Zdolgočasenost (bore-out) kot nasprotje izgorelosti (burn-out)

Rutina na delu je nujna. Potek dela mora biti dobro strukturiran in vsak dan ne more biti vznemirljiv in raznolik. Popolnoma normalno je, da nam je od časa do časa dolgčas. Če pa se v službi dejansko neprestano počutite premalo zaposleni in nimate več nobenega veselja do dela, je možno, da trpite za zdolgočasenostjo.

Depresija: Ko žalost preraste v nekaj več - Foto: Shutterstock.com

Tako zdolgočasenost kot tudi izgorelost imata podobne učinke na psiho. To so depresija, nezanimanje in motnje spanja. Zato je zelo pomembno, da prepoznate opozorilne znake in ukrepate še pravočasno.

Prvi znak zdolgočasenosti je že, če v službi stalno gledate na uro in čakate, kdaj boste lahko odšli domov. Temu se pridruži še gledanje skozi okno in težave z osredotočenostjo. Simptom je tudi kronična utrujenost, tako da se včasih celo v službi komaj zadržite, da ne zaprete oči.

Pomemben simptom je tudi občutek, da ste zamenljivi, da nihče ne ceni vašega dela. To vodi v frustracije in demotivacijo.

Telo je pogosto ogledalo duše, tako da bodite pozorni na naslednje znake:

  • želodčno-črevesne težave,
  • vrtoglavica,
  • tinitus,
  • glavoboli,
  • oslabljen imunski sistem.

Kaj lahko storite proti zdolgočasenosti?

Najprej pomislite, ali lahko poskrbite, da bi bilo vaše delo bolj raznolikoBodite ustvarjalni in se v okviru delovnega okolja pozanimajte za možnosti spremembe delokroga. Morda vam lahko pomaga dodatno izobraževanje

Poskrbite pa tudi za raznolikost v svojem prostem času: po koncu delovnika bodite športno dejavni, vpišite se na tečaj novega tujega jezika, da boste zaposlili možgane, pogosteje se dobivajte s prijateljicami in tako negujte stike.

Če nič ne pomaga, razmislite o menjavi službe, morda pa se lahko z delodajalcem dogovorite tudi za nekajmesečno prekinitev dela (tako imenovana sabatna odsotnost). Simptomov zdolgočasenosti nikar ne vzemite prelahko, ker gre za resno psihično obolenje.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza