Kaj dobrega imate od tega, da se pogosto odpravite na izlete po Sloveniji?

Kaj dobrega imate od tega, da se pogosto odpravite na izlete po Sloveniji? (foto: profimedia) profimedia
13. 6. 2021

Povej mi, na koliko izletov po Sloveniji si odšel in povem ti, kakšna oseba si. Se strinjate?

Pravzaprav na nas dobro vplivajo izleti kamorkoli, ne le po Sloveniji, a zakaj ne bi izkoristili naše čudovite dežele in jo raziskali? 

Od kratkih in dolgih izletov boste imeli veliko koristi:

Počitek in mentalno zdravje

Čisto drugače se boste spočili v gorah, ob morju ali nekje v gozdu kot doma med štirimi stenami. V naravi hitro pozabimo na skrbi in se prepustimo trenutku. Uro pustite doma in si vzemite toliko časa, kot ga potrebujete. 

Po dnevu na svežem zraku boste kot prerojeni in pripravljeni na nov začetek, tudi če ste se odpravili le na nedeljski izlet. 

Kondicija

Pohajanje po hribih, dolgi sprehodi, plavanje v reki in druge aktivnosti imajo nekaj skupnega: poskrbele bodo za zdravje, saj boste fizično aktivni. Poleg tega boste telo postavljali pred izzive, kakršnih v telovadnici ne opravljate in nadgradili kondicijo. To bo dobro vplivalo na vse športne aktivnosti, s katerimi se ukvarjate, pa tudi opravki čez dan bodo postali precej lažji. 

Povezave

Mislimo tako na povezanost s samim seboj kot z ljudmi, ki jih srečate na svojih izletih. 

Tišina v gozdu vam pomaga razrešiti osebne težave, razmisliti o sebi in predelati čustva. To potrebujete, da lahko živite v sedanjosti in se ne obremenjujete s preteklostjo. 

Kdo bo bolje vedel, kakšen napor ste prestali, kot nekdo, ki ga srečate v planinah? In s kom boste delili osebne dosežke, ko prispete na vrh? Ne pozabite, da so ravno ljudje, ki jih srečate v naravi, najboljši, saj imajo podobne interese in način mišljenja kot vi. Poleg tega narava utrjuje odnose z bližnjimi. 

Samozavest

Prvi osvojen dvatisočak, skok v ledeno mrzlo reko, spust po jeklenici, najdaljši pohod do sedaj … Vse to so dosežki, na katere ste lahko izjemno ponosni in dobro vplivajo tako na samopodobo kot na samozavest. Če zmorete vse to, zakaj bi se bali napredovanja v službi ali zahtevne naloge?