Kaj pomeni za razmerje, če ženska služi več od moškega?

7. 2. 2024
Deli
Kaj pomeni za razmerje, če ženska služi več od moškega? (foto: Profimedia)
Profimedia

Kakšne posledice ima za razmerje to, da ženska zasluži več denarja od moškega? Lahko tak odnos sploh funkcionira?

V sodobnem svetu je povsem običajno, da oba partnerja v razmerju delata in služita denar. Nekaterim pa je še vedno neprijetno ob misli, da bi ženska v odnosu služila več od moškega.

"Včasih še vedno velja prepričanje, da je moški tisti, ki 'mora' preskrbeti družino. Če ženska služi več, to lahko v moškemu sproži občutke negotovosti," za portal psychcentral.com pojasnjuje spolna terapevtka Duewa “Kaya” Spicer. Ob tem dodaja, da se seveda vsi moški ne počutijo tako in da je veliko odvisno od posameznika.

Ne spreglejte:

Kaj se zgodi, če ženska v razmerju služi več?

Kot že omenjeno, se moški lahko ob manjšem zaslužku počuti negotovo. Morda ima občutek, da bi moral bolj finančno prispevati k družini, kar povzroča dodaten stres in morebitno napetost v partnerskem odnosu.

Spolna terapevtka ob tem dodaja, da lahko prihaja tudi do konfliktov glede sprejemanja odločitev. Tisti, ki v razmerju zasluži več, ima lahko občutek, da ima več besede pri odločanju o financah, kar vodi v konflikte in zamere.

Partner, ki zasluži manj, bo morda moral delati dlje ali prevzeti dodatna dela, da bo lahko preživel, kar lahko privede do razlik v količini prostega časa in pripelje do zamer.

Kako ohraniti zdrav odnos?

Kako poskrbeti za ljubeče, iskreno in spoštljivo razmerje ne glede na razlike o dohodkih? Tukaj je nekaj nasvetov.

Ohranite odprto komunikacijo

"Ne morem dovolj poudariti, kako zelo pomembno je razpravljati o finančnih pričakovanjih zgodaj v zvezi. Vprašajte svojega partnerja, kako ureja svoje finance. Samo zato, ker ima eden od partnerjev večji zaslužek, to še ne pomeni, da je ta oseba finančno odgovornejša," poudarja Duewa “Kaya” Spicer.

Poskusite postavljati odprta vprašanja, ki vašemu partnerju omogočajo, da pove svoje misli in občutke o svojih finančnih praksah. To lahko pomaga zgraditi zaupanje in medsebojno razumevanje ter ustvari varen prostor brez obsojanja za iskreno komunikacijo.

Izogibajte se obsojanju

K finančnim pogovorom pristopite z empatijo, radovednostjo in odprtim umom, ne da bi drugi osebi vsiljevali lastne vrednote ali predpostavke. Priznajte in sprejmite, da ima vsaka oseba svoje edinstvene finančne okoliščine, cilje in vrednote in da ne obstaja univerzalni "pravi" način za upravljanje denarja.

Bodite odprti za kompromise

S partnerjem ustvarita finančni sporazum in se dogovorita, kako bosta porabila denar. To ne vključuje le denarja, ki ga porabita za tekoče stroške, temveč tudi denar, ki ga namenita za zabavne dejavnosti, kot so zmenki, počitnice ali karkoli drugega, kar prinaša veselje v vaša življenja. Ne glede na to, kdo služi več, upoštevajta želje obeh in v finančni načrt vključita aktivnosti, ki veselijo oba.

Predvsem pa je pomembno, da se pogovarjata spoštljivo. Izogibajta se kritiziranju, obsojanju, burnim reakcijam ali agresiji. Prisluhnita si in iskreno spregovorita o vajinih občutkih glede denarja. Tako bosta lahko skupaj organizirala vajine finance tako, kot vama ustreza, spoštljiv odnos pa bo pripomogel k temu, da ohranjata zdravo zvezo, v kateri zares ni pomembno, kdo služi koliko.

Vir: psychcentral.com

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja razkriva vse, kar morate vedeti o prehrani žensk

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger