Imamo novo Naj planinsko pot! Ste že hodili po njej?

Imamo novo Naj planinsko pot! Ste že hodili po njej? (foto: Irena Mušič Habjan) Irena Mušič Habjan
29. 6. 2021

Zmagovalko izbora, ki poteka pod okriljem akcije Očistimo naše gore in Planinske zveze Slovenije, so organizatorji razglasili v okviru posveta o varni hoji v hribe z otroki.

Naj planinska pot 2021 je postala ena najlepših, a tudi najzahtevnejših poti v Kamniško-Savinjskih Alpah: pot s Kranjske koče na Ledinah na Koroško Rinko, za katero skrbi Planinsko društvo Kranj. Na drugo in tretje mesto sta se tokrat uvrstili Jubilejna planinska pot Vršič—Zadnje Plate—Prisojnik skozi zadnje okno in pot, ki poteka skozi Pekel–Rjavino–Dom Valentina Staniča–pot čez Rž—Kredarico.

Po zmagovalni poti se še ne moremo sprehoditi

Pot s Kranjske koče na Ledinah na Koroško Rinko – ob izjemnih razgledih na vrhove kraljestva Rink ponuja tudi prečenja prepadnih pobočij in plezanje po navpičnih skalnih pregradah. Ker na zelo zahtevni planinski poti poleg označb obnovo nujno potrebujejo tudi varovala, je letošnja zmagovalna pot že vse od leta 2018 zaprta. Dobro pripravljeni pohodniki in pohodnice morajo z obiskom Naj planinske poti 2021 tako počakati do zaključka njene obnove.

"Predvidevamo, da bo pot lahko obnovljena tekom avgusta, za obnovo pa bomo predvidoma potrebovali dva konca tedna," je povedal Miha Marenče iz Planinskega društva Kranj.

Izbor Naj planinska pot, ki ga v sklopu akcije Očistimo naše gore v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije vsako pomlad organizira Zavarovalnica Triglav, je namenjen osvetlitvi dela markacistov, ki prostovoljno skrbijo za okoli 10.000 km slovenskih planinskih poti.

»Delo markacistov ključno prispeva k temu, da je planinarjenje kot oblika rekreacije dostopno vsem ljubiteljem narave. Akcija Naj planinska pot je zato poklon njihovi požrtvovalnosti in prizadevanjem. S sredstvi, ki jih vsako leto namenimo obnovi ene poti, pa prispevamo k temu, da je pohodništvo varno za vse generacije planincev. Z navdušenjem pričakujemo prenovljeno pot, do takrat pa ljubitelje planin vabimo na kakšno od manj zahtevnih preteklih zmagovalk izbora Naj planinska pot,« je povedala Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore pri Zavarovalnici Triglav.

Triglav Zavarovalnica (promocijsko gradivo)

Družine: pazite na varnost v gorah!

Rezultate glasovanja za Naj planinsko pot 2021 so organizatorji razglasili v sklopu posveta Z otroki v hribe – prigode in nezgode. Kot je povedal izkušeni reševalec in zdravnik, so vzroki večine reševanj družin z otroki povezani z izčrpanostjo in manjšimi poškodbami. Pogosto je treba družinam pomagati tudi, ker zaidejo s poti.

»Da na poti ne pride do nevšečnosti in nezgod, naj starši pot izberejo tako, da bo primerna fizični kondiciji najmlajšega člana družine. Pred odhodom na turo naj preverijo vremensko napoved in se primerno opremijo. Vedeti morajo, kam bodo šli, kako bodo do tja prišli in kako se bodo vrnili. Na pot se je potrebno odpraviti dovolj zgodaj. Prihod na cilj je le polovica opravljene poti. Čaka še sestop, ki je težji del ture, saj je takrat utrujenost večja, koncentracija pa slabša. Statistično se največ nesreč zgodi pri sestopu v popoldanskih urah,« je povedal Gregor Hvalc, dr. med.

Dodal je še nasvet, kako ravnati, če se kljub ustrezni pripravi zgodi nezgoda:

»V takšnem primeru morajo starši ohraniti trezno glavo, poskrbeti za varnost vseh udeležencev in poiskati ustrezno pomoč. To so lahko mimoidoči, bolj izkušeni planinci ali reševalci Gorske reševalne službe, ki lahko pomagajo z ustreznimi nasveti za varno nadaljevanje poti ali priskočijo na pomoč.«

Več nasvetov za varno hojo v hribe preverite v videu: 

Preverite tudi: Matjaž Šerkezi (PZS): "Bivak pod Skuto je postal skoraj glamping" (o pasteh pohodništva in varnosti v gorah)