Pomembno za obiskovalce planinskih koč

Pomembno za obiskovalce planinskih koč (foto: Profimedia) Profimedia
5. 6. 2020

S preklicem epidemije je preklicanih več omejitev, ki so veljale tudi za planinske koče. A preden se odpravite v kočo, preverite nekaj priporočil.

Dovoljeno je prenočevanje in strežba v notranjih prostorih koč, še vedno pa je potrebno upoštevati splošna navodila za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19.

V nadaljevanju povzetek nekaj ključnih priporočil oz. ukrepov, ki jih je spejel Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Priporočila za goste planinskih koč:

1. Ob prihodu v kočo si razkužite roke.

2. Zagotavljajte zadostno medosebno razdaljo, še posebno v notranjosti koč.

3. Priporočljiva je uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela v koči (pri prihodu in odhodu od mize, pri uporabi sanitarij).

4. Omejuje naj se številčna omizja. Med osebami za isto mizo naj bo zadostna medosebna razdalja, razen v primeru družinskih članov / članov istega gospodinjstva.

5. Dosledno skrbite za higieno rok. Roke umivajte z milom in vodo ali jih razkužite s primernim razkužilom in sicer po dotikanju katerih koli površin ali predmetov.

6. Priporoča se uporabo lastnih razkužil ali alkoholnih dezinfekcijskih robčkov.

Omejitve pri prenočevanju v planinskih kočah:


1. V sobah z več posteljami so lahko nameščeni le gosti iz istega gospodinjstva ali gosti, ki potujejo skupaj in so že sicer v tesnem stiku (npr. skupina na društvenem izletu, skupina prijateljev na skupni turi.

2. Za zagotovitev prostega ležišča predhodno poskrbite za rezervacijo, saj se kapacitete zaradi ukrepov zapolnijo hitreje kot sicer.

To je le nekaj ključnih priporočil oz. ukrepov, več informacij preverite še na www.pzs.si.

POMEMBNO: zapisano in splošni ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19 veljajo, ne glede na preklic splošne epidemije!

Nekaj idej za izlete po Sloveniji

In še: