Teh stvari ne bi smeli imeti na sebi, ko greste na pohod ali sprehod (pa jih pogosto imate!)

Teh stvari ne bi smeli imeti na sebi, ko greste na pohod ali sprehod (pa jih pogosto imate!) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2023

Ko se odpravite na pohod ali sprehod, preverite, ali imate na sebi kaj neprimernega. 

Si radi um sprostite nekje v naravi in imate celo "svoj kotiček" nekje v gozdu, na travniku ali ob kakšni reki? Potem tudi vas lahko uvrstimo med ljubitelje sprehodov in pohodov ter hoje na sploh. V vseh svojih prehojenih korakih ste verjetno že ugotovili, kaj vas moti in česa zagotovo ne boste vzeli s seboj. 

Se strinjate, da naslednje stvari ne sodijo na sprehod ali pohod? 

Natikači, čevlji za v službo, tisti razpadajoči par čevljev ...

Čeprav greste le na sprehod po vaši okolici, si ne obujte katerihkoli čevljev. Tisti, ki jih nosite v službo, verjetno niso narejeni za daljšo hojo in ne omogočajo stopalu podpore pri hoji. Prav tako se poleti izognite sprehajanju ali celo pohodu v sandalih, natikačih in drugi obutvi, kjer poleg podpore tvegate še poškodbe in zdrse. 

Če se želite izogniti mišičnim krčem, bolečinam, žuljem in neudobni hoji, za sprehode in pohode raje izberite ustrezno obutev, četudi je zunaj toplo in bi najraje obuli natikače. Varnost naj bo na prvem mestu. 

Oblačila, ki ne dihajo

Kadar se odpravljate na daljši sprehod in pohod, moda ne more biti na prvem mestu. Priporočljivo je, da izberete udobna oblačila iz materialov, ki dihajo ali se hitro sušijo (športna oblačila). Poleti so odveč že kavbojke in kakšna debelejša kratka majica, saj se boste v tem precej hitreje znoijli, oblačila pa ne bodo odvajala vlage, niti ne bodo dovolila prehoda zraka do kože. Verjetno ni potrebno poudarjati, da bo to še bolj primerno okolje za bakterije, kot če bi oblekli lahko športno majico. 

Če ste redni sprehajalec, si v omari omislite polico z oblačili za hojo, ki naj dobro odvajajo znoj, naj bodo lahkotna in udobna. 

Slušalke

Nekaterim je lažje hoditi ob glasbi ali podkastu, saj pri tem malce pozabijo na fizični napor, ali pa hojo uskladijo z ritmom glasbe. Vendar morate biti pri nošenju slušalk pozorni. 

Če se da, se za sprehod in pohod dogovorite s kakšnim prijateljem in si namesto glasbe omislite pogovor ter druženje. Kadar greste na sprehod sami in brez glasbene podlage zares ne gre, pa utišajte glasbo do te mere, da še slišite ostale zvoke iz okolice. Tako boste bolj varni, saj boste vedeli, kdaj se približuje avto, slišali boste zvonec kolesa in se zavedali ljudi okrog sebe. 

Krila brez hlač ali pajkic 

Na daljših sprehodih in pri pohodih, ki običajno zahtevajo hojo v klanec, se boste preznojili, posebno v vročih poletnih dneh. Če imate na sebi samo krilo in spodaj ne oblečete hlač ali pajkic, obstaja veliko tveganje, da se bo koža na stegnih pričela drgniti med seboj. Posledično boste imeli na tem predelu razdraženo kožo, kar je že samo po sebi boleče, v kombinaciji z znojem in nadaljnjim drgnjenjem, pa bo težava še večja. 

Čeprav se vam zdi, da vam je manj vroče v krilih, si omislite kakšne krajše, oprijete hlače, ki jih boste lahko nosili spodaj in se s tem izognili razdraženi koži. 

Nedrček brez opore

Za ženske je najbolje, če za sprehode oblečejo kar športne nedrčke, ki so običajno narejeni tako, da nudijo dovolj opore, hkrati pa ne stiskajo in obremenjujejo hrbta ter ramen. 

Če ste že odšli na sprehod v "navadnem" nederčku, boste vedele, o čem govorimo. Verjetno ste čutili napetost v mišicah v ramenih, vratu in zgornjem delu hrbta, nedrček je bil premočen in tesen. Prav tako je omejeno vaše naravno gibanje. Za večje udobje si omislite športni nedrček, ki bo ustrezal vaši velikosti in vas ne bo utesnjeval. 

Vir: Bestlife

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Prehranska strokovnjakinja opozarja: "Slovenci imamo slab odnos do hrane":