Tako boste imeli od hoje še več koristi

Tako boste imeli od hoje še več koristi (foto: Profimedia) Profimedia
11. 12. 2022

Vsakodnevna hoja je odlična športna aktivnost za vse, ki se radi gibajo in jim je dobro počutje na prvem mestu. Že z vsakodnevnim 20 minutnim gibanjem se lahko izboljša počutje in celo zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt. 

Hoja pa poleg tega s seboj prinaša še druge prednosti. Je tudi odlična oblika telesne aktivnosti, ki pomaga pri večji telesni pripravljenosti in kondiciji ter izgubi telesne teže. Hoje se poslužuje mnogo ljudi, saj je preprosta, poceni in mogoča tudi za tiste, ki se zaradi zdravstvenih težave izogibajo težjih telesnih aktivnosti. Mnogo ljudi s pomočjo hoje tudi shujša.

Za dosego čim boljšega uspeha pri hoji, znanstveniki s Harvarda predlagajo, da je pomembno narediti ključno stvar že na samem začetku. Skrivnost uspeha je namreč v tem, da morate trening hoje prilagoditi svojim ciljem, ki jih želite doseči.

Intenzivnost in hitrost hoje

Pred vsako hojo se je dobro ogreti, saj vam bo to pomagalo, da boste bolj pripravljeni in z manj morebitnimi bolečinami v mišicah. Vsakič pričnite s pet minutnim ogrevanjem in raztezanjem.  

Če ste šele pred kratkim pričeli več hoditi, najprej hodite z enakomerno hitrostjo približno 20 minut nekaj dni v tednu. To je odličen začetek in kmalu boste želeli hoditi še več ter boste iz tedna v teden povečevali čas svoje hoje.  

Kaj želite s hojo doseči?

V primeru, da je hoja vaša primarna športna aktivnost, potem je dobro spreminjati intenzivnost in hitrost. Če želite okrepiti spodnji del telesa, si omislite načine, kako s hojo oblikovati meča.

V primeru, da želite izboljšati svojo vzdržljivost in kondicijske sposobnosti (če načrtujete vzpon v gore, večje hribe ali boste na splošno intenzivno dolgo hodili), uporabite hojo za krepitev vzdržljivosti. Če hodite zato, ker bi se radi zgolj sprostili, nadaljujte s tem in se sproščajte med hojo.  

Torej, če veste, kaj je vaš cilj in kaj želite s hojo doseči, svojo aktivnost prilagodite temu cilju in rezultati bodo prišli, vi pa boste motivirani za nadaljevanje.

Preverite še: Exatlon: končno je znano, kje so zares živeli tekmovalci!