Valvasorjev dom pod Stolom - družinam prijazna planinska koča, ki je vedno odprta

Valvasorjev dom pod Stolom - družinam prijazna planinska koča, ki je vedno odprta (foto: A.M.) A.M.
17. 10. 2020

Valvasorjev dom stoji na terasi v južnem pobočju Belščice, ki je severozahodni del Stolovega masiva. Prvotno je na tem mestu stalo rudarsko upravno poslopje, ker so tu kopali železno rudo, danes pa je to koča prijazna družinam in z odlično kulinarično ponudbo.

Pred 1. svetovno vojno je bila v njem nemško-avstrijska postojanka: po vojni jo je prevzela Kranjska podružnica SPD, ki jo je adaptirala in odprla 22. julija 1923; poimenovali so jo po Janezu Vajkardu Valvasorju (1641-1693), piscu, tiskarju in izdajatelju pomembnih del za slovensko kulturo, med drugim tudi obsežne topografije Slava vojvodine Kranjske.

A.M.

V gostinskem prostorih je  75 sedežev, točilni pult; pri mizah pred domom je 50 sedežev; v sobah pa 47 ležišč; WC, v vsaki etaži, umivalnica in tuši s toplo in mrzlo vodo; gostinski prostor dodatno ogrevajo s krušno pečjo; tekoča voda, elektrika, radijska zveza, mobitel. Vsa hrana je domča.

Valvasorjev dom pod Stolom se ponaša tudi s certifikatom »Okolju prijazna planinska koča« in certifikatom »Družinam prijazna planinska koča

Asa Lucu Dražovič
Na lep dan lepo razgledi
A.M.

Vzhodno od doma vidimo mogočna južna pobočja Stola z Žirovniško in Zabreško planino v bližini; razgleda proti jugu in zahodu ni, ker ga zakriva drevje; na severni strani doma se dvigajo strma južna pobočja Belščice.

A.M.

Širši razgled se odpira od bližnje opuščene obmejne stražnice, od koder vidimo na jugu gorenjsko ravnino okrog Radovljice, zadaj Jelovico, na jugozahodu Pokljuko in Julijce s Triglavom, na zahodu pa na južni strani doline Save Mežaklo, na severni strani pa travnata in gozdnata pobočja med Jesenicami in Belščico s Potoško planino in Debelim brdom. 

Poti

Najkrajša je pot iz Završnice, ki traja 1 uro in 20 minut. Pot je lahka in označena. Svoj pohod pa lahko podaljšate do Potoške planine (30 minut), do Prešernove koče na Stolu in na Stol (še dobre tri ure in pol).

Preberite še: Ideja za kratek izlet - Koreno nad Horjulom ali Kriška gora (1417 m) - Instagram gugalnica, razgled in odlični štruklji