Ko nekoga zares ljubite, mu pogosto zastavite teh 10 vprašanj

Ko nekoga zares ljubite, mu pogosto zastavite teh 10 vprašanj (foto: Profimedia) Profimedia
7. 9. 2017

Vsak ima svoje skrivnosti, ki ohranjajo razmerje trdno in cvetoče. Če partnerja zares ljubite, mu zagotovo pogosto zastavite teh 10 vprašanj.

Kako si?

Ne tisti vljudni kako si, s katerim začnete pogovor, ampak zares povprašajte o počutju ljubljene osebe. Se morata o čem pogovoriti, je danes stresen dan za boljšo polovico, je še posebno dobre volje? Bodite v oporo in se ne umaknite, če odgovor ne bo takšen, kot ga pričakujete.

 Ti lahko kako pomagam?

Če je partner zaposlen, v naglici ali doživlja druge vrste stres, mu ponudite pomoč. Dajte mu vedeti, da mislite resno in da boste storili vse, kar je v vaši moči. Zagotovo se najde vsaj kakšna majhna stvar, ki jo lahko naredite. Že občutek, da ste tu zanj(o), mu bo vlil pogum.

Kaj je zate pomembno?

Vprašanje je na mestu, kadar se partner znajde pred pomembno odločitvijo. Lahko vprašate tudi, česa si zares želi. Pomagajte ločiti potrebe od želja in ugotoviti, katera rešitev bi bila najboljša. Odločitev na koncu naj ne bo vaša, vi ponudite le možnosti in podporo.

Kaj želiš početi?

Upoštevajte partnerjeve predloge v prostem času, pri načrtovanju zmenkov, pripravljanju zabave in ob pomembnejših pogovorih o vajini prihodnosti. Trudite se uskladiti svoje in njegove potrebe, da bosta oba dobila, kar si želita. No, vsaj večino tega, saj je vedno treba tudi nekaj žrtvovati.

Kako naj te opogumim?

Vsi se znajdemo pred ovirami, ki se jih bojimo in za katere se zdi, da jih nikoli ne bomo premagali. Morda v boj ne želimo iti sami, vemo, da bo naporno, ali se ne počutimo dovolj močne. Ko je v takšni situaciji vaš partner, skušajte ugotoviti, katere potrebe morate zadovoljiti, in ga opogumite za naslednji korak.

Kakšne cilje želiš postaviti sebi in v razmerju?

Kadar imata obdobje, ko se ne razumeta najbolje (in vsak par ga ima), je vprašanje primerno zastaviti na nekaj mesecev, morda celo pogosteje. Premislita, na katerem področju morata doreči stvari: pri karieri, družini, prihodnosti, financah … Pomembno je, da imata skupne cilje, saj so ti smisel razmerja.

Si zadovoljen/zadovoljna z najino zvezo?

Vprašanja ni treba zastaviti dnevno, morata pa se pogosto pogovoriti o tem, kaj vaju ovira na poti do sreče. Spomnita se, kakšen odnos sta imela v preteklih mesecih, in ugotovita, kaj bi lahko spremenila. Nobeno razmerje ni popolno, se pa lahko z rednim reševanjem težav izogneta marsikateremu sporu.

Česa te je najbolj strah?

O tem verjetno ne razmišljate pogosto, vendar je pomembno, da poznate odgovor. Svet se hitro spreminja in na nas prežijo vedno nove nevarnosti. Morda boljšo polovico skrbi službeni projekt, težave z družino, obisk zdravnika … Ko boste vedeli, česa se boji, boste lahko dali podporo, ko se znajde v takšni situaciji.

Kaj te najbolj osrečuje?

Življenje ni vedno zabavno. Večino časa preživimo ob opravljanju službe in gospodinjskih opravil. Zato je pomembno, da oba najdeta tisto, kar vaju osrečuje. Vključita se v stvari, ki vaju veselijo, in se pogosto presenetita z majhnimi pozornostmi. Šteje že, če partnerja na čisto navaden dan obdarujete z najljubšo čokolado ali kupite vstopnice za tekmo, ki si jih tako želi.

Česa si želiš od najinega skupnega življenja?

To vprašanje zajema kratkoročne in dolgoročne cilje, predstave in želje. Vzemita si čas in premislita, kaj se vsakemu od vaju zdi pomembno, nato pa primerjajta svoje cilje. Usklajevanje potreb in želj se mora zgoditi vsakih nekaj mesecev, saj se situacija lahko v trenutku spremeni in poruši vajine načrte.

Preberite tudi: