Jesenski recept: Solata z ajdovo kašo in bučo

Jesenski recept: Solata z ajdovo kašo in bučo (foto: Mercator promocijsko gradivo (Midva kuhava - Tjaša in Blaž)) Mercator promocijsko gradivo (Midva kuhava - Tjaša in Blaž)
6. 11. 2020

Ko se na krožniku pojavijo buče,  je to znak, da smo stopili v jesen. Pripravite jih tako kot Tjaša in Blaž - Midva kuhava. 

Buča v pečici, bučna juha ... Tokrat jo bomo pripravili v solati! Zdravo kosilo ali malica - sami izberite. 

Za 4 osebe potrebujete naslednje sestavine:
  • 200 g ajdove kaše Radi imamo domače
  • 0,5 buče hokaido
  • 100 g mlade špinače
  • 1 rdeča čebula
  • 100 g lešnikov
  • 5 žlic bučnega olja Radi imamo domače
  • 3 žlice jabolčnega kisa Radi imamo domače
  • sol
  • poper
  • rastlinsko olje

Bučne kocke:

Pečico segrejemo na 200 °C. Iz buče z žlico postrgamo laske in semena.
Bučo narežemo na krhlje. Če nam uspe, jih olupimo z lupilcem za krompir, drugače pa z ostrim nožem. Krhlje narežemo na enakomerne kocke.

Bučne kocke razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko in jih solimo ter popramo, nato pa še poškropimo z rastlinskim oljem.
Kocke pečemo 20-30 minut pri 200 °C, nato jih ohladimo.

Midva kuhava

Solata:

Ajdovo kašo skuhamo po navodilih z embalaže, nato jo popolnoma ohladimo.

Lešnike popražimo na ponvi in jih na grobo stremo. Čebulo sesekljamo na drobne kocke, špinačo pa stresemo na kupček in jo z nožem z 2-3 rezi na grobo narežemo.

Čebulo in špinačo zmešamo z ohlajeno ajdovo kašo. Dodamo mešanico bučnega olja in jabolčnega kisa in znova premešamo. Solimo po okusu. Po vrhu razporedimo bučne kocke, stresemo pražene lešnike in pokapljamo z bučnim oljem.

Dober tek!