Narava je odlična telovadnica, samo znati jo morate uporabiti

Čas je, da vadbo prestavimo ven v naravo! 

Narava je odlična telovadnica, samo znati jo morate uporabiti (foto: profimedia) profimedia

Narava nam je postregla s sončnimi in že kar spomladanskimi dnevi, ki kličejo po tem, da vadbo prestavite ven! Zakaj bi telovadili v telovadnici in zamudili sončne žarke? Ne bojte se mraza, toplo se oblecite in izkoristite vse prednosti, ki jih ima vadba zunaj: 

  • svež zrak bo napolnil vaša pljuča
  • možgani si odpočijejo 
  • čas v naravi izboljša vaše počutje
  • čudoviti razgledi, ki jih lahko občudujete ves čas vadbe

Zagotovo se boste radi vračali v takšno čudovito telovadnico, četudi le na sprehod. 

In kaj početi? Imamo nekaj idej, kako lahko izkoristite okolico in popestrite vadbeno rutino: 

Uporabite hlode

Ali druge robove, po katerih lahko hodite. Enostavno počnite to, kar ste radi delali kot otroci: hodite po hlodu in izzovite svoje ravnotežje. Ko se tega naveličate, naredite še tri vaje: 

profimedia

1.) Stopite pred hlod, z eno nogo stopite nanj, druga pa naj bo zasidrana v tla. Malce se pomaknite nazaj, da boste v izpadnem koraku in raztegnite boke. Ponovite z drugo nogo. 

2.) Z rokami se uprite v hlod in naredite nekaj sklec. Ker bodo na dvignjeni podlagi, jih boste z večjo gotovostjo lahko izvajali pravilno. 

3.) Uprite se z dlanmi ali podlahtmi na hlod, noge iztegnite in držite položaj visoke ali nizke deske (planka). 

Neraven teren

Za sprehod izberite neraven teren, ki lahko vključuje tudi kamenje in skale ter pobočja. Ko boste stopali po razgibanih poteh, boste dobro ogreli gležnje, kolena in boke ter raztegnili tudi meča. Že če se odpravite samo na 20 minutno hojo v hrib, boste za telo in svojo kondicijo naredili veliko dobrega! 

profimedia
Drevesa so dobri pripomočki

Uporabite drevesa za nekaj razteznih vaj pred ali po vadbi, ali pa kar tako med sprehodom.

profimedia

1.) Stopalo uprite v drevo in se nagnite naprej, da začutite razteg v mečih in zadnji stegenski mišici. Zadnja noga naj bo en korak nazaj. 

2.) Z rokami se uprite v drevo in stopite nazaj tako, da bo hrbet vzporedno s tlemi. Ostanite v tem položaju, dokler vam je prijetno. 

3.) Poiščite dve drevesi, ki rasteta dovolj skupaj in na vsakega položite eno roko. Nagnite se naprej, tako da raztezate in odpirate ramena. Če veliko časa presedite, vam bo telo zelo hvaležno. 

Umirite se in napolnite z energijo

Vadba niso samo težke vaje, tek in pohodi. Je tudi popolna umiritev in začasen odklop od elektronske pošte, piskov sporočil, klicev, službe ... Zato se občasno v gozd odpravite le zato, da boste posedeli na klopci, prisluhnili zvokom narave in se globoko nadihali. 

profimedia