Z uživanjem transmaščob naši možgani odpovejo

Transmaščobe najdemo v mnogih že pripravljenih jedeh, kupljenemu pecivu in slaščicah, ocvrti ter predelani, hitri hrani.

Z uživanjem transmaščob naši možgani odpovejo - Foto: shutterstock, profimedia

Del uravnotežene prehrane je zmerno uživanje maščob. Za telo so pomemben in energijsko bogat vir vitaminov. Esencialne maščobne kisline in vitamini A, E, K in D so zelo pomembne za naše telo. 

Transmaščobe in vplivi na naše telo

Del uravnotežene prehrane je zmerno uživanje maščob. Transmaščobe, ki se nahajajo v margarini, moramo omejiti na najnižjo raven, z njimi tvegamo zdravstvene probleme. Za človeško telo so škodljive.

Transmaščobe najdemo v mnogih že pripravljenih jedeh, kupljenemu pecivu in slaščicah, ocvrti ter predelani, hitri hrani. Kemikalije manjšajo sposobnost nadziranje apetita in pošiljajo škodljive in mešane signale v naše možgane. Zaradi tega nimamo sposobnosti nadziranja apetita. Z uživanjem nezdrave hrane naši možgani odpovejo. Niso nam več sposobni sporočati, kaj in koliko smo pojedli. Možgani nam se še vedno pošiljajo signale lakote, rezultat tega je, da nikoli nismo siti. Občutek lahkote mine le za kratek čas. Rezultat tega je, da kar jemo in s tem pridobimo telesno težo.

Transmaščobe naše telo težko prebavlja. Rezultat tega je, da se žile začnejo mašiti, nastanejo obloge v njih. Posledica tega so različne kapi in srčna obolenja. Transmaščobe so povezane z diabetesom tipa II, zmanjšujejo imunsko sposobnost posameznika, povezane so z rakotvornostjo celic in različnimi alergijami.

Izogibanje nezdravim transmaščobam

Nezdravim transmaščobah se lahko preprosto izognemo. Tudi v restavraciji s hitro prehrano lahko naročite porcijo zdravega narezanega sadja, solatni krožnik, nezabeljen pečen krompir; ocvrtemu mesu, krompirčku, zelenjavi pa preprosto rečemo: ne hvala.

Pod pojmov prigrizek si ne smemo več prestavljati čipsa, smokija. Nezdrave prigrizke zamenjamo z zdravimi, kot so na, primer, drobna pest nesoljenih oreščkov, vrečka rozin, stebelca zelene pomočene v arašidovo maslo, kolački iz pokovke, riževi kolački ter podobno.

Bolj priporočljiva margarina je margarina za mazanja, ne pa trda, saj prva vsebuje manj transmaščob. Za dušenje raje uporabljajmo olivno olje. Uživajmo piškote, poobedke, ki imajo manj dodanega sladkorja in maščob.

Transmaščobe in nosečnost

V prvem letu življenja otroka ter v obdobju nosečnosti in dojenja so transmaščobe še posebno škodljive. Negativno vplivajo na nevrološki razvoj otroka, na maščobnokislinsko sestavo možganov in ovirajo tvorbo esencialnih maščobnih kislin.

Transmaščobe so zakonsko omejili le v nekaterih državah v Evropi, kot so Norveška, Islandija, Švica, Avstrija in Madžarska. Za Evropsko unija omejitev ne velja, omejili pa so jih tudi v ZDA. To so dosegli strokovnjaki z različnih področij. Zelo pomemben prispevek na področju preventive in srčno-žilnih bolezni je imela pediatrična klinika, natančneje Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko in Inštituta za nutricionistiko ter raziskovalne skupine za prehrano in javno zdravje.

Lejina zgodba

Sama sem v zadnjem mesecu nosečnosti. Nosečnost je bila načrtovana. V 4. mesecu nosečnosti sva se s partnerjem odločila za nakup hiše. Takoj sva dala aro. Sledilo je tekanje po različnih bankah, urejevanje kreditov, dodatno varčevanje, skratka vse, kar sodi zraven. Vmes sem še opravljala fizično naporno službo. Vse skupaj me je dohitelo. Obiskala sem zdravnika. Ta me je poslal v laboratorij, kjer so mi vzeli vodo, kri in mi dali test za odkrivanje nosečniške sladkorne. Test je odkril, da jo imam. Takoj so me napotili na diabetični oddelek. Tam je sledilo predavanje, ki je trajalo približno dve uri. Predavanje je temeljilo na zdravi prehrani. Medicinska sestra nam je opisovala jedilnike. Svetovala je velike količine zelenjave, malo ali skoraj nič sladkorja, pri mesu ne smemo pretiravati in priporočljivo je belo meso …

Vsi obroki so bili natančno odmerjeni. Sledil je recept. V lekarni sem dobila aparat in lističe za merjenje sladkorja in ketonov v vodi, iglice in poseben zvezek, kjer smo si zapisovale rezultate. Navodila so bila jasna. Štirikrat na dan smo si morale zmeriti sladkor in dvakrat vodo.

Čez tri tedne sem imela kontrolo. S seboj sem morala prinesti urin, ki sem ga morala vzeti pred prvim obrokom. V bolnici so vzeli kri in preverili sladkor. Nato sem imela predavanje s specialistko. Navdušena je bila nad mojimi rezultati povezani s sladkorjem. Zelo je bila zaskrbljena glede mojega urina in ketonov v njem. Na koncu mi je razložila, da moram uravnati sladkor in zdrave maščobe. To je namreč izjemno pomembno za zdravo nosečnost in za zdrav razvoj otroka.

Takoj ko sem prišla iz bolnice, sem spremenila prehrano. Začela sem jesti več mesa, še posebno belega, jajca, več mlečnih izdelkov; pred spanjem ponavadi popijem kozarec svežega mleka. Izogibam se sladkim pijačam, sladkarijam, beli moki in produktov iz nje. Uspešno sem uravnavala sladkor in transmaščobe. Specialistka je to opazila in mi dala datum naslednjega pregleda, ki je bil že čez dva tedna.

Danes sem imela ponovni pregled in zdravnica je ocenila, da bo to moj zadnji pregled pred porodom. Bila je zelo zadovoljna z mojimi rezultati. Do poroda se moram držati zdrave prehrane in spremljati rezultate. Ves proces ni bil enostaven. Uživala sem samo zdrave transmaščobe. Moram priznati, da ni preprosto, vendar, če lahko s preprosto dieto izboljšam razvoj svojega nerojenega otroka, je to v resnici zelo enostavno.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza