Trije komiki o movembru

November ali kar movember je mesec, ko poskušajo moški s puščanjem brkov ozaveščati o raku na prostati in modih. V slovenskem onkološkem društvu za moške OnkoMan pa so se ozaveščanja lotili še nekoliko drugače. Pomagali so jim komiki.

Moja diagnoza, 29. 11. 2018
Trije komiki o movembru

Na male zaslone so v sklopu projekta Bodi moški, spregovori izstrelili dve oglasni sporočili, ki zabavno ozaveščata o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja ter o tem, da naj imajo moški jajca in končno obiščejo zdravnika. S tem se strinjajo tudi slovenski stand up komiki, ki so pomagali pri projektu.

Jernej Celec - “Če ti iz avta teče olje, ga takoj pelješ k mehaniku”

 • Kaj je prva misel, ki vam pride na pamet v povezavi z movembrom?
  Da gre za gibanje, ki se mu ne morem pridružiti. Vsak november si moški pustijo brke in s tem ozaveščajo o raku. Meni pa brki ne rastejo in ljudje mislijo, da ne podpiram gibanja. Še dobro, da ne obstaja ozaveščanje prek dolgih las, takrat bi šele nasrkal. 
 • Kako sami skrbite zase?
  Ne kadim. Ne pijem alkohola. Nen jem predelanih mesnin. Hodim spat pred polnočjo. Da, tudi na splošno sem zelo dolgočasen človek.
 • Kaj polagate na srce vsem moškim?
  Če ti iz avta teče olje, ga takoj pelješ k mehaniku. Zakaj torej ne obiščeš zdravnika, če opaziš kri v blatu? Kadar popraskaš avto, ga daš takoj popraviti. Zakaj potem ne greš na pregled, kadar zatipaš izboklino na svojem telesu? Dvomim, da ti avto pomeni več kot življenje. Če ne boš živ in zdrav, tudi avta ne boš mogel voziti.

Perica Jerković - “Prezasedeni smo s služenjem denarja”

 • Kaj je prva misel, ki vam pride na pamet v povezavi z movembrom?
  Prva misel je, da večina ostane pri: “Aha, to je tista fora z brki!” in ne vzame tega osebno. Večina moških ne upošteva preprostih napotkov za samokontrolo in prepoznavanje opozorilnih znakov, tj. simptomov raka na modih in prostati. Prezasedeni smo s služenjem denarja, opravljanjem vsakodnevnih opravkov in dokazovanjem v družbi, da bi se ukvarjali s takšnimi malenkostmi, kot je skorajšnja smrt.
 • Kako sami skrbite zase?
  Bil sem pri proktologu, pri urologu,na ultrazvoku in še bom šel. Pa ne samo zaradi materiala za stand up. 
 • Kaj polagate na srce vsem moškim?
  Najprej se potipaj po modih, če začutiš bulo ali imaš preprosto občutek, da nekaj ni v redu, ne odlašaj. Če se v blatu pojavi kri ali uriniraš s težavo in spet odlašaš z odhodom k zdravniku, boš prav tako po nepotrebnem umrl. Imej jajca, pojdi k zdravniku. Če naletiš na površnega, pojdi še po drugo mnenje.

Žan Papič - “Majhni, ampak pomembni koraki”

 • Kaj je prva misel, ki vam pride na pamet v povezavi z movembrom?
  Prva misel so dlačice pod nosom. Potem se pa odpre morje vicev na račun težav z moškostjo in šele potem spustim misel, da so to dejanski problemi, ki nas najbrž čakajo tam nekje. 
 • Kako sami skrbite zase?
  Pismo, veš, da ne vem. Trenutno močim noge v toplo kopel. Glede tega? Se učim vice na pamet. Z društvom Onkoman se dogovarjam za posvet. Evo, to. Majhni koraki, ampak pomembni.
 • Kaj polagate na srce vsem moškim?
  V bistvu se za vse začne pri iskrenem odprtem pogovoru. Potem prave poteze stečejo same. Samo ne čakati, čas je čudna zadeva.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza