Ste že obiskali (po mnenju mnogih) najlepše naravne toplice pri nas?

Ste že obiskali (po mnenju mnogih) najlepše naravne toplice pri nas? (foto: profimedia) profimedia
9. 8. 2022

Ta naravni biser se nahaja na Dolenjskem. 

Če potrebujete idejo za izlet, se najprej ozrite po Sloveniji, ki nudi mnogo zelenih kotičkov za raziskovanje. Tokrat vam razkrijemo, kje se skrivajo toplice sredi gozda. In ja, potrebovali boste kopalke, saj se v njih lahko osvežite. 

Naravni termalni izvir Klevevška toplica

Ste že ugotovili, da govorimo o naravnem izviru? Znan je po kristalno čisti in zdravilni vodi, temperatura pa je skozi celo leto približno enaka in se giblje okrog 24 stopinj Celzija. Toplico zato lahko obiščete tudi v jesenskem ali spomladanskem času, najpogumnejši celo pozimi. Nahaja se blizu kraja Šmarješke toplice, saj sta izvira nastala na istem prelomu. V Goriških pravijo, da je Klevevž mali zeleni zaklad Dolenjske. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #kampadanes 🇸🇮 (@kampadanes)

Blizu toplice najdete potok Radulja, ki je izdolbel sotesko z brzicami in slapovi. Ob vznožju zadnjega slapa se na levem bregu potoka nahaja bazen - Klevevška Toplica. Soteska se vije med Homskim hribom in nekdanjim grajskim gričem. 

15 minut hoje stran se nahaja še en termalen izvir imenovan Stara toplica. Vanj se potopijo najpogumnejši, saj ima tam voda približno 16 stopinj Celzija. Če vam bo zelo vroče, bo morda takšna ohladitev bolj prijala. 

Kaj si morate ogledati v Klevevžu?

Preden se namočite v naravnih toplicah, si oglejte še nekaj znamenitosti, saj je tudi mesto zelo zanimivo. Nad brzicami potoka Radulja boste ugledali srednjeveški grad Klevevž, ki je bil med drugo svetovno vojno požgan. Danes nanj spominja deloma ohranjen grajski park, star mlin in gospodarska poslopja. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ✨ (@jurc_ko)

Pod gradom boste našli vhod v dve jami: Zgornjo in Spodnjo ali Ajdovsko Klevevško jamo. Z Zgornjo jamo je povezana legenda o zakladu, ki naj bi ga vanjo skrili trije grajski prebivalci. Žal so umrli, preden bi svojo skrivnost predali naprej, zato ga še vedno lahko najdete. Ajdovska jama pa je znana po termalnem izviru, zaradi katerega je edina topliška jama v Sloveniji. 

Vir: klevez.si, vnaravi.si