Skrivnostno jezero v Črni gori, ki ga je mogoče videti le nekaj mesecev na leto

Skrivnostno jezero v Črni gori, ki ga je mogoče videti le nekaj mesecev na leto (foto: profimedia) profimedia
13. 8. 2022

Kakšna je skrivnost izginjajočega jezera?

Črno goro povezujemo z lepimi plažami in poletnim dopustom, vendar je lahko tudi raj za pohodnike. Če želite nekaj časa preživeti v naravi, se povzpeti na kakšen hrib ali goro (seveda, dobro opremljeni in fizično pripravljeni) se odpravite v Nacionalni park Lovćen. Razteza se na 6.400 hektarih. Najnižja točka parka je Krstac z 927 metri, najvišja pa je vrh Štirovnik s 1.749 metri. 

Hribi in gore v Nacionalnem parku se vzpenjajo iz jadranskega morja in ustvarjajo znan evropski najjužnejši zaliv Boko Kotorsko. Tik pod Štirovnikom je še Jezerski vrh s 1657 metri, opazili boste tudi vrtače in jame, ki parku dajejo čudovit izgled (spomnil vas bo na naš Kras). 

Zanimivo je, da se park nahaja na spoju mediteranskega in celinskega klimatskega pasa, zato se je na tem mestu lahko razvilo raznovrstno okolje (mnogo rastlinskih in živalskih vrst). 

Kje se skriva izginjajoče jezero?

In zakaj izgine, se verjetno sprašujete. Gremo lepo po vrsti. Jezero se nahaja kakšnih 300 metrov pod Jezerskim vrhom in je edino jezero na Lovćenu. A ni nujno, da ga boste videli, če se povzpnete na vrh. Njegova skrivnost je povezana z napajanjem. Ste že ugotovili, za kaj gre?

Jezero lahko opazujete le nekaj mesecev v letu. Pojavi se pozno spomladi ali v začetku poletja, ko se stopi sneg z Lovćena in ga napolni. Čez čas jezero usahne. 

"Jezero je zaščiteno kot herpetološki rezervat, saj so v njem številni endemiti in relikti iz različnih geoloških obdobij. Na območju jezera se zadržuje populacija endemičnih vrst navadnega in velikega pupka ter ogrožena žaba Hribski urh," so zapisali v objavi Nacionalnega parka. Če boste hoteli videti ta pojav, se na izlet torej odpravite v poletnih mesecih.

Tu je še nekaj idej za izlete pri nas: