Za boljše počutje doma in v službi se obdajte z rastlinami

Sobne rastline izjemno ugodno vplivajo na naše mentalno počutje in istočasno čistijo zrak v stanovanju.

Moja diagnoza, 28. 12. 2019
Za boljše počutje doma in v službi se obdajte z rastlinami - Foto: Arhiv revija Lisa

Čeprav je skoraj vsak dom poln zelenih in cvetočih rastlin, imajo nekateri še vedno pomisleke, ali je rastline dobro imeti tudi v spalnici ali ne, saj mislijo, da bi lahko bile škodljive. Vendar so vse prej kot to, sobne rastline imajo neverjetno veliko odličnih učinkov na naše počutje in zdravje.

Pozitivni učinki rastlin v prostoru

Seveda ni potrebno stanovanja popolnoma napolniti z rastlinami, da bi le-te ugodno vplivale na nas. V spalnici zadostuje že ena rastlina, ki bo čez noč v ozračje oddala veliko kisika. Poleg tega pa rastline poleti osvežijo prostor, medtem ko ga pozimi ogrejejo.

Bolj pozitivno delovno okolje

Na delovnem mestu so rastline odličen dodatek, saj dobro vplivajo na našo koncentracijo in zmanjšujejo zunanji ter notranji hrup. Pomagale nam bodo, da bomo bolj produktivni in manj izpostavljeni vplivom stresa. Rastline zmanjšujejo tudi prah, saj vsrkavajo delce, ki onesnažujejo zrak in tako količino praha zmanjšajo kar za 20 %. Najbolje pa je to, da pri človeku s svojim krasnim videzom povečujejo samozavest, saj nas pogled nanje vedno razveseli.

Izboljšano počutje

Rastline dobro vplivajo tudi na naše mentalno počutje in nas pomirjajo. Vsaka od rastlin ima torej določene lastnosti, ki bodo koristile našemu zdravju. Glede na študije, ki jih je izvedla NASA, imajo določene med njimi celo sposobnosti filtriranja škodljivih snovi, s katerimi vsakodnevno bivamo. Seveda pa služijo za prečiščevanja zraka, ki ga vsakodnevno vdihujemo doma. Poleg tega pa odlično vplivajo na naše počutje in izboljšujejo razpoloženje.

Zelene rastline privlačijo dobro energijo in odbijajo slabo. Mesnate rastline so odlične za čiščenje zraka v bivalnem prostoru, sem spadajo rastline, kot sta taščin jezik in aloja. To so rastline, ki nam pomagajo uničevati toksine, saj odstranijo kar 90 % škodljivih delcev, ki so navadno v zraku. Odstranile bodo na primer benzen in formaldehid, ki se pojavljata v stvareh, s katerimi smo vsakodnevno v kontaktu. To so tiskalniki, preproge, čistila in kozmetika.

Rastline nam pomagajo tudi pri vsrkavanju nakopičenega ogljikovega monoksida, ki ga oddajajo avtomobili in elektromagnetnega valovanja, ki ga oddajajo mobilni telefoni, računalniki in televizija. Tu so pomembni predvsem različni kaktusi. To so torej idealne rastline, ki jih moramo imeti v pisarni, postavljene na sončnem mestu, kjer ni prepiha. Takšne rastline so enostavne za vzdrževanje, saj potrebujejo le občasno vlaženje zemlje.

Katere rastline izbrati za svoj dom ali pisarno?

 • Okrasni bršljan
  Bršljan je Nasa imenovala za najboljšo čistilno rastlino, ker lahko vsrka velike količine formaldehida, izredno močnega baktericida, ki se nahaja v pralnih praških ter v oblačilih. Poleg tega bršljan pripomore k zmanjševanju plesni (po nekaterih podatkih celo za 94 %).Vzdrževanje bršljana je zelo enostavno, saj ne potrebuje veliko svetlobe, zaliti pa ga moramo le enkrat na teden.

 • Zmajevka
  Zmajevka je odlična za naš organizem, ki je velikokrat izpostavljen škodljivemu ksilenu, trikoloretilenu in formaldehidu. Omenjeni toksini se nahajajo predvsem v barvah in tudi v nekaterih ostalih produktih, ki jih imamo doma. Nega je enostavna, saj potrebuje le svetlobo in enkrat tedensko zalivanje.

 • Aloe vera
  Ekstrakt Aloje Vera ima na tisoče odličnih estetskih in dermatoloških lastnosti. Poleg tega pa ima Alove vera sposobnost vsrkanja kemijske spojine, ki so v zraku in ga tako očistijo ter preprečujejo dihalne težave. Ponoči v ozračje spusti izredno veliko kisika, kar je odlično za vsakogar, ki trpi za nespečnostjo.

 • Orhideja
  Orhideje so izredno priljubljene za stanovanja, predvsem zaradi svoje lepote in elegance. Sedaj vam predstavljamo še dodaten razlog, da jo izberete. Kot aloja tudi orhideja ponoči v ozračje spusti velike količine kisika in je zato idealna rastlina za v spalnico. Strokovnjaki pravijo, da je tudi rastlina, ki ugodno vpliva na naše možgane, saj izboljšuje razpoloženje.

 • Sivka
  Sivka je že dolgo poznana po svojih številnih dobrih lastnostih. Njen prijetni vonj zmanjšuje stres in tesnobo in odlično vpliva tudi na dihalne poti, človeka pomirja in je odlično zdravilo za nespečnost.

 • Čopasta zelenčnica
  Če niste ravno strokovnjak za rastline, je to pravšnja rastlina za vas, saj je izjemno odporna, ni podvržena boleznim, enostavno jo vzgajamo, potrebuje le veliko svetlobe. S svojimi gostimi listi in belimi cvetovi lahko filtrira benzen, ogljikov monoksid, formaldehid in ksilen.

 • Bambus
  V nekaterih azijskih državah je simbol sreče in blaginje in zato pravijo, da privlači pozitivno energijo. Odličen je za filtriranje benzena, trikloretilena in formaldehida. Potrebuje le malo vode in svetlobe, da bomo ponosni na njegov krasen izgled. 

 • Sobna palma
  Palme so izredno privlačne na pogled in razmeroma enostavne za vzdrževanje, saj ne potrebujejo veliko svetlobe in vode. So odličen dodatek za vsak dom in odlično vplivajo na naše zdravje, saj naravno vlažijo prostor, filtrirajo trikoloretilen, ksilen in amonijak.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza