Čeprav je izjemno slasten, je MLADI KROMPIR v teh primerih lahko zelo nevaren za zdravje

4. 6. 2024
Deli
Čeprav je izjemno slasten, je MLADI KROMPIR v teh primerih lahko zelo nevaren za zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Mladi krompir je odlična poletna priloga, vendar bi se mu v teh primerih morali izogibati.

Le kdo ne obožuje okusnega mladega krompirja? Ta priljubljena priloga je slastna in enostavna za pripravo, hkrati pa zagotavlja nekaj vitamina C, kalija ter drugih pomembnih hranil. A pozor: uživanje mladega krompirja v določenih primerih lahko nevarno.

Ne spreglejte:

Krompir in glikemični indeks

Največja težava krompirja je ta, da gre za živilo z visokim glikemičnim indeksom, kar lahko negativno vpliva na raven glukoze v krvi. To je še posebej pomemben podatek za posameznike, ki sodijo v rizično skupino za razvoj sladkorne bolezni ter za ljudi, ki že imajo diagnozo diabetesa. Prav tako je previdnost potrebna pri posameznikih, ki imajo težave s trebušno slinavko.

Če imate katero od omenjenih diagnoz, bodite previdni pri uživanju krompirja oziroma se pred uživanjem posvetujte s strokovnjakom.

V splošnem pa v zmernih količinah mladi krompir ni nevaren za zdravo populacijo, zato si ga privoščite brez slabe vesti. Pazite le na način priprave: pri krompirju je pomembno, da med pripravo ne uporabimo preveč maščobe in soli, saj to lahko pripomore k prekomerni telesni teži in drugim zdravstvenim težavam, kot so povišan holesterol ali povišan krvni tlak.

Za optimalno zdravje naj bo mladi krompir del pestre, uravnotežene prehrane.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič