TO so stvari, ki bi jih morale ženske narediti po spolnem odnosu

TO so stvari, ki bi jih morale ženske narediti po spolnem odnosu (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2023

Zagotovo ste že kdaj slišali, da je v kratkem času po spolnem odnosu dobro narediti nekaj stvari, med katerimi je tudi lulanje.

Toda to ni edina rutina za katero velja, da se dobro obnese glede preventive in higienskih razlogov.

Kaj je še priporočljivo po spolnem odnosu?

Uriniranje

Za oba partnerja je dobro, da gresta po spolnem odnosu urinirati. Ni vam treba takoj po seksu skočiti iz postelje, vendar pa v nekem času to vendarle storite, saj uriniranje pomaga pri izpiranju mikrobov, ki lahko kasneje povzročijo morebitno okužbo sečil. Po spolnem odnosu je koristno tudi veliko pitja vode, da ostane telo hidrirano.  

Nežno umijte nožnico

Po spolnem odnosu je priporočljivo nežno umivanje intimnih delov z mlačno vodo. Lahko uporabite tudi blago intimno milo, toda naj bo naravno. Za čiščenje vagine ne uporabljajte vroče vode, ostrih ali dišečih mil in kakršnih koli izdelkov na osnovi kemikalij. Očistite le zunanjost, tuširanje notranjosti nožnice ni potrebno, saj se nožnica sama očisti. Poleg tega bi preveč močno izpiranje samo povečalo tveganje morebitnih nevšečnosti.

Zamenjajte spodnje perilo

Po spolnem odnosu se preoblecite v novo spodnje perilo. Poleg tega se poslužujte spodnjega perila iz naravnih materialov, kot je na primer bombažno spodnje perilo. Bombažno spodnje perilo je dobro za moške in ženske, saj je predušno in vpija vlago.    

Operite spolne pripomočke

Ko končate s spolnim odnosom, operite tudi morebitne spolne igračke, saj se lahko sicer na njih zadržujejo bakterije. Vsako spolno igračo očistite po vsaki uporabi – navodila za čiščenje preverite na embalaži. Preventivno je bolje tudi, da svojih spolnih pripomočkov ne delite z drugimi.    

Izogibajte se tesnim oblačilom

Večina strokovnjakov priporoča, da nosite spodnje perilo iz zračnih tkanin, kot je bombaž. Razlog zakaj je to boljša izbira, je tudi to, ker nošenje tesnih oblačil in sintetičnih tkanin povzroča potenje zaradi zmanjšanega kroženja zraka. Prekomerno potenje in vlaga lahko povzročita rast bakterij in kvasovk, kar lahko povzroči vaginalno okužbo. Tudi, ko greste spat, pojdite spat v čim bolj ohlapnih oblačilih ali pa celo brez.  

Bodite pozorne na morebitne telesne spremembe

Če po spolnem odnosu opazite spremembe in simptome kot so: srbenje, pekoč občutek na intimnih predelih in med lulanjem ali gost, bel izcedek iz nožnice, ukrepajte in se posvetujte s svojim zdravnikom. 

Preverite tudi: 6 napak, ki jih v spalnici počne veliko moških

Vir: webmd