Tem boleznim smo poleti najbolj izpostavljeni

Poletje je čas dopustov in počitnic na različnih koncih sveta. Posledično temu smo veliko bolj izpostavljeni določenim boleznim in težavam, ki nas lahko doletijo na oddihu.

Tem boleznim smo poleti najbolj izpostavljeni - Foto: shutterstock

Ko nam je luštno, ne pomislimo na to, da lahko zbolimo. Hodimo manj oblečeni, se kopamo v mrzli vodi, vsi segreti pijemo ledeno ohlajeno pijačo, a pri tem ne pomislimo, da nam to lahko škodi in nam nakoplje številne bolezni in težave.

Najpogostejše bolezni, ki nas lahko poleti doletijo so:

 1. Povišana temperatura in prebavne motnje

  V poletnem času najpogosteje ljudje obiščete zdravnika zaradi povišane temperature in prebavnih motenj, ki jih spremljata še driska in bruhanje. Preko 70 enterovirusov preži na človeka tako poleti kot jeseni, še posebno pa so zanje dovzetni otroci med 4. in 12. letom. Te viruse najdemo v slini, nosni sluznici in okuženem blatu. Bolezen se prenaša preko umazanih rok in kapljično, s kihanjem in kašljanjem ter z neposrednim stikom z okuženimi površinami. Torej je ključni korak k preventivi osebna higiena. To velja še posebno, če ste na dopustu v tujini, kajti težave znajo biti skrajno nadležne in izčrpavajoče.

 2. Vnetje ušesa

  Ob vročih poletnih mesecih vsem prija osvežitev s plavanjem ali namakanjem v vodi. Plavanje in potapljanje sta za marsikoga izredno privlačni dejavnosti, vendar je potrebno biti pazljiv, da vas ne preseneti tako imenovano plavalno uho, oziroma vnetje ušes. Ko pridete iz vode, obvezno poskrbite in si osušite lase in ušesa, kajti mokra ušesa so idealna za razmnoževanje bakterij. V nasprotnem primeru vam te lahko povzročijo vnetje, posledično temu uživanje antibiotikov in izogibanje soncu. Če imate težavo, da vode iz ušesa ne morete spraviti, je dobra rešitev nagib glave v stran in naprej ali pa preventivni obisk zdravnika.

 3. Sončne opekline

  Škodljivo delovanje ultravijoličnih žarkov se z leti vse bolj povečuje, zato se morate zavedati, da ni dovolj, da se pred njimi zaščitite le na plaži, ampak vedno, ko nameravate dlje časa preživeti na prostem. Žarki prodirajo tudi skozi oblake in nas vseeno lahko opečejo. Pri zaščiti pazite, da uporabite kakovostno sončno kremo, ki je širokospektralna in je čim manj odišavljena. Pred izpostavljenostjo sončnim žarkom, se je potrebno namazati vsaj pol ure prej z dovolj debelo plastjo kreme. Ta nanos kreme je potrebno dodajati vsaki dve uri. Da preprečite sončne opekline, se ne sončite med 11.00 in 15.00 uro, zadržujte se v senci in nosite zaščitna pokrivala in oblačila.

  V kolikor smo premalo pozorni in ne zaščitimo svoje kože, se nam koža poškoduje in dobimo sončne opekline. 

 4. Vročični izpuščaji

  V vročih poletnih dnevih, ko se telo veliko poti, se na pregibih zelo radi pojavijo vročični izpuščaji. Ti so pogosti zlasti v koraku, pod pazduho in pod dojkami. Zaradi stalnega draženja kože se v teh predelih naredijo mehurčki, ki izgledajo kot majhni mozoljčki. Da to preprečite, se na teh mestih ustrezno zaščitite z vlažilnimi kremami ali jih posujte z otroškim pudrom. Zaradi tega, da se čim manj potite, se zadržujte čim več v senci.

 5. Piki komarjev in ugrizi klopov

  Komarji in klopi so majhne žuželke, ki so še posebno v poletnih mesecih zelo nadležne in tudi nevarne, zato se je pred njimi potrebno ustrezno zaščititi, saj prenašajo številne bolezni. Nekaterih ljudi komarji ne grizejo in s tem nimajo težav, medtem ko imajo drugi lahko zaradi njih resna vnetja kože ali bulice. Kadar kožo okoli pika komarja poškodujete s praskanjem, se ta lahko okuži z bakterijami ali pa povzroči alergijsko reakcijo.

  Če se zelo veliko gibljete v naravi, še posebno v gozdovih, potem vam priporočamo, da vedno dobro pregledate telo, saj se vas klop zelo hitro prime. Preden se odpravite v naravo oblecite oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, na izpostavljenih mestih pa se dobro zaščitite s sredstvi, ki odbijajo klope. Če imate na sebi gladke materiale še toliko bolje, ker se za plezanje težje oprimejo.

  Te majhne živalce so lahko izredno nevarne, še posebno, če so okužene. Zaradi njih lahko zbolite za borelijo in klopnim meningitisom. Obe bolezni sta v najhujšem primeru tudi smrtno nevarni, zato je priporočljivo, da se cepite in redno opazujete svoje telo. V primeru, da ste imeli klopa in se nenavadno počutite ali imate kolobarje okrog mesta, kjer ste našli klopa, potem nemudoma obiščite zdravniško pomoč.

 6. Ožigi meduz

  Včasih se zgodi, da med plavanjem naletite na meduze. Nekatere niso nevarne, lahko pa se zgodi, da nimate sreče in dobite ožig meduze. Zaradi ožiga se plavalne sposobnosti oslabijo, zato vam priporočamo, da v globoki vodi nikoli ne plavate sami. V primeru, da vas meduza ožge, najprej na suhem odstranite morebitne lovke in prizadeti del sperite z vročo vodo. V primeru hujšega ožiga obiščite zdravnika, še posebno, če se vam to ni zgodilo v naših vodah in meduz ne poznate. Težave lahko lajšate s protibolečinskimi sredstvi.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza