Ti jesenski plodovi so najboljši za naše zdravje

Nekoč smo določena živila izven sezone težko kupili, danes pa temu ni več tako. Vendar pa je že dolgo časa jasno, da je sezonska hrana za naše zdravje najboljša.

Ti jesenski plodovi so najboljši za naše zdravje - Foto: profimedia

Medtem, ko se pomladi narava običajno šele prebuja, nam v jeseni ponudi še svoje zadnje plodove, predno gre v globoko zimsko spanje. Jesenska narava nam tako, poleg čudovitih barvnih odtenkov, ponuja tudi obilo pridelkov in plodov, ki imajo tudi pozitiven učinek na naše zdravje.

Jeseni moramo še posebej poskrbeti za odlično formo, energijo, dobro počutje in zdravje, da bomo takšno počutje ohranili tudi v mrzlih zimskih mesecih. Darovi narave so zato še posebej dobrodošli zaradi bogastva vitaminov, mineralov in antioksidantov.

In katera so najbolj pogosta živila jeseni?

 1. Gobe
  Gobe lahko nabiramo ob primernih vremenskih razmerah, z nekaj prekinitvami, praktično od pozne pomladi do pozne jeseni. Njihovo uživanje krepi naš imunski sistem, saj so naravni antibiotik, ki preprečuje razna bakterijska in virusna obolenja. Seveda je prvo pravilo pri nabiranju gob, da nabiramo le tiste, ki jih poznamo.

 2. Kostanj
  Verjetno vsi nestrpno čakamo nanj. Lahko ga kuhamo, pečemo ali uporabimo v sladicah. Kostanj je škrobno živilo, ki je zelo podobno krompirju in koruzi, in je poln vitaminov in mineralov. Prav tako je kostanj bogat vir vlaknin, ki so nujno potrebne za zniževanje škodljivega holesterola v krvi.

 3. Šipek
  Šipek je eden zadnjih darov jesenske narave. Če ga želite uporabiti za zimski čaj, potem priporočamo, da ga naberete pred slano. Če pa nameravate iz njega narediti okusno marmelado, počakajte na prvo slano in ga šele nato naberite.

 4. Buče
  Za najbolj okusne predstavnice buč in zakladnice zdravja veljajo hokaido buče, ki jih lahko uživamo v jesenskem času. Hokaido buče prepoznate po njihovi tipično oranžni barvi in so izjemno hranljive. Bogate so z vitaminom A in C, poleg tega pa vsebujejo ogromno vlaknin, zaradi katerih smo dalj časa siti. Različni odtenki oranžne barve nakazujejo na to, da so buče bogat vir beta karotena, ki je zelo močan antioksidant, zato nas bodo buče zagotovo varovale pred različnimi obolenji.

 5. Grozdje
  Grozdje blagodejno vpliva na naše telo, vendar je potrebno biti previden, saj je zaradi visokih vrednosti sladkorja, prava energijska bomba. Vsebuje tudi fosfor za živce in možgane, kalcij za zobe in kosti, železo za kri in kalij za mišice. Grozdje je tako vsestranski zdravilni sadež, saj vsebuje tudi vitamine C in D, ter veliko antioksidantov. Zaradi visokih vrednosti sladkorja, morajo biti pri njegovem uživanju pozorni predvsem sladkorni bolniki.

 6. Kaki
  Kaki je prava vitaminska bomba, saj vsebuje ogromno vitaminov in mineralov, ter antioksidantov. Ali ste vedeli, da dobite z enim kakijem kar 5-krat več vitamina C in 30-krat več vitamina A, kot pa z enim jabolkom? Poleg tega vsebuje tudi številne minerale, ob tem pa je poln tudi vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo. Zaradi svojih zdravilnih lastnosti, moramo kaki obvezno uvrstiti na jedilnike naše jesenske prehrane.

 7. Jabolka
  Verjetno poznate rek »Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.« Človek je jabolko povezoval z zdravjem že v daljni preteklosti in do danes se to ni bistveno spremenilo. Jabolko vsebuje ogromno vitamina C, zato je izvrstno živilo proti gripi in prehladu. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa bomo dalj časa siti, zaradi nizkih vrednosti maščob pa je odlična prehrana pri hujšanju. Poleg tega je jabolko odlično za naše ožilje in znižuje vrednosti holesterola.

 8. Orehi
  Orehi so oreščki, ki vsebujejo predvsem zdrave maščobne kisline, ki vplivajo na ohranjanje motoričnih in kognitivnih sposobnosti. Orehova jedrca vsebujejo vlaknine in imajo zelo dobro prehransko sestavo. Orehi veljajo tudi za super živilo proti stresu in depresiji.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza