Zaščita je osnova nege kože

Kosilo v parku, dan na plaži ali dolg sprehod po ulicah: ko občutite toplo sonce na svoji koži, se vedno počutite prijetno in veselo ne glede na to, kje ste. Toda številni pogosto zanemarjajo pravilno zaščito svoje kože.

Zaščita je osnova nege kože - Foto: Profimedia

Za tanko in občutljivo kožo obraza je zaščita pred poškodbami zaradi sonca še posebno pomembna. Prevelika izpostavljenost lahko povzroči kožne bolezni in druga resna zdravstvena stanja, zato bodite previdni pri lovljenju sončnih žarkov. Dovolj je že nekaj minut, da napolnite zaloge vitaminov, potem pa dodajte zaščito.

6 nasvetov za zaščito pred soncem

Kako torej lahko sploh uživamo na soncu, ko pa vemo, kakšne vse slabe posledice lahko ima?

Preprosto: tako kot to počnejo dermatologi – s pametnimi metodami za zaščito pred soncem, ki so jih razvili, da bi zaščitili svojo kožo.

 1. Kremo za sončenje hranijo poleg zobne paste
  Če dodelite kremi za sončenje osrednje mesto v kopalnici (tj. poleg paste za zobe), vam lahko služi kot dober opomnik, da si jo nanesete vsako jutro. Tako imate večje možnosti, da boste to storili, še preden se odpravite ven na sonce.
 2. Stopnjo zaščite (SPF) izberejo matematično
  Pri testiranju krem za sončenje znanstveniki to počnejo pri popolnih pogojih in SPF določijo
  glede na nanos zelo tankega sloja kreme na koži. Ljudje smo nagnjeni k temu, da kremo nanesemo preveč tanko, tako da njena zaščita že v dveh urah popusti.
  Torej, če začnemo s SPF 50 in kremo pretanko namažemo, v bistvu kožo zaščitimo le
  polovično. Zaščita je torej enakovredna SPF 25, ki se postopoma še bolj zniža v naslednjih
  dveh urah. Vse je odvisno tudi od tega, kje živimo (oziroma se nahajamo) in kakšen je odstotek blokiranja žarkov. Tam, kjer so žarki bolj direktni kot recimo pri nas v Sloveniji (navadno je to nekje bolj daleč na morju, na primer Tunizija), je dobro uporabiti višji faktor – pa čeprav tudi 'našega' sonca ni za podcenjevati.
 3. Poznajo pike, ki jih drugi ljudje spregledajo
  Dermatologi vsak dan proučujejo vse možne pike pacientov, od nog do glave, kar pomeni,
  da so že videli mesta, kjer se pojavi rak (ali pa zgolj gubice). Poleg ušes (in za jimi), notranje strani dlani, kolen in zgornje strani stopal, obstajajo še tri druga mesta, na katera velikokrat pozabimo: vrat, prostor med prsti na nogah in ob lasišču. Zato je pomembno, da jih ne spregledate.
 4. Kremo za sončenje nanašajo v slojih
  Za najboljšo prekrivnost in zaščito kremo nanesejo v več slojih in jo vsakič vtrejo v različnih smereh. Tako prekrijejo vse območje, izpostavljeno soncu. To počnejo goli, saj se tako izognejo temu, da bi jih sonce opeklo ob robu kopalk ali oblačil. In kako veste, kdaj je dovolj? Takrat, ko se vaša celotna koža lepo sveti.
 5. Dan začnejo s kavo in antioksidanti
  Ne morete brez jutranje kavice? Odlično! Nedavna študija je namreč pokazala, da več kave pomeni manj tveganja za razvoj malignega melanoma. Antioksidanti pa ščitijo telo pred prostimi radikali, ki se prerinejo skozi 'razpoke' SPF, kar je lahko tudi do 45 %. Kombinacija ferulne kisline (zelo močen antioksidant, prisoten tudi v kavi) z vitaminoma C in E lahko poveča SPF kreme za sončenje celo do osemkrat.
 6. Bleščilo si nanesejo na ustnice šele takrat, ko sonce zaide
  Karkoli sijočega lahko deluje kot povečevalno steklo in poveča prodiranje sončne svetlobe, zato lahko uporaba bleščila povzroči opekline ustnic. Rak na spodnji ustnici je dokaj pogost in obstaja tudi velika verjetnost, da se bo razširil. Najbolje je, da se za čez dan odločite za balzam z zaščitnim faktorjem. In naj vam ga nikar ne bo nerodno večkrat nanašati, saj zaščita na ustnicah najprej izgine – zaradi oblizovanja, pitja in uživanja hrane.

Če boste upoštevali teh šest nasvetov, se boste lahko brez skrbi predajali sončnim žarkom in uživali v vročem poletju.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza