Kako ugotoviti, če ste v razmerju z manipulatorjem? Bodite pozorni na te znake

5. 6. 2024
Deli
Kako ugotoviti, če ste v razmerju z manipulatorjem? Bodite pozorni na te znake (foto: Profimedia)
Profimedia

Po teh znakih boste enostavno prepoznali, če partner manipulira z vami.

Partnerski odnos bi moral biti odnos, v katerem se počutimo varne, sprejete, slišane in ljubljene. A žal v praksi ni vedno tako: vse več odnosov je toksičnih in včasih se ujamemo v razmerju z manipulatorjem. Kako pa takšno razmerje sploh prepoznati? Bodite pozorni na naslednjih 6 znakov.

Ne spreglejte:

Čustveno nasilje

Partner morda ni fizično nasilen, je pa nasilen verbalno. Morda kriči na vas, kadar je jezen ali pa se samo obnaša, kakor da ste manjvredni. Vsekakor je to zelo velik opozorilni znak, ki ga ne smete ignorirati.

Vaše opravičevanje

Ste po prepiru vedno vi tisti, ki se opravičujete? Manipulatorji ne želijo prevzeti odgovornosti za lastne napake in so pravi mojstri v zvračanju krivde, zato se hitro lahko ujamete v krogu, ko ste vi dežurni krivec.

Vaš trud

V odnosu ste vi vedno tisti, ki se trudite. Vi delate plane, organizirate zmenke, komunicirate, kličete in dajete pobudo za skupno preživljanje časa. Druga oseba pa ne naredi nič in se niti ne potrudi, da bi preživela čas z vami.

Nezanesljivost

Manipulatorji so tudi izjemno nezanesljivi, saj bodo na koncu vedno naredili tako, kakor je najboljše zanje. Ne držijo se dogovorov in načrtov. Pogosto si premislijo in naredijo drugače, kakor so na začetku obljubili.

Potreba po nadzoru

Partner ima potrebo po tem, da vas nadzira. Neprestano želi vedeti, kje ste, kaj počnete in s kom ste. Če mu ne odgovorite ali se mu ne javite, sledi slaba volja in prepir.

Sprememba ni opcija

Vsakič, ko želite izraziti, da vas nekaj moti, partner ni pripravljen poslušati. Ne želi se spremeniti in vam morda celo očita, da bi ga mogli sprejeti takšnega, kakršen je. Možno pa je tudi, da vam obljubi, da se bo spremenil, a se hkrati tega ne drži.

Če opazite, da ste v toksičnem razmerju z manipulatorjem, se osredotočite nase. Vprašajte se, zakaj sploh ste v takem odnosu in kaj lahko naredite, da se vaše življenje izboljša. Začnite z delom na sebi in opustite vse odnose, ki vam škodijo.

Vir: YourTango

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič