Temperaturne razlike na prehodu v jesen zahtevajo poseben tretma kože

Skrb za kožo je pomembna vse leto, še posebno nego pa ji je potrebno nameniti v jesenskem času, ko sta pred vrati mraz in veter, ki koži lahko izredno škodujeta.

Temperaturne razlike na prehodu v jesen zahtevajo poseben tretma kože - Foto: Profimedia

Jesen vsako leto prinese izrazite vremenske spremembe. Vreme je v tem času vse bolj spremenljivo in ker temperature stalno nihajo, lahko hitro poškodujejo povrhnjico kože. Ta zaradi stalnega draženja postane bolj občutljiva.

V jesenskem času se pričenjamo vse bolj zadrževati v notranjih prostorih, kjer se že prične kuriti centralna kurjava, ki pa žal pospeši izločanje vode skozi kožo. To pripelje do tega, da koža postane vse bolj suha. Zato je potrebno našemu največjemu organu posvetiti posebno pozornost in ji nameniti kar nekaj negovalnih minut.

Nega kože je odvisna od tipa kože

Ne glede na to, kdaj se boste lotili nege kože, morate vedeti, kakšen tip kože sploh imate. Koža je lahko suha, mastna, mešana ali normalna in na osnovi teh podatkov nato izberete ustrezne kreme, čistilno mleko, tonik, maske in mnogo druge kozmetike za nego kože. Če veste kakšen tip kože imate, je izbor prave negovalne kozmetike bistveno lažji.

Da vaša koža ne bo preveč občutljiva na kozmetična sredstva, vam priporočamo izbirati takšna sredstva za nego kože, ki vključujejo posebne sestavine za izboljšanje naravne zaščite kože in ohranjajo hidro-lipidno ravnovesje kože.

Negovalna sredstva, ki jih boste uporabili jeseni, naj imajo v prvi vrsti sredstva za vlaženje in hranljivost. Ker vročina že popušča, si lahko izberete kremo z bolj gosto strukturo. Še posebno pozornost pa je potrebno nameniti nasičenosti kože z vitamini A, C in E, ki jih v hladni sezoni primanjkuje, delujejo pa antioksidativno, obnovitveno in poživljajoče.

Postopek za nego kože

 • Čiščenje
  Pri negi kože vedno pričnemo s čiščenjem in umivanjem, saj s tem odstranimo odmrle celice, ostanke loja, znoja in umazanije iz zraka. Pri izbiri sredstev za čiščenje bodite previdni. Če vaša koža ni preobčutljiva, lahko izberete širok spekter sredstev za umivanje, od micelarne vode do gelov. Tistim z občutljivo kožo pa svetujemo uporabo čistilnega mleka, mussa ali pene. Ta sredstva z nežno in lahko strukturo pomagajo preprečiti neugodne občutke na koži.

 • Piling
  Enkrat do dvakrat tedensko vam priporočamo globinsko čiščenje kože s pilingom. S tem postopkom kožo temeljiteje očistite, s čimer bo dobila več kisika in se tudi hitreje obnovila. S pilingom odstranite poroženelo oziroma odmrlo plast kože. Ta postane bolj gladka, sveža in mehka, dobro pa vpija tudi negovalne kreme in maske.

  V jesenskem času si lahko privoščite programe globinskega prečiščevanja kože z AHA kislinami, skrabiranjem z grobimi delci, mikrodermaabrazijo ter drugimi postopki, ki poleti niso priporočljivi. S temi postopki pospešite obnovo kože, stimulirate njene zaščitne funkcije ter izboljšate mikrocirkulacijo. Rezultat pilinga je lepa polt, gladka in voljna koža, nežnejše izrazne linije ter posledično temu dobra volja. Najbolj enostavna domača priprava pilinga je mešanica koruznega zdroba, kančka limoninega soka in oljčnega olja.

 • Vlaženje
  Čiščenju in pilingu kože sledi vlaženje kože. Privoščite si takšne vlažilne kreme in dodatke, ki pomagajo pri obnovi kože. Na zalogi imejte vedno dnevno in nočno kremo, saj ima vsaka od njiju pomembne lastnosti, ki prispevajo k dobri hranljivosti kože. Ker poletna vročina oslabi, si lahko privoščite kremo z gostejšo strukturo. Vsaj enkrat do dvakrat tedensko si privoščite masko, ki naj bo prilagojena vašemu tipu kože.

  Ponudniki kozmetike imajo na voljo širok spekter takšnih in drugačnih vlažilnih krem. Pri izbiri bodite vseeno pozorni, da kreme zagotavljajo hidro-lipidno ravnovesje, normalno PH-vrednost kože, nudijo zaščito kože pred prezgodnjim staranjem, vsebujejo vitamine A, C in E, itd.

 • Zaščita pred soncem
  Sončna aktivnost v jesenskem času ni tako močna, vseeno pa bodite pozorni na stopnjo zaščite, še posebno tisti, ki ste nagnjeni k pigmentaciji. Priporočamo vam uporabo sredstev z zaščitnim faktorjem SPF med 10 in 15.

 • Nega izpostavljenih delov telesa
  Posebno nego v jesenskem času namenimo obrazu, vratu, dekolteju in rokam. Ti deli so na vetru in mrazu najbolj izpostavljeni. Nega rok se prične z nežnim milom, da rok ne izsuši, konča pa se s kremo za roke. Zaradi oblizovanja ustnic je zanje potrebno več maščobe in vlage, zato nikoli ne pozabite balzama, šminke ali vazelina z UV zaščito.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza