Vas zebe? Vzpodbudite prekrvavitev in se pogrejte!

Dnevi so vse hladnejši, nas pa vedno bolj zebe. Ste vedeli, da nas bolj zebe, če telo ni dobro prekrvavljeno? Zato si hitro preberite, katera domača živila in triki nas pogrejejo od znotraj in zunaj.

Moja diagnoza, 30. 10. 2018
Vas zebe? Vzpodbudite prekrvavitev in se pogrejte! - Foto: Profimedia

Zakaj imamo v hladnem letnem času težave s prekrvavitvijo?

Jeseni in pozimi ima veliko ljudi, ki sicer nima težav s prekrvavitvijo, hladne ude. To se zgodi zato, ker organizem osredotoči energijo v ohranjanje toplote organov. Vsa kri se načrpa v osrednji del telesa, udi pa so slabše prekrvavljeni in postanejo mrzli. 

Domača živila, ki spodbujajo prekrvavitev

Na srečo ni treba, da nas zebe v roke ali noge, kajti na voljo imamo kar nekaj živil, ki pospešujejo prekrvavitev. 

 • Ingver segreje od znotraj

  Ingver je sijajno domače zdravilo za jesen in zimo: ta čudežna korenina krepi obrambne mehanizme telesa, je naravni topilec sluzi in poskrbi, da nam je toplo! Snovi korenine ingverja pregrejejo naše celotno telo – s toplo skodelico pa si pogrejemo tudi dlani. 

 • Jedi s čilijem pogrejejo celotno telo

  Ob mrzlih temperaturah se telo razveseli pekočih jedi. Tudi čili dobro pogreje telo. Torej si le skuhajte krepak chili con carne. Je slastna jed, poleg tega pa spodbudi prekrvavitev.

 • Tudi komarček pomaga

  Lahko je čaj ali sestavina v solati ali pa zelenjavni ponvi – tudi komarček sijajno poskrbi za boljšo prekrvavitev. 

 • Rožmarin za aromo in toploto

  Rožmarin v vsaki jedi poskrbi za aromatično, mediteransko noto. Rožmarinovo olje je sijajno za masažo in lepo pogreje od zunaj, poleg tega pa preprečuje napetosti. 

 • Olje arnike pogreje mišice

  Tako kot rožmarin je tudi arnika sijajno sredstvo za masaže, saj lepo pogreje telo in sprosti mišice.

 • Nožna kopel z gorčično moko proti mrzlim nogam

  Jeseni in pozimi nas še posebej rado zebe v noge. Hitro si lahko pomagate z nožno kopeljo z gorčično moko. Toplota se bo iz nog razširila po vsem telesu. 

Masaža pospeši prekrvavitev

Pred prhanjem si s krožnimi gibi zmasirajte telo. Uporabite lahko posebno ščetko ali gobo. Pozitivni stranski učinek: masaža odpravlja tudi celulit

Savna poskrbi za prijetno toploto 

Vročina pospeši prekrvavitev in pogreje celotno telo. Potenje ima pozitivne učinke na zdravje. Namig: masaža s ščetko pred obiskom savne okrepi učinek spodbuditve prekrvavitve. 

Izmenično prhanje za hitrejši krvni obtok

Izmenično prhanje s hladno in toplo vodo je izjemno učinkovit način spodbujanja krvnega obtoka. Zjutraj trikrat zamenjajte toplo in hladno vodo ter se oprhajte od spodaj navzgor. V dan boste šli polni zagona in z okrepljenim imunskim sistemom. Pomembno: vedno zaključite s hladno vodo.

Infrardeča svetloba 

Rdeča svetloba zviša telesno temperaturo in posledično spodbudi prekrvavitev. Terapija z infrardečo svetlobo pomaga tudi pri napetostih in proti smrkanju. Enkrat do dvakrat dnevno se ji izpostavljajte za največ 10 minut.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza