Pazljive morajo biti tudi nosečnice in ženske v času dojenja.

Čeprav kurkuma ščiti želodec, lahko prevelike količine povzročijo želodčne težave. Zlasti v primerih, ko posameznik jemlje velike količine kurkume v daljšem časovnem obdobju, lahko le-ta povzroči slabost in diarejo.

V primeru vseh naštetih težav je dobro, da prenehamo z jemanjem kurkume.

Kurkuma je zagotovo odlična začimba, ki bi jo morali vsi vpeljati v vsakdanje življenje. To lahko storimo s pomočjo prehranskih dodatkov ali pa njen zlatorumeni prah uporabimo pri pripravi različnih jedi, čajev ter ostalih napitkov. Najbolje je, da jo zjutraj spijemo v kozarcu sveže iztisnjenega pomarančnega soka z dodatkom črnega popra.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza